Tips Menjelang Bersalin

11:49:00 AM 18 Comments A+ a-





* Mulailah melakukan persiapan fizikal dan mental untuk menghadapi proses persalinan. Persiapan ini sangat penting, terutama bagi calon ibu yang akan melahirkan untuk pertama kalinya dan ingin melahirkan secara normal. Dengan persiapan mental, calon ibu dipastikan agar melewati persalinan dengan rileks.

* Bersiaplah mengalami kontraksi pada hari-hari menjelang persalinan.

* Jangan panik bila ibu hamil mengalami kontraksi yang berlangsung beberapa minit lalu mereda atau menghilang. Namun jika kontraksi ini disertai dengan keluarnya cairan, baik cairan lendir maupun darah, segeralah menghubungi doktor atau bidan atau segera pergi ke hospital.

* Jangan panik jika tiba-tiba air ketuban pecah saat ibu hamil sedang berdiri, kerana jalan lahir akan automatik tertutup oleh berat badan bayi. Segeralah hubungi doktor atau bidan atau pergi ke hospital.



38minggu dah...Ya Allah permudahkan daku untuk bersalin..berdebarnyaaa -_-"



All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

18 insan comel komen

Write insan comel komen
mOoN
AUTHOR
8/20/2013 8:09 AM delete

good luck dear... all the best.. :)

Reply
avatar
Fiqah
AUTHOR
8/20/2013 8:22 AM delete

Jijah panik...fiqah pun panik jugak..Semoga kita semua dipermudahkan bersalin...

Reply
avatar
8/20/2013 8:52 AM delete

wah,,dah 38wk ye..bile2 mse je bleh bersalin..get ready ye..
m3h mase ank pertama tanda darah je,yg kedua&ketiga pecah ketuban kt rumah..hehe..

Reply
avatar
IbuNoey
AUTHOR
8/20/2013 8:54 AM delete

hehe..pecah air ketuban..akak ari tu bila dah pecah air ketuban,cemas dah..

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
8/20/2013 9:30 AM delete

sy pun berdebar tnggu kak jijah bersalin ni.. hehehe.. :P

Reply
avatar
azira rais
AUTHOR
8/20/2013 10:07 AM delete

Salam....

kita pun sama sedang berdebar jugak, minggu ni dah 37 minggu....walaupun anak yg kedua, tp tetap berdebar nak menghadapi sakit bersalin wpun sebenarnya excited nak jumpa baby....semoga urusan kita dipermudahkan, Amin....

Reply
avatar
8/20/2013 10:10 AM delete

amiinn..moga dipermudahkan ya jijah..

Reply
avatar
Chic Na
AUTHOR
8/20/2013 10:16 AM delete

cikna pun berdebar gak ni nak dapat anak buah baru.. hehe..

Reply
avatar
Sayangku Zie
AUTHOR
8/20/2013 11:32 AM delete

setiap anak lain sakitnya tu...

anak 1 ..sakit perut/kontraksi ketuban pecah di hospital.
anak 2 ... sakit perut/kontraksi
ketuban dipecahkan
anak 3 turun air dirumah terus pi hospital.

emm moga dipermudahkan yer.. memang terasa bedebar..

Reply
avatar
Deqla Manjew
AUTHOR
8/20/2013 11:55 AM delete

x terbyg kalo deqla di tmpt jijah..mesti berganda-ganda lagi debaran tu..huhu.. moga dipermudahkan semuanya ye dear..ucp kalimah Allah byk2.. in shaa Allah baik2 je ...

Reply
avatar
Qashmere
AUTHOR
8/20/2013 12:46 PM delete

Banyak jugak tips jijah kongsi kan

Reply
avatar
mama aryan
AUTHOR
8/20/2013 1:05 PM delete

salam jijah...

akak doakan segala urusan dan proses kelahiran baby jijah akan dipermudahkan ye.

akak ni walapon dah anak yg ke 3 tetap jg berdebar2

Reply
avatar
eMMe
AUTHOR
8/20/2013 1:14 PM delete

Salam Jijah, tunggu masa kan kan?
Selamat Bersalin, air selusuh dah siap? Jgn lupa baca selawat n doa byk2.. hope Jijah tak panik, moga dipermudahkan.. kite pun tak sabar nak sambut kelahiran baby jijah ni.. moga sihat semua nya...

Reply
avatar
afzalsukasuki
AUTHOR
8/20/2013 3:55 PM delete

bukan setakat ibu dia je panik, ngan babah2 dia pon panik.ye la anak pertama plak, mak plak kat kete adik time tu uhuk3

so Jijah chaiyok!!semoga beroleh anak yang comel, sempurna fizikal dan sihat ye insyaAllah :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/20/2013 4:30 PM delete

@eMMe air selusuh dah habis minum dah kak..hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/20/2013 4:30 PM delete

@afzalsukasuki insyaAllah.. tq afzal :)

Reply
avatar
Cik Chokie
AUTHOR
8/20/2013 6:40 PM delete

Insyaallah kak, Allah akan sentiasa ada di sisi akak. Akak boleh. miza yakin ! Allahhuakbar :D

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/20/2013 8:43 PM delete

@Cik Chokie insyaAllah... yakin pada Allah kan membantu kita kan..

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!