Bila Masa Sesuai Beli Barang Bayi?

8:00:00 AM 50 Comments A+ a-



Perut dah mula membesar...
Kandungan pun sudah 5 bulan lebih.. ada 4 bulan lagi untuk bersalin..
tapi satu barang lagi jijah belum beli...

tilam kak ipar kasi...bantal baby mak buat... tapi ayah jijah pula TERbeli corak gangnam style.. adehhhh
mak pun jahit jelah... hahahaha :p




napkin ada yang lama punya...tinggal barut je mak tak buat lagi... aiseyy baru ingat nak beli barut comel2 kat online..
tapi ok gak.. jimat duit mama :)

Agak-agak bila masanya yang sesuai jijah boleh start beli? 
Ke kandungan 5 bulan ni masih terlalu awal untuk beli khuatir perkara tak di ingini berlaku?? Nauzubillah~~

Kalau kat semenanjung ni boleh la pergi ekspo barangan bayi dan banyak tempat menarik...
tapi kat Sabah mane lah ada ekspo2 bagai tu...
lagipon suami jijah kan selalu belayar.. bila masa lah nak pergi shooping..
kalau beli kat sabah kena pula angkut banyak barang baby bawa balik naik flight pula nanti..
kalau beli kat semenanjung tunggu 8bulan baru dapat balik cuti bersalin..
time tu baru nak shooping barang baby rasanya dah tak larat kot...

Jadi bila eh jijah boleh start beli barang baby ni...
memandangkan sekarang jijah ada kat semenanjung boleh la beli sikit-sikit kot...tapi nak beli apa dulu??
apa pendapat korang??


All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

50 insan comel komen

Write insan comel komen
adnil linda
AUTHOR
4/25/2013 9:17 AM delete

dlu linda beli tyme da 8bln...bile blik kg..suami pn da slmt g operasi..nseb x bslin awal..hehehe

Reply
avatar
::Aja::
AUTHOR
4/25/2013 9:35 AM delete

jijah..kawan aja ujung bulan 5 nnt br balik smnanjung..die kat bedfort...die kata sume bnda die hnya prepare tyme balik dr sbh.hehe..act xde byk mana pon kne beli..lagi2 set tilam sume dh prepare.blik nnt masa 8 bulan smpt nak settlekan sume tu..don worry..:D

Reply
avatar
cik didiey
AUTHOR
4/25/2013 9:36 AM delete

kakak ipar sy 8bulan larat lg pegi keluar cari barang baby.. tp bergantung pd keadaan diri akak jugak..

sy rasa akak beli je barang baby tu kat sana. nnt naik flight bukan akak pegang brg2 tu..susah sikit masa nak bwk brg je.pastu ok dah.. sy doakan akak n baby sihat n selamat semuanya :)

Reply
avatar
Elis Escada
AUTHOR
4/25/2013 9:41 AM delete

best kan beli brg bby..hihih...lis kandungan 6bulan barang2 dh 80% siap..skng ni kandungan dah 7 bulan..tgl sikit lagi je brg yang nk beli... :) org bgtaw 7 bulan brg dh kne ready tkkut la berdalin awal..tp harap2 bia la bersalin bby matang kan ;)t.c ea jijah ;)

Reply
avatar
Z ie
AUTHOR
4/25/2013 10:05 AM delete

memang orang kata 7 bulan keatas, tai zaman la ni dah tak kira dah... macam akak dulu beli dalam 5 bulan ni.. sebb gaji kecil kan nak himpun penat gak bik bila ada gaji dan kesempatan macam ni terus beli sikit2... maksudnya jijah dah ada kat sini kira boleh beli sangat2... sebab masa dan keadaan jugak kan?

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/25/2013 10:21 AM delete

@adnil linda 8bulan.. tapi 8bulan tu dah prepare barang nak ke hospital kan..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/25/2013 10:22 AM delete

@::Aja:: yeker..harap2 sempat la aja.. risau la jijah ni ha..suami belayar..huhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/25/2013 10:24 AM delete

@cik didiey kira beli kat sabah la ni yer?? ok akan di pikirkan..hee tq dik!

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/25/2013 10:25 AM delete

@Elis Escada wahh 6bulan lis dah 80% brg siap?? bestnya... take care too dear :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/25/2013 10:26 AM delete

@Z ie kan kak..beli sikit2 kot..gaji pon bukan banyak mane pon kan nak beli sekali gus..huhu

Reply
avatar
Nurul Husna
AUTHOR
4/25/2013 10:26 AM delete

time expo nanti kandungan husna dah 6 bulan...nak tak nak kena pi beli jgk la..tawakal je jijah..nak tggu 8 bulan takut xde expo lagi...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/25/2013 10:32 AM delete

@Nurul Husna husna duk semenanjung boleh la pegi ekspo2 semua.. kat sabah nan adoo..huhu

Reply
avatar
SarahSyafiq
AUTHOR
4/25/2013 11:07 AM delete

sementara ada kat sini, better beli sikit jijah.lagipun bile beli sikit2 tak la rs beban nk byr byk2.mcm napkin, baju baby ok je beli sekarang.

Reply
avatar
adnil linda
AUTHOR
4/25/2013 11:13 AM delete

sis...brg g hosp tept2 38weeks bru kmas...hehehe

Reply
avatar
FarizAtie
AUTHOR
4/25/2013 11:25 AM delete

atie bli masa nak masuk 7 sebab prepare if bersalin masa 7 bulan (pre matured)..kre bli brg2 basic untuk bawak ke hospital la..so alhamdulilah dah 8 bulan..so skrg ni baru bli sket2 yang brg len..^_^

Reply
avatar
::Aja::
AUTHOR
4/25/2013 11:50 AM delete

sabah ade la jijah..diorg slalu wat kat One Borneo...company aja ade pg last year punye..dis yr xtau bile diorg wat event tu..kene cek la..Mother & Baby Expo..:)

Reply
avatar
4/25/2013 12:13 PM delete

eksited kan beli barang baby...kemain comey bantal baby corak gangnam style..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/25/2013 12:18 PM delete

@SarahSyafiq baju baby ok yer beli skrg? ok2 noted!

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/25/2013 12:19 PM delete

@adnil linda kalau tak bersalin awal xpelah sis 38weeks leh prepare..hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/25/2013 12:20 PM delete

@FarizAtie 7bulan yer.. sekali prepare brg utk ke hospital kan..ok gak tu..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/25/2013 12:21 PM delete

@::Aja:: itulah aja..this year macam xde lagi je ni.. kalau ada syukur lah..kalau xde terpaksa cari mane2 kedai biasa..huhu

Reply
avatar
Mrs Velentine
AUTHOR
4/25/2013 12:32 PM delete

kak MV beli masa 7 bulan..jijah boleh naik flight ke masa 8 bulan..kak MV hari tue tak boleh..tue yang bersalin kat tangkak

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/25/2013 12:37 PM delete

@(Lizz) http://haslizalizz.com/ haaha atok dia la ni beli corak gitu..huhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/25/2013 12:45 PM delete

@Mrs Velentine yeker kak.. huhu tah la kak xtahu boleh ke tak.. harap2 perot jijah xbesar mane la bila balik nanti..huhuhu

Reply
avatar
4/25/2013 2:19 PM delete

time cam jijah skg ni elok sgt kot bveli..

Reply
avatar
4/25/2013 4:41 PM delete

boleh beli sikit2 jijah .. usia 7 bulan pun boleh lg terbaik

Reply
avatar
cik chinta
AUTHOR
4/25/2013 5:08 PM delete

bole da jijah bli skit2. nt x terasa det kuo byk (:

Reply
avatar
4/25/2013 7:15 PM delete

akak beli kt semenanjung je kak.xyah susah nak angkat barang kan?

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/25/2013 8:38 PM delete

@nuyui a.k.a miss YUI boleh yer.. t jijah usha beli sikit2..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/25/2013 8:50 PM delete

@erin moshimoshi sikit2 boleh kan erin..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/25/2013 8:51 PM delete

@cik chinta kan..kalau nak beli sekali banyak mmg xmampu la..hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/25/2013 8:52 PM delete

@Eca Dwinky Asha tgk la eca.. beli sikit2 kot kat sini..hee

Reply
avatar
Chic Na
AUTHOR
4/25/2013 10:57 PM delete

specialnya baby. semua nenek buatkan ye. 8 bulan? sempat ke? mesti dah tak larat nak jalan2. hehe..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/25/2013 11:43 PM delete

@Chic Na hehe jimat di situ... tah la yunk tah larat ke tak nanti tu..

Reply
avatar
Shida Radzuan
AUTHOR
4/26/2013 3:57 AM delete

shida xpndai nk teka la jiejah..bila2..tp jgn tlalu awal sgt kot..

Reply
avatar
Elis Escada
AUTHOR
4/26/2013 8:45 AM delete

ahha yunk...asben kje shift n salu o.station..klu o.station plak mst sebulan..e2 yang beli dulu...cdang nk beli sikit je..tp bila smpai kedai semua bnde nk beli..hahahhah

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/26/2013 1:23 PM delete

@Shida Radzuan takat ni lom beli lagi shida :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/26/2013 1:23 PM delete

@Elis Escada ooyeker.. rambang mata la kan..bestnya nak shooping gak! hee

Reply
avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
4/26/2013 4:18 PM delete

wahh update style gangnam..cayalah!

Reply
avatar
4/27/2013 3:25 PM delete

belum ada pengalaman.so tak tahu nak advise ape kat jijah :)

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
4/27/2013 8:52 PM delete

tunggu lapan bulan ok kot rasanya.
bergantung pada keadaan jijah juga la..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/28/2013 7:16 PM delete

@QasehnyaRania ok.. jijah pon xbeli lagi..hehe

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
4/29/2013 1:46 PM delete

sy pulak excited nk g beli brg2 baby bace entri kak jijah dan komen2 sekali.. adoyai.. kawen pun tidak lagi ni.. hahaha...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/29/2013 2:57 PM delete

@aisya boleh la beli sikit2..dah kawen t senang..hahaha :p

Reply
avatar
5/01/2013 11:13 PM delete

rasanya da blh beli sikit2 apa yg patut sbab takut nnti da xlarat.. ada setengah org kata usia kandungan 7 bulan seeloknya beli barangan bayi.. bergantung juga pada faktor kesihatan dan keadaan..mcm jijah kan jauh nnti susah nk mengangkut so blh beli awal kot..hehehe sekadar pendapat..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/02/2013 8:52 PM delete

@sya greenpeach tq dear.. yer ada lah jijah beli sikit2 hari tu..tinggal baju2 baby je lom lagi..hehe

Reply
avatar
KN
AUTHOR
8/09/2013 3:35 AM delete

Beli awal atau pun lambat, tarikh due tetap takkan berubah. Seeloknya beli seawal kita tahu jantina baby kita. Senang nak pilih baju. Jgn terbeli gaun plak untuk anak lelaki kita.

Lagipun tak kelam kabut sangat.

ps : Saya memiliki sebuah kedai online untuk disewa. Niche menjual barang bayi

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/10/2013 10:24 PM delete

@KN tq infoo.. hehe :)

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!