Checkup 5 Bulan..

by - 2:00:00 PM


Alhamdulilah minggu ni genap dah usia kandungan daku 5 bulan..
perut pun makin membesar dengan jayanya.. :)

Semalam.. kali kedua checkup dengan doktor lepas scan tiga bulan..
sampai dah 5 bulan ni masih melalui checkup seorang diri.. tanpa suami menemani...
doktor juga ada buat scan.. Alhamdulilah baby sihat sempurna..makin membesar.. tapi masih tak nampak jantina baby..
tapi sedih tau.. suami tak dapat nak tengok our little one inside my tummy ni..
tapi nak buat camner kena paham tugas dia.. huhuhu

sekarang ni pun pergerakan baby dalam perut jijah ni semakin aktif.. berombak-ombak..meletup-letup bagai.. hehe
tak pe anak.. letup la lagi.. mama suka :) i love my baby so much... hehe

selain jumpa doktor, jijah pun jumpa nurse..


hasil checkup:
berat badan: 45kg
urine: normal
hb: 10.2
tinggi rahim: 19cm
kedudukan: songsang


nurse kata mungkin cara pemakanan jijah gan ubat tu salah.. tu pasal hb tak naik2..
ntah la jijah rasa ok je kot..huhuhu
tapi doktor cakap better makan ubat sebelum makan nasi.. sebab nanti dah makan nasi makan ubat pulak.. ubat keluar dengan najis..
ok lepas ni leh la buat camtu.. sebelum ni makan ubat lepas makan nasi.. hukhuk

macam biasa la kalau scan kat klinik goverment memang takkan dapat printed scan.. 
InsyaAllah bila suami balik nanti nak scan di luar lah.. biar suami dapat tengok our junior ni.. hehee

moga membesar dengan sihat dan sempurna yer nak! mama sayang kamuu ^____^






You May Also Like

23 insan comel komen

  1. Amy minggu depan masuk 8 bulan.. =)
    hb pun da turun skrg ni..11.2..misi kate sb share dgn anak..huhu..kena makan ubat yg busuk tu la lepas ni jawabnya..kalau x simpan jer..heheh...

    ReplyDelete
  2. kt kn suh teln 2 bji. trus nek

    ReplyDelete
  3. sabarla eh hubby xde teman g checkup....alalala.

    ne yg takut kawen tentera ne. :(

    ReplyDelete
  4. sweetnyer... nk juga rasa saat mcm tu hehehehe... take care yunk :)

    ReplyDelete
  5. sabar ye jijah...dah kawen dgn navy..kene la time sume...cume nnt bile die balik laju2 g klnik private g scan yek..bagi suami tgk...husben aja tgk 1st tyme mcm2 die tanye doc tu..siap kata nape nmpak kepala je doc..zoom tmpt lain plak.nak tgk gender...skali baby kepit daaaa.hehe..so until now even dh nak amsuk 7 bulan tp xdpt tau gender baby lg.hehe

    ReplyDelete
  6. Tak sabar nak tengok baby kak jijah! ;D hee

    ReplyDelete
  7. Kalau makan ubat yang kkm bagi mmg seeloknya makan 2 jam sebelum makan nasi..gitulah kata nurse..Tapi cam akak, akak amik ferocom je, sebab boleh makan suka2 hati waktunya..hehe..In sha allah lama2 nanti hb tu akan naik..Makan makanan yang ada zat besi yea jijah.

    ReplyDelete
  8. jijah, mase akak pregnant dulu pun masalah HB, takot anemia, kalo check mesti below 11.. paling rendah 10, payah nak naik nape tah..
    kata kene makan ubat pas makan nasi kan.. arahan kat ubat camtu kan..
    akak ni culas skit makan ubat..
    hope Jijah rajin2 la makan iron tablet tu... utk baby supaya sihat selalu.. mama2be pun kene gak makan vit. supaya sihat sentiasa...

    ReplyDelete
  9. sonsang??mungkin tengah berpusing kot..HB ken abagi naik lagi jijah

    ReplyDelete
  10. kawan sarah ambik iberet utk naikkan hb.tak taw la berjaya ke tak.

    ReplyDelete
  11. jijah, sy berklinik d area putrajaya..
    dorang bagi ubatan n farmasi kate kalo boleh makan ubat tu dua jam seblom makan...
    sy slalu amalkan..
    sy scan kat sini ada kena bagi printed scan..

    ReplyDelete
  12. bestnya jijah.. :) mmg tak dapat printed scan eh?

    ReplyDelete
  13. songsang? cm adik hana la dlu.tapi adik hana kembar. scan songsang. hahaha ;) tapi alhamdulillah sihat je ;) semoga selamat ye .

    ReplyDelete
  14. waaa dah 5 bulan baby. ;)

    ReplyDelete
  15. wahhh, dah lima bulan. tak sangkakan :)

    ReplyDelete
  16. semoga bayi sihat selalu (^_^)

    ReplyDelete
  17. baby malu2 lagi tu nak tunjuk gender dia..mcm baby husna mmg xtau malu, siap2 terkangkang tunjuk bebird dia..hahahaha

    ReplyDelete
  18. Mkn kurma byk2...kurma kaya dgn zat besi. Jambu batu pn ok.

    ReplyDelete
  19. dah 5 bulan dah kak jijah kan.. sekejap je masa berlalu.. hehe

    ReplyDelete
  20. ala..ciksu yg baca ni pulak yg xcited dik :)

    ReplyDelete
  21. kak jijiah, untuk naikkan HB tu cuba guna petua ni, kak jijah makan yogurt 2 bekas sehari mlm sebelum gi klinik yer... inysaALLAH berkesan. ~melalui pgalaman jaa laa. :) selamat mencuba.

    ReplyDelete
  22. @jaakechik tq jaa.. akak cuba amalkan.. nexweek ada appoitment lagi..malam tu mesti kena makan yogurt ni.. tq tau..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!