Anak Lelaki ke Anak Perempuan??

by - 9:00:00 AM


Di sebabkan usia kandungan sudah memasuki 20 minggu bersamaan 5 bulan.. Saja nak google jantina anak dalam kandungan ni.. kebiasaanya 5 bulan scan dah nampak kan.. excited jijah nak tahu jantina anak dalam my tummy ni :)

Mommies yang tengah pregnant tue betul kee???

TANDA HAMIL BAYI LELAKI

• anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung. ( memang takde langsung morning sickness)
• degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit ( yang ni xtahu pulak)
• anda rasakan beban berat dan bahagian depan tubuh (yer.. memang betul.. )
• perut anda kelihatan bulat sempurna ( memang bulat ke depan.. hohoho)
• bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap ( biarlah rahsia)
• bentuk perut condong ke arah bawah (haah la kat arah bawah)
sukakan makanan yang masam dan masin ( tak makan masam/masin pun)
suka makan daging dan keju ( tak makan jugak!)
tapak kaki selalu berasa sejuk  (tak perasan pula..hehe)
tangan selalu kekeringan (takde)
• suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur
bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya. (suami jijah kurang makan sekarang ni)
• anda kelihatan lebih berseri semasa hamil (ntah la.. tak tahu berseri ke tak..hahaha)
hidung tampak lebih mekar  (hidung jijah memang kemek)
selalu sakit kepala 


TANDA HAMIL BAYI PEREMPUAN

• mengalami morning sickness di awal kehamilan
• merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung
• payudara kiri lebih besar berbanding kanan (mungkin la.. haha)
rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya (sama je kot)
bentuk perut condong ke arah atas
perut tampak agak lonjong
• mengidam makanan yang manis (yer..suka manis-manis)
• sukakan buah-buahan ( boleh tahan la makan buahan)
• suka minum air atau jus yang bersifat masam (suka jus tapi taklah masam sangat)
anda lebih cerewet semasa hamil
• mudah moody berbanding sebelumnya
kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil
tidak suka makan roti bersama kulitnya
• payudara kelihatan mengembang 
• suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur

***************************************************************************************

1) Melihat kepada perut si ibu. Kalau perut ibu kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan, maka anak dalam kandungan tu lelaki. Kalau perut ibu bulat bundar / melebar ke tepi, itu kemungkinan anak perempuan. (setakat ni jijah tengok perut jijah tajam ke depan)

2) Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri..hah mungkin anak pompuan 
(suka tidur menghadap sebelah kanan)

3) Merasa arah berat perut. Kalau si ibu merasa bahawa anak dalam kandungan suka duduk kat sebelah kanan..mungkin anak lelaki. Sebaliknya..kalau baby tu suka dok sebelah kiri..mungkin pompuan 
(tak pasti pulak.. padat ke rasa dua-dua tempat ni..heee)

5) Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek, bergaya.. hah kemungkinan anak dalam kandungan tu pompuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya ni..anak lelaki la tu. 
( jijah suka simple.. tak bersolek mana pun)

6) Melihat garisan pada perut ibu. Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki tapi kalau terputus..kemungkinan pompuan 
(macam garisan tegak tak putus-putus jer)

7) Melihat pada wajah si ibu. Kalau wajah ibu berseri-seri orang kata anak lelaki tapi sebaliknya kalau muka tak berseri orang kata anak pompuan..sebab anak pompuan tu telah menarik seri wajah ibu dia..sebab tu muka ibunya tak berseri.. 
(alamak.. sapa yang tengok jijah dia tahu la berseri ke tak.. tapi macam maintain muka sebelum mengandung jer..hahaha)




masa 17weeks :)

jadi dengan list-list di atas ni macam dah agak kebanyakkan lebih kepada lelaki kan :)
suami jijah excited kalau lelaki.. sebab kami masa bercinta dah siap list nama anak yang kami pilih..
dan kalau lelaki nama itu akan di gunakan.. ^___^
walau apa-apa pun tak kisah la lelaki atau perempuan janji baby dalam kandungan jijah ni sihat, sempurna dan selamat sehingga akhirnya.... Amin...



You May Also Like

40 insan comel komen

  1. klu boboy, leh la anak kita geng...hehe

    ReplyDelete
  2. hihi,tak kisahlah kan jnji sihat..amiinn.

    ReplyDelete
  3. akak mcm kurang confident dekat atas tu.. tapi maybe ada yg betoi bg org lain kan... sbb mcm akak, ms prgnnantkan aqilah n alisha, semuanya berbeza tapi keluar anak, sama je jantina... hihi

    ReplyDelete
  4. lelaki kot. sbb sekarang mcm musim baby boy je. ;)

    ReplyDelete
  5. kn scan jg, bg sure. me dlu sme ckp laki. skali scan pompuan. ihi.

    ReplyDelete
  6. tak nampak pun perot dier
    ..moga baby dalam kandungan sihat

    ReplyDelete
  7. tak nampak pun perot dier
    ..moga baby dalam kandungan sihat

    ReplyDelete
  8. blum kawen da rancang nama anak yer..hehehe :)

    ReplyDelete
  9. entahlah kak MV lelaki perempuan sama jer morning sickness memanjang

    ReplyDelete
  10. kalau boy sama la kite..hehehe

    ReplyDelete
  11. Memang anak lelaki kot ;) hee. Yang penting baby sentiasa sihat ^_^

    ReplyDelete
  12. moga baby sehat jijah.. bestnye if dpt baby lelaki.. :)

    ReplyDelete
  13. @IntaNBerliaN hehe sebaik2 perancangan Allah juga kan kak..

    ReplyDelete
  14. @Chic Na itulah tahun 2013 ramai dapat baby boy :)

    ReplyDelete
  15. @cik chinta tak sabarnak scan nak tahu boboi o gurl..hee

    ReplyDelete
  16. @(Lizz) http://haslizalizz.com/ baru 4bulan masa ni kak.. perut kecik lagi :)

    ReplyDelete
  17. @Eca Dwinky Asha kami kan setia ke hujung nywa..hehe

    ReplyDelete
  18. @~AmyLiana86~ wah amy boy yer..bestnya! jijah suka :)

    ReplyDelete
  19. @Sally Yatiey mudah2an baby sihat walafiat hendaknya..

    ReplyDelete
  20. SEMOGA BERJAYA MENDAPATKAN BAYI LELAKI (^_^)

    ReplyDelete
  21. masa prgnat dulu tnda2 baby laki ada pd sy.. yg pling ketara malas gila nak bt keja.. tp alhualam..

    ReplyDelete
  22. Macam baby lelaki jer kak jijah.. hehehe

    ReplyDelete
  23. amin..

    gambar latest takde ke kak jijah.. hikhik..

    ReplyDelete
  24. semoga jijah selamat bersalin. btw i'm new blogger, yong. ni link yong
    http://akuhanyagadiskampung.blogspot.com/

    ReplyDelete
  25. @◕ D Y S H A S A H H I R ◕ samalah.. jijah pon bukan main malas nak buat kerja..hee

    ReplyDelete
  26. @aisya takde lagi...aisya amikkan gambar akak lah..heee

    ReplyDelete
  27. naluri ibu tu sendrik boleh tau ape jantina anak kite kat dlm tu ...

    cam aku mmg aku tak scan kedua2 anak aku tu ... klu scan pun tgk kedudukan segalanye je ...jantina biar tgu keluar br tau lagi syok ...

    tp aku tau jantina diorg kat dlm tu ...naluri ibu ... hihi

    ReplyDelete
  28. mst x sbr nk scan kan.hehehe

    ReplyDelete
  29. wahhh ramai blogger prgnt anak laki.. :)

    ReplyDelete
  30. @eima hehe naluri ibu mengatakan anak jijah lelaki..hehe :) harap2 kak..

    ReplyDelete
  31. @Cik Puan Rara haah tak sabar nak scan nak tahu jantina anak.. tp xnampak lagi.uhu

    ReplyDelete
  32. @MaYa MustWany kan.. mybe anak 2013 baby boy kot..hee

    ReplyDelete
  33. :) ayut excited gak ni nk tahu boy or girl...hihihihi..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!