Tips Menjelang Bersalin

by - 11:49:00 AM





* Mulailah melakukan persiapan fizikal dan mental untuk menghadapi proses persalinan. Persiapan ini sangat penting, terutama bagi calon ibu yang akan melahirkan untuk pertama kalinya dan ingin melahirkan secara normal. Dengan persiapan mental, calon ibu dipastikan agar melewati persalinan dengan rileks.

* Bersiaplah mengalami kontraksi pada hari-hari menjelang persalinan.

* Jangan panik bila ibu hamil mengalami kontraksi yang berlangsung beberapa minit lalu mereda atau menghilang. Namun jika kontraksi ini disertai dengan keluarnya cairan, baik cairan lendir maupun darah, segeralah menghubungi doktor atau bidan atau segera pergi ke hospital.

* Jangan panik jika tiba-tiba air ketuban pecah saat ibu hamil sedang berdiri, kerana jalan lahir akan automatik tertutup oleh berat badan bayi. Segeralah hubungi doktor atau bidan atau pergi ke hospital.



38minggu dah...Ya Allah permudahkan daku untuk bersalin..berdebarnyaaa -_-"



You May Also Like

18 insan comel komen

  1. good luck dear... all the best.. :)

    ReplyDelete
  2. Jijah panik...fiqah pun panik jugak..Semoga kita semua dipermudahkan bersalin...

    ReplyDelete
  3. wah,,dah 38wk ye..bile2 mse je bleh bersalin..get ready ye..
    m3h mase ank pertama tanda darah je,yg kedua&ketiga pecah ketuban kt rumah..hehe..

    ReplyDelete
  4. hehe..pecah air ketuban..akak ari tu bila dah pecah air ketuban,cemas dah..

    ReplyDelete
  5. sy pun berdebar tnggu kak jijah bersalin ni.. hehehe.. :P

    ReplyDelete
  6. Salam....

    kita pun sama sedang berdebar jugak, minggu ni dah 37 minggu....walaupun anak yg kedua, tp tetap berdebar nak menghadapi sakit bersalin wpun sebenarnya excited nak jumpa baby....semoga urusan kita dipermudahkan, Amin....

    ReplyDelete
  7. amiinn..moga dipermudahkan ya jijah..

    ReplyDelete
  8. cikna pun berdebar gak ni nak dapat anak buah baru.. hehe..

    ReplyDelete
  9. setiap anak lain sakitnya tu...

    anak 1 ..sakit perut/kontraksi ketuban pecah di hospital.
    anak 2 ... sakit perut/kontraksi
    ketuban dipecahkan
    anak 3 turun air dirumah terus pi hospital.

    emm moga dipermudahkan yer.. memang terasa bedebar..

    ReplyDelete
  10. x terbyg kalo deqla di tmpt jijah..mesti berganda-ganda lagi debaran tu..huhu.. moga dipermudahkan semuanya ye dear..ucp kalimah Allah byk2.. in shaa Allah baik2 je ...

    ReplyDelete
  11. Banyak jugak tips jijah kongsi kan

    ReplyDelete
  12. salam jijah...

    akak doakan segala urusan dan proses kelahiran baby jijah akan dipermudahkan ye.

    akak ni walapon dah anak yg ke 3 tetap jg berdebar2

    ReplyDelete
  13. Salam Jijah, tunggu masa kan kan?
    Selamat Bersalin, air selusuh dah siap? Jgn lupa baca selawat n doa byk2.. hope Jijah tak panik, moga dipermudahkan.. kite pun tak sabar nak sambut kelahiran baby jijah ni.. moga sihat semua nya...

    ReplyDelete
  14. bukan setakat ibu dia je panik, ngan babah2 dia pon panik.ye la anak pertama plak, mak plak kat kete adik time tu uhuk3

    so Jijah chaiyok!!semoga beroleh anak yang comel, sempurna fizikal dan sihat ye insyaAllah :)

    ReplyDelete
  15. @eMMe air selusuh dah habis minum dah kak..hehe

    ReplyDelete
  16. Insyaallah kak, Allah akan sentiasa ada di sisi akak. Akak boleh. miza yakin ! Allahhuakbar :D

    ReplyDelete
  17. @Cik Chokie insyaAllah... yakin pada Allah kan membantu kita kan..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!