Thursday, April 25, 2013

Bila Masa Sesuai Beli Barang Bayi?



Perut dah mula membesar...
Kandungan pun sudah 5 bulan lebih.. ada 4 bulan lagi untuk bersalin..
tapi satu barang lagi jijah belum beli...

tilam kak ipar kasi...bantal baby mak buat... tapi ayah jijah pula TERbeli corak gangnam style.. adehhhh
mak pun jahit jelah... hahahaha :p




napkin ada yang lama punya...tinggal barut je mak tak buat lagi... aiseyy baru ingat nak beli barut comel2 kat online..
tapi ok gak.. jimat duit mama :)

Agak-agak bila masanya yang sesuai jijah boleh start beli? 
Ke kandungan 5 bulan ni masih terlalu awal untuk beli khuatir perkara tak di ingini berlaku?? Nauzubillah~~

Kalau kat semenanjung ni boleh la pergi ekspo barangan bayi dan banyak tempat menarik...
tapi kat Sabah mane lah ada ekspo2 bagai tu...
lagipon suami jijah kan selalu belayar.. bila masa lah nak pergi shooping..
kalau beli kat sabah kena pula angkut banyak barang baby bawa balik naik flight pula nanti..
kalau beli kat semenanjung tunggu 8bulan baru dapat balik cuti bersalin..
time tu baru nak shooping barang baby rasanya dah tak larat kot...

Jadi bila eh jijah boleh start beli barang baby ni...
memandangkan sekarang jijah ada kat semenanjung boleh la beli sikit-sikit kot...tapi nak beli apa dulu??
apa pendapat korang??


50 comments:

  1. dlu linda beli tyme da 8bln...bile blik kg..suami pn da slmt g operasi..nseb x bslin awal..hehehe

    ReplyDelete
  2. jijah..kawan aja ujung bulan 5 nnt br balik smnanjung..die kat bedfort...die kata sume bnda die hnya prepare tyme balik dr sbh.hehe..act xde byk mana pon kne beli..lagi2 set tilam sume dh prepare.blik nnt masa 8 bulan smpt nak settlekan sume tu..don worry..:D

    ReplyDelete
  3. kakak ipar sy 8bulan larat lg pegi keluar cari barang baby.. tp bergantung pd keadaan diri akak jugak..

    sy rasa akak beli je barang baby tu kat sana. nnt naik flight bukan akak pegang brg2 tu..susah sikit masa nak bwk brg je.pastu ok dah.. sy doakan akak n baby sihat n selamat semuanya :)

    ReplyDelete
  4. best kan beli brg bby..hihih...lis kandungan 6bulan barang2 dh 80% siap..skng ni kandungan dah 7 bulan..tgl sikit lagi je brg yang nk beli... :) org bgtaw 7 bulan brg dh kne ready tkkut la berdalin awal..tp harap2 bia la bersalin bby matang kan ;)t.c ea jijah ;)

    ReplyDelete
  5. memang orang kata 7 bulan keatas, tai zaman la ni dah tak kira dah... macam akak dulu beli dalam 5 bulan ni.. sebb gaji kecil kan nak himpun penat gak bik bila ada gaji dan kesempatan macam ni terus beli sikit2... maksudnya jijah dah ada kat sini kira boleh beli sangat2... sebab masa dan keadaan jugak kan?

    ReplyDelete
  6. @adnil linda 8bulan.. tapi 8bulan tu dah prepare barang nak ke hospital kan..

    ReplyDelete
  7. @::Aja:: yeker..harap2 sempat la aja.. risau la jijah ni ha..suami belayar..huhu

    ReplyDelete
  8. @cik didiey kira beli kat sabah la ni yer?? ok akan di pikirkan..hee tq dik!

    ReplyDelete
  9. @Elis Escada wahh 6bulan lis dah 80% brg siap?? bestnya... take care too dear :)

    ReplyDelete
  10. @Z ie kan kak..beli sikit2 kot..gaji pon bukan banyak mane pon kan nak beli sekali gus..huhu

    ReplyDelete
  11. time expo nanti kandungan husna dah 6 bulan...nak tak nak kena pi beli jgk la..tawakal je jijah..nak tggu 8 bulan takut xde expo lagi...

    ReplyDelete
  12. @Nurul Husna husna duk semenanjung boleh la pegi ekspo2 semua.. kat sabah nan adoo..huhu

    ReplyDelete
  13. sementara ada kat sini, better beli sikit jijah.lagipun bile beli sikit2 tak la rs beban nk byr byk2.mcm napkin, baju baby ok je beli sekarang.

    ReplyDelete
  14. sis...brg g hosp tept2 38weeks bru kmas...hehehe

    ReplyDelete
  15. atie bli masa nak masuk 7 sebab prepare if bersalin masa 7 bulan (pre matured)..kre bli brg2 basic untuk bawak ke hospital la..so alhamdulilah dah 8 bulan..so skrg ni baru bli sket2 yang brg len..^_^

    ReplyDelete
  16. sabah ade la jijah..diorg slalu wat kat One Borneo...company aja ade pg last year punye..dis yr xtau bile diorg wat event tu..kene cek la..Mother & Baby Expo..:)

    ReplyDelete
  17. eksited kan beli barang baby...kemain comey bantal baby corak gangnam style..

    ReplyDelete
  18. @SarahSyafiq baju baby ok yer beli skrg? ok2 noted!

    ReplyDelete
  19. @adnil linda kalau tak bersalin awal xpelah sis 38weeks leh prepare..hee

    ReplyDelete
  20. @FarizAtie 7bulan yer.. sekali prepare brg utk ke hospital kan..ok gak tu..

    ReplyDelete
  21. @::Aja:: itulah aja..this year macam xde lagi je ni.. kalau ada syukur lah..kalau xde terpaksa cari mane2 kedai biasa..huhu

    ReplyDelete
  22. kak MV beli masa 7 bulan..jijah boleh naik flight ke masa 8 bulan..kak MV hari tue tak boleh..tue yang bersalin kat tangkak

    ReplyDelete
  23. @Mrs Velentine yeker kak.. huhu tah la kak xtahu boleh ke tak.. harap2 perot jijah xbesar mane la bila balik nanti..huhuhu

    ReplyDelete
  24. time cam jijah skg ni elok sgt kot bveli..

    ReplyDelete
  25. boleh beli sikit2 jijah .. usia 7 bulan pun boleh lg terbaik

    ReplyDelete
  26. bole da jijah bli skit2. nt x terasa det kuo byk (:

    ReplyDelete
  27. akak beli kt semenanjung je kak.xyah susah nak angkat barang kan?

    ReplyDelete
  28. @nuyui a.k.a miss YUI boleh yer.. t jijah usha beli sikit2..

    ReplyDelete
  29. @cik chinta kan..kalau nak beli sekali banyak mmg xmampu la..hee

    ReplyDelete
  30. @Eca Dwinky Asha tgk la eca.. beli sikit2 kot kat sini..hee

    ReplyDelete
  31. specialnya baby. semua nenek buatkan ye. 8 bulan? sempat ke? mesti dah tak larat nak jalan2. hehe..

    ReplyDelete
  32. @Chic Na hehe jimat di situ... tah la yunk tah larat ke tak nanti tu..

    ReplyDelete
  33. shida xpndai nk teka la jiejah..bila2..tp jgn tlalu awal sgt kot..

    ReplyDelete
  34. ahha yunk...asben kje shift n salu o.station..klu o.station plak mst sebulan..e2 yang beli dulu...cdang nk beli sikit je..tp bila smpai kedai semua bnde nk beli..hahahhah

    ReplyDelete
  35. @Elis Escada ooyeker.. rambang mata la kan..bestnya nak shooping gak! hee

    ReplyDelete
  36. wahh update style gangnam..cayalah!

    ReplyDelete
  37. belum ada pengalaman.so tak tahu nak advise ape kat jijah :)

    ReplyDelete
  38. tunggu lapan bulan ok kot rasanya.
    bergantung pada keadaan jijah juga la..

    ReplyDelete
  39. sy pulak excited nk g beli brg2 baby bace entri kak jijah dan komen2 sekali.. adoyai.. kawen pun tidak lagi ni.. hahaha...

    ReplyDelete
  40. @aisya boleh la beli sikit2..dah kawen t senang..hahaha :p

    ReplyDelete
  41. rasanya da blh beli sikit2 apa yg patut sbab takut nnti da xlarat.. ada setengah org kata usia kandungan 7 bulan seeloknya beli barangan bayi.. bergantung juga pada faktor kesihatan dan keadaan..mcm jijah kan jauh nnti susah nk mengangkut so blh beli awal kot..hehehe sekadar pendapat..

    ReplyDelete
  42. @sya greenpeach tq dear.. yer ada lah jijah beli sikit2 hari tu..tinggal baju2 baby je lom lagi..hehe

    ReplyDelete
  43. Beli awal atau pun lambat, tarikh due tetap takkan berubah. Seeloknya beli seawal kita tahu jantina baby kita. Senang nak pilih baju. Jgn terbeli gaun plak untuk anak lelaki kita.

    Lagipun tak kelam kabut sangat.

    ps : Saya memiliki sebuah kedai online untuk disewa. Niche menjual barang bayi

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!