Thursday, August 22, 2013

38Minggu...Adakah Ini Checkup Yang Terakhir???


Pagi tadi checkup 38minggu.. rutin macam biasalah cek berat, cek kencing, tekanan darah dan last cek perut. anakanda memang dah masuk lorong.. tu pasal rasa mencucuk je bila mama berjalan/duduk.

checkup 22/8/2013
:
v

tempoh hamil: 38/52+2/7
tekanan darah: 110/60
turin: Normal
hb: 11.9
berat badan: 54.4kg naik 1.4kg dalam masa seminggu!!
kedudukan: cephalic
tinggi rahim: 38cm
fetal heart rate: 145/min


nurse siap pesan kalau dah bersalin telefon klinik notifikasi dah bersalin.. nanti senang nak melawat ke rumah..

dalam jam 2am semalam jijah start sakit perut memulas-mulas.. berguling-guling atas katil.. mengiring kiri atau kanan serba tak kena.. kerap pula tu. tapi diamkan je sampai ke checkup pagi ni.. tapi syukurlah tadi pagi tak berapa sakit sangat. siap pakej sakit dada dan mual je.. huuu

due date lagi dua minggu tapi kalau anakanda nak keluar awal pon "mama on je nak".. anakanda pon dah cukup matang ni... tapi kalau boleh tunggu papa habis belayar yer.. minggu depan je lagi... tak sabar nak tengok anakanda mama ni.. 

dan adakah ini checkup mengandung jijah yang terakhir? sakit-sakit perut mula kelihatan.. bila-bila masa baby boleh keluar.. takut pula nak pergi hospital cek bukaan.. harap di permudahkanlah  jijah bersalin ya Allah ^___^



Ya Allah izinkanlah dan permudahkanlah anak dalam kandungan ini lahir dengan mudah dan sempurna..
ampunkan lah segala dosa dan ringankan kesakitan ini.. Amin..


menanggung kesakitan perut sekejap sekejap..huu :(



36 comments:

  1. Amin semoge dipermudahkan. Dah bersalin nanti jijah update boleh tau pengalaman ngan nak tengok pic baby jijah♥

    ReplyDelete
  2. take gud care of health :)
    nanti anak dah keluar jrang la update ni..
    bz ngan anak :)

    ReplyDelete
  3. Jijah, MIL akak ckp, kalau baby boy, keluar awal tau.. mksudnya xgenap 40 mggu la...

    pe2 pun, jaga diri tau.. nanti kalau dah nak kne msuk labour room tu, cpt2 minum air zam2 sampai hbs.. nanti cpt sikit laluan tu terbuka... mkn buah kurma tau.. nanti dpt tmbah tenaga time nak teran tu...

    ReplyDelete
  4. Fiqah yang rasa nervesnya...amin..semoga dipermudahkan..

    ReplyDelete
  5. sepupu ayu baby boy gak. due dia awal sept tp semalam dah lahir. heehe

    jijah.. ayu doakan smua selamat....

    ReplyDelete
  6. moga dipermudahkan..ameen.

    ReplyDelete
  7. @khadijah insyaAllah yunk kalau ada masa berblog..heee

    ReplyDelete
  8. @IntaNBerliaN macehh nasihat kak.. air zam2 n kurma dah standby ni..

    ReplyDelete
  9. @Ayu Zan alamakk sama due dgn jijah la tu awal september.. tunggu je la ni yunk..

    ReplyDelete
  10. Good luck Jijah. Semoga dipermudahkan segala urusan & take care tao...

    ReplyDelete
  11. wah.. bestnya jijah.. dah ada tanda2 tu

    ReplyDelete
  12. @ZQ Batik tq sis! moga dipermudahkan.. Amin..

    ReplyDelete
  13. @Shizan Syafik doakan jijah cepat bersalin yer..

    ReplyDelete
  14. Semoga dipermudahkan jijah.

    ReplyDelete
  15. in shaa ALLAH jijah.
    ciksu pulak yg dah excited ni :)

    dengar nasihat kak ina tu tau ;)

    ReplyDelete
  16. @QasehnyaRania baiklah ciksu.. jijah dengar nasihat kak ina..hee

    ReplyDelete
  17. in shaa Allah dipermudahkan,dik...;)

    ReplyDelete
  18. InsyaAllah dipermudahkan...kalo dh de tnda2 awl baik standby je jijah...takut anakanda nk kuar awl tuh

    ReplyDelete
  19. Lpe lak..jijah nk send no fon jijah kat akak ye..no fon akak de kt blog..jijah pntang kat PD kan...nti leh akak dtg tgk baby...

    ReplyDelete
  20. semoga dipermudahkan yunk... x lama dah lagi tu.. akak bersalinkan aisya ari tu 39w x silap... eh, x sampai kut... hehe.. :)

    ReplyDelete
  21. Insyaallah semua akan selamat. Bebanyak berzikir...doa yg terbaik buat jijah...:)

    Sakit tapi di peghujungnya ada bahagia.

    ReplyDelete
  22. moge di permudahkan segalenye jijah..

    ReplyDelete
  23. sy pulak nervous kak.. semoga selamat semuanya.. huhu

    ReplyDelete
  24. @Mimi Azirah tapi xde tanda2 pon kak.. lambatnya..huuu

    ReplyDelete
  25. @Mimi Azirah ok kak.. t jijah pm akak yer..

    ReplyDelete
  26. @mOoN itulah kak.. ni 38w++ pon xde tanda2 lagi ni..

    ReplyDelete
  27. @JunAina maceehh nasihat akak.. insyaAllah jijah buat yg terbaik.hee

    ReplyDelete
  28. baby main2x lagi yer jijah..hihihi,..takpe.nanti dia nak kuar mudah-mudahan senang..berat naik tu pecah rekod nampaknya.hihihi :p

    ReplyDelete
  29. @ayut saja main acah2 ni..huuu berat naik ayut masa preggy ni..bukan sng nak dapat tau..hikhik

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!