Thursday, June 7, 2012

Tips Untuk Mengubati Kerinduan


Dah 3 minggu lebih suami berkhidmat di bumi Sabah. kali ni nak share Tips Untuk Mengubati Kerinduan versi jijah bagi sesiapa yang long distance relationship macam jijah. muahaha :p


1. Hubungi orang yang dirindui - Tidak dinafikan mendengar suara orang kita rindu sudah cukup menggembirakan kita. Secara tidak langsung kita akan senyum atau menangis bergantung pada tahap kerinduan kita.
2. Melihat foto atau video - Kalau rindu, tataplah gambarnya. Perhatikan betul-betul apa yang membuatkan kita tertarik dengannya. Zaman sekarang macam-macam cara kita boleh lihat foto atau video orang yang kita rindui.
3. Kunjungi tempat yang pernah dilawati bersama - Pergilah ke tempat yang biasa kita kunjungi ketika bersama dahulu. Ia betul-betul membangkitkan kenangan. Gambarkan dia ada bersama kita.
4. Memeluk pakaiannya - Bau pakaian yang telah dipakai boleh mengubat kerinduan. Anda juga boleh bawa pakaiannya yang belum dicuci untuk dicium dan dibawa ke tempat tidur.



 seksa kan penangan berjauhan ni.. tapi tak pe Allah memberikan ujian, agar kita sedar hanya Dia sebagai sandaran . Dan yakinlah, Dalam ujian ada satu kenikmatan, iaitu rasa dekat dengan Tuhan...
~Alhamdulillah~


bini askar mestilah berjiwa kental! oyeahh~


46 comments:

  1. dear jijah,

    nice tips dear!! tips yg last tu mmg best!! 2minggu ni akak ko ni tido lena tau jijah! lena sebab pakai baju tido encik suami.. hihihi.. terbaik!!!

    sabarlah dear.. ada hikmah disebalik apa yg terjadi.. rindu itu kan indah!

    ReplyDelete
  2. alahai.. sadisnya..hehehe :P

    sbr ye kak..

    ReplyDelete
  3. xpe dear..dugaan kan..sbr tau..jijah mmg kuat!

    ReplyDelete
  4. hari-hari tpon membebel kat b..dh jauh,tpon jela ubat ye.hahaha.klu rindu jgk dan org ye takde,bce jela msj2 yg lpas.ayut punye keje la tu ari2..good tips! :)

    ReplyDelete
  5. selalunya suami akan call isteri pesan tu ini kan?kdg2 rasa rimas tapi best sbb ada org ambik berat...

    ReplyDelete
  6. memang seksa sangat bila PJJ ni.. hehehe.. moon da rasa dari start kenal en.abg sampai la nak masuk bertiga ni.. tapi itu juga yg membuatkan kita kuat nak hadapi hidup berkeluarga.. :)

    ReplyDelete
  7. alahai syg aku nih.. sian die rindu yek... sabar yek.. =)

    * kite nk rindu kt awok jugak la.. =)

    ReplyDelete
  8. sian kan korg br je kawen tp kena tgal jauh2 ....
    kerja beruniform gitu la....

    tp sesekali umpa besh best gile ... hehehe

    ReplyDelete
  9. sabar ye jijah, dugaan betul kan long distance relationship ni. bukan senang nak menahan rindu kan..:)

    ReplyDelete
  10. cian kak jijah ye.. xpela kak, manis ganjaran utk org2 yg sabar ni.. *org tak tau, mmg pandai cakap je la kan? huhu*

    ReplyDelete
  11. seksanyee menahan rindu kann . .
    hope cik jijah kekal dgn hubby . .
    so sweet both of u :)

    ReplyDelete
  12. @Zana Adieyza hheee terbaik la kak! nasib baju sama saiz kan kak..hehe

    ReplyDelete
  13. @ayuteh eh.. samalah kita ayut..hehe

    ReplyDelete
  14. @Azzah betol tu sis.. macam2 dia pesan itu ini. banyak sgt sampai lupa ape dia cakap!. haha

    ReplyDelete
  15. @AreNieZa hehe rindu awook jugak yunk!

    ReplyDelete
  16. @eimahehe sekali jumpa memang havoc la.. muhahaa :p

    ReplyDelete
  17. @LiNdatu la ape boleh buat.. heeeee

    ReplyDelete
  18. yg no4 tuh slalu buat...sgup x bsuh bju incikasben...tgu dia blik pulak next weeknye...cmne la kalo dia g lame2...hehehe

    ReplyDelete
  19. Nice tips :D hee.
    Memang susah berjauhan dengan yang tersayang. Sabar ye ^_^

    ReplyDelete
  20. @adnil linda dia g lama2 dah jadi perkara biasa. huhuhu

    ReplyDelete
  21. Yunk..semua iza buat kecuali no3..sebab kalo iza pergi tempat tu mesti iza sebak bila dia takde disisi.sobsob.


    Semoga Tuhan kuatkan hati kita kan yunk..=)

    ReplyDelete
  22. @izaFiza InsyaAllah moga Allah kuatkan hati kita :)

    ReplyDelete
  23. situasi macam nie la yang memanjangkan lagi perhubungan dengan syarat masing2 setia.. :) jijah sangat kuat orangnya aida yakin itu :)

    ReplyDelete
  24. alahai.. sedihnya..sian kak jijah..tip no 4 yg peluk pakaian tu rasa sedih sgt..hukhukhuk..
    skrg ni 3 minggu dah..agak2 bape lama cik jijah boleh tahan? aduh, tabah2..

    ReplyDelete
  25. @Hidayah Maznan InsyaAllah boleh yunk sampai hujungtahun,tahun depan. hahaha tapi suami nak balik raya ni..ehhee

    ReplyDelete
  26. yang penting sabar dengan ujian berjauhan ni..^__^

    ReplyDelete
  27. akan menggunakan sebaik mungkin tips ni ! hahahaha

    ReplyDelete
  28. siapa yg pjj cm jijah gak, leh try ni.. tips yg bagus :-)

    ReplyDelete
  29. nice jiejah..tabah tabah dan tabah tau syg :)

    rasenya lepas ni shida plak kot huhuhu~

    ReplyDelete
  30. rasa sebak pulak. walhal, husband pun tarak. hahahaha. anyway nice tips kak jijah! like.like.like. hehehe

    ReplyDelete
  31. tersentuh dengan entry ni.. tak dapat bayang bila dah kahwin nanti ;') kak jijah kena kuat tau

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!