Anak Lelaki ke Anak Perempuan??

9:00:00 AM 40 Comments A+ a-


Di sebabkan usia kandungan sudah memasuki 20 minggu bersamaan 5 bulan.. Saja nak google jantina anak dalam kandungan ni.. kebiasaanya 5 bulan scan dah nampak kan.. excited jijah nak tahu jantina anak dalam my tummy ni :)

Mommies yang tengah pregnant tue betul kee???

TANDA HAMIL BAYI LELAKI

• anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung. ( memang takde langsung morning sickness)
• degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit ( yang ni xtahu pulak)
• anda rasakan beban berat dan bahagian depan tubuh (yer.. memang betul.. )
• perut anda kelihatan bulat sempurna ( memang bulat ke depan.. hohoho)
• bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap ( biarlah rahsia)
• bentuk perut condong ke arah bawah (haah la kat arah bawah)
sukakan makanan yang masam dan masin ( tak makan masam/masin pun)
suka makan daging dan keju ( tak makan jugak!)
tapak kaki selalu berasa sejuk  (tak perasan pula..hehe)
tangan selalu kekeringan (takde)
• suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur
bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya. (suami jijah kurang makan sekarang ni)
• anda kelihatan lebih berseri semasa hamil (ntah la.. tak tahu berseri ke tak..hahaha)
hidung tampak lebih mekar  (hidung jijah memang kemek)
selalu sakit kepala 


TANDA HAMIL BAYI PEREMPUAN

• mengalami morning sickness di awal kehamilan
• merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung
• payudara kiri lebih besar berbanding kanan (mungkin la.. haha)
rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya (sama je kot)
bentuk perut condong ke arah atas
perut tampak agak lonjong
• mengidam makanan yang manis (yer..suka manis-manis)
• sukakan buah-buahan ( boleh tahan la makan buahan)
• suka minum air atau jus yang bersifat masam (suka jus tapi taklah masam sangat)
anda lebih cerewet semasa hamil
• mudah moody berbanding sebelumnya
kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil
tidak suka makan roti bersama kulitnya
• payudara kelihatan mengembang 
• suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur

***************************************************************************************

1) Melihat kepada perut si ibu. Kalau perut ibu kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan, maka anak dalam kandungan tu lelaki. Kalau perut ibu bulat bundar / melebar ke tepi, itu kemungkinan anak perempuan. (setakat ni jijah tengok perut jijah tajam ke depan)

2) Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri..hah mungkin anak pompuan 
(suka tidur menghadap sebelah kanan)

3) Merasa arah berat perut. Kalau si ibu merasa bahawa anak dalam kandungan suka duduk kat sebelah kanan..mungkin anak lelaki. Sebaliknya..kalau baby tu suka dok sebelah kiri..mungkin pompuan 
(tak pasti pulak.. padat ke rasa dua-dua tempat ni..heee)

5) Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek, bergaya.. hah kemungkinan anak dalam kandungan tu pompuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya ni..anak lelaki la tu. 
( jijah suka simple.. tak bersolek mana pun)

6) Melihat garisan pada perut ibu. Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki tapi kalau terputus..kemungkinan pompuan 
(macam garisan tegak tak putus-putus jer)

7) Melihat pada wajah si ibu. Kalau wajah ibu berseri-seri orang kata anak lelaki tapi sebaliknya kalau muka tak berseri orang kata anak pompuan..sebab anak pompuan tu telah menarik seri wajah ibu dia..sebab tu muka ibunya tak berseri.. 
(alamak.. sapa yang tengok jijah dia tahu la berseri ke tak.. tapi macam maintain muka sebelum mengandung jer..hahaha)




masa 17weeks :)

jadi dengan list-list di atas ni macam dah agak kebanyakkan lebih kepada lelaki kan :)
suami jijah excited kalau lelaki.. sebab kami masa bercinta dah siap list nama anak yang kami pilih..
dan kalau lelaki nama itu akan di gunakan.. ^___^
walau apa-apa pun tak kisah la lelaki atau perempuan janji baby dalam kandungan jijah ni sihat, sempurna dan selamat sehingga akhirnya.... Amin...



All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

40 insan comel komen

Write insan comel komen
Nurul Husna
AUTHOR
4/16/2013 9:07 AM delete

klu boboy, leh la anak kita geng...hehe

Reply
avatar
4/16/2013 9:28 AM delete

hihi,tak kisahlah kan jnji sihat..amiinn.

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
4/16/2013 10:00 AM delete

akak mcm kurang confident dekat atas tu.. tapi maybe ada yg betoi bg org lain kan... sbb mcm akak, ms prgnnantkan aqilah n alisha, semuanya berbeza tapi keluar anak, sama je jantina... hihi

Reply
avatar
Chic Na
AUTHOR
4/16/2013 10:03 AM delete

lelaki kot. sbb sekarang mcm musim baby boy je. ;)

Reply
avatar
cik chinta
AUTHOR
4/16/2013 10:30 AM delete

kn scan jg, bg sure. me dlu sme ckp laki. skali scan pompuan. ihi.

Reply
avatar
4/16/2013 10:46 AM delete

tak nampak pun perot dier
..moga baby dalam kandungan sihat

Reply
avatar
4/16/2013 10:47 AM delete

tak nampak pun perot dier
..moga baby dalam kandungan sihat

Reply
avatar
4/16/2013 11:46 AM delete

blum kawen da rancang nama anak yer..hehehe :)

Reply
avatar
Mrs Velentine
AUTHOR
4/16/2013 12:22 PM delete

entahlah kak MV lelaki perempuan sama jer morning sickness memanjang

Reply
avatar
~AmyLiana86~
AUTHOR
4/16/2013 12:41 PM delete

kalau boy sama la kite..hehehe

Reply
avatar
Sally Yatiey
AUTHOR
4/16/2013 1:01 PM delete

Memang anak lelaki kot ;) hee. Yang penting baby sentiasa sihat ^_^

Reply
avatar
4/16/2013 5:21 PM delete

moga baby sehat jijah.. bestnye if dpt baby lelaki.. :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/16/2013 6:00 PM delete

@Nurul Husna hehe xnampak lagi la yunk..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/16/2013 6:00 PM delete

@nuyui a.k.a miss YUI janji sihat kan yui.. Amin..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/16/2013 6:01 PM delete

@IntaNBerliaN hehe sebaik2 perancangan Allah juga kan kak..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/16/2013 6:01 PM delete

@Chic Na itulah tahun 2013 ramai dapat baby boy :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/16/2013 6:02 PM delete

@cik chinta tak sabarnak scan nak tahu boboi o gurl..hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/16/2013 6:02 PM delete

@(Lizz) http://haslizalizz.com/ baru 4bulan masa ni kak.. perut kecik lagi :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/16/2013 6:03 PM delete

@Eca Dwinky Asha kami kan setia ke hujung nywa..hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/16/2013 6:03 PM delete

@Mrs Velentine hahahaha nasib jijah tak..ngeee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/16/2013 6:03 PM delete

@~AmyLiana86~ wah amy boy yer..bestnya! jijah suka :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/16/2013 6:04 PM delete

@Sally Yatiey mudah2an baby sihat walafiat hendaknya..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/16/2013 6:04 PM delete

@Cik Bluewendy Wendy itulah.. jijah suka lelaki :)

Reply
avatar
Isabel Diaz
AUTHOR
4/16/2013 6:08 PM delete

SEMOGA BERJAYA MENDAPATKAN BAYI LELAKI (^_^)

Reply
avatar
4/16/2013 7:58 PM delete

masa prgnat dulu tnda2 baby laki ada pd sy.. yg pling ketara malas gila nak bt keja.. tp alhualam..

Reply
avatar
Izzah Azizah
AUTHOR
4/16/2013 11:45 PM delete

Macam baby lelaki jer kak jijah.. hehehe

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
4/16/2013 11:47 PM delete

amin..

gambar latest takde ke kak jijah.. hikhik..

Reply
avatar
farhain azmi
AUTHOR
4/17/2013 12:31 AM delete

semoga jijah selamat bersalin. btw i'm new blogger, yong. ni link yong
http://akuhanyagadiskampung.blogspot.com/

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/17/2013 8:27 AM delete

@◕ D Y S H A S A H H I R ◕ samalah.. jijah pon bukan main malas nak buat kerja..hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/17/2013 8:27 AM delete

@Izzah Azizah yeker.. harap2 begitulah..hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/17/2013 8:28 AM delete

@aisya takde lagi...aisya amikkan gambar akak lah..heee

Reply
avatar
eima
AUTHOR
4/17/2013 9:01 AM delete

naluri ibu tu sendrik boleh tau ape jantina anak kite kat dlm tu ...

cam aku mmg aku tak scan kedua2 anak aku tu ... klu scan pun tgk kedudukan segalanye je ...jantina biar tgu keluar br tau lagi syok ...

tp aku tau jantina diorg kat dlm tu ...naluri ibu ... hihi

Reply
avatar
Cik Puan Rara
AUTHOR
4/17/2013 10:33 AM delete

mst x sbr nk scan kan.hehehe

Reply
avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
4/17/2013 11:56 AM delete

wahhh ramai blogger prgnt anak laki.. :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/17/2013 1:58 PM delete

@eima hehe naluri ibu mengatakan anak jijah lelaki..hehe :) harap2 kak..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/17/2013 1:59 PM delete

@Cik Puan Rara haah tak sabar nak scan nak tahu jantina anak.. tp xnampak lagi.uhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/17/2013 1:59 PM delete

@MaYa MustWany kan.. mybe anak 2013 baby boy kot..hee

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
4/24/2013 11:09 AM delete

:) ayut excited gak ni nk tahu boy or girl...hihihihi..

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!