Proses Kelahiran (Stage Of Labour)

by - 8:02:00 PM


Jijah repost balik entry ini memandangkan jijah akan mengalami proses kelahiran ni tak lama lagi.... Apabila melalui proses kehamilan selama 40minggu kini tiba masanya untuk melahirkan anak zuriat buat sesebuah keluarga.mesti gembira yang tak terperi.

Bila pikirkan tentang kelahiran ada yang ngeri,takut,cuak dan pelbagai rasa berbaur aduk. sedikit info bagaimana proses kelahiran itu berlaku. ok jijah berdebarr :D



rujuk gambar di atas dengan penerangannya. ^^

Peringkat Kelahiran

Peringkat Pertama

>6-8jam
>apabila serviks membuka 3cm
>parthogram di mulakan
>kontraksi ibu
>effacement of cervix
>fetal heart rate
>penurunan presenting part


fully effaced-kepala bayi di vagina


bayi lahir normal cephalic, bayi songsang breech


jenis-jenis bayi songsang


kelahiran bayi songsang. ngeri kan.-_-


Peringkat Kedua

>1-2jam
>serviks membuka melebihi 10cm hingga kelahiran bayi
>kepala bayi menonjol keluar
>lubang dubur menjadi longgar dan bentuk bunga
>ibu rasa meneran terlalu kuat
>membran dan liquor (air ketuban) pecah secara spontan
>penurunan dan tekanan kepala fetus


penurunan kepala fetus



head crowning- bahagian kepala paling besar mahu keluar


Peringkat Ketiga

>1/2 jam 15-30minit
>pengeluaran plasenta dan membran(uri)



ini lah plasenta atau uri

selepas kelahiran bayi dan pengeluaran plasenta/uri. teruskan untuk penyusuan susu ibu pulak. ^_^


moga Allah permudahkan jijah bersalin Amin.. korang doakan jijah ye... -_-"



You May Also Like

35 insan comel komen

  1. sama2 lah kita berdoa ye jijah moga proses melahirkan anak kita nanti dipermudahkan...berdebar2 gak akak nih, sapa yg bersalin dulu ni? akak ke jijah? hehehe

    ReplyDelete
  2. moga jijah selamat.
    xsbr nk tgk baby jijah..

    ReplyDelete
  3. waaah banyak research kak jijah buat. persiapan awl la ni. scary tgk baby songsang tuu. kite doakan kak jijah & baby selamat. insyaALLAH :)

    ReplyDelete
  4. Ai ble tgk takut plak huhuhu

    ReplyDelete
  5. @mama aryan tak tahu nak cakap kak.. jijah xde tanda2 lagi ni..perot pon xturun..huuu takut.. moga di permudahkan..

    ReplyDelete
  6. @Ayu Zan sabar yer.. jijah lagi xsabar nak tengok baby sendiri..hee

    ReplyDelete
  7. @sha (chirp chirp) insyaAllah mudah2an akak n baby selamat.. Amin..

    ReplyDelete
  8. @Mimi Azirah hehe aik takut kak..dah 2org anak akak tu haa..hee

    ReplyDelete
  9. jom doa banyak2 jijah.. semoga dipermudahkan bersalin nanti

    ReplyDelete
  10. jijah dh nk berslain ea... semoga dipermudahkan segalanye... amin

    ReplyDelete
  11. in shaa ALLAH dik :)

    http://lobaksusue.blogspot.com/2013/08/pemenang-qr-minigiveaway-keempat-ialah.html

    ReplyDelete
  12. @Shizan Syafik Amin.. moga kita sama2 di permudahkan untuk bersalin... Amin..

    ReplyDelete
  13. @E'in iya.. tp baby xnak keluar lagi..huuu insyaAllah moga di permudahkan..Amin..

    ReplyDelete
  14. @QasehnyaRania tq kak.. tq jugak sbb memilih jijah sbg pemenang..hehe rezeki anak..

    ReplyDelete
  15. Anak pertama ke kedua ke ketiga ke perasaan berdebar tu tetap ada. Sabarlah dan banyakkan berzikir dan istighfar.

    Akak doakan jijah selamat dan baby pun selamat dan comel.

    ReplyDelete
  16. @JunAina perasaan ttp takut yer kak..insyaAllah kak moga jijah mudah la bersalin nanti..

    ReplyDelete
  17. jijah.. tak sabar nak tengok ur baby!

    ReplyDelete
  18. @dhiera huuu jijah lagi tak sabar tapi berdebar dah ni..

    ReplyDelete
  19. Moga dipermudahkan ;) Moga akak dan baby jugak selamat.. :)

    ReplyDelete
  20. @Sally Yatiey tq dik.. terima kasih doakan akak..moga selamat semuanya..Amin..

    ReplyDelete
  21. semoga semenya selamat utk jijah dan baby..

    ReplyDelete
  22. Sakitnya tgk proses tu sis. Tetiba nyilu je rasa perut. Zie blum pnah alami proses beranak normal. Czer pnah lah..hehe. sakit gilos bl bius dh hbs. Huhu.

    Zie doakan semoga bjalan lancar proses jijah bsalin nanti.amin

    ReplyDelete
  23. semoga akak selamat melahirkan nanti :)

    ReplyDelete
  24. ngeri plak aku nengok gambor2 ni ...

    jijah sebenarnya proses kelahiran tak lah terlalu rumit cam dlm gambar2 ni ..

    ia berlaku secara semula jd jgn risau lah .. inshaAllah mudah ...jgn terbawa2 sgt gambar2 ni ye ...

    ko yakin, bertenaga, byk baca doa nabi yunus tu dan paling penting jgn angkat bontot tau ...

    sebenarnye bergantung pd org tu sendrik tempoh sakit kontraksi ... ade kejap ade lama ... cam aku ... sakit kejap proses kelahiran pun kejap je ... jgn terpdaya sgt ngan ckp Dr sakit 8-12 jam br proses kelahiran bermula ..cam aku dlm tempoh 2-3 jam je jln dah bukak 10cm... so klu sakit je cepat2 pi spital tau jgn tangguh2 kang jd cam abby abdi plak terberanak dlm keta ... ni cuma langkah berjaga2 tau ... take care dear .. tak sabo nk tgk newborn ni

    ReplyDelete
  25. baru akak dapat tengok gambar uri tu..

    ReplyDelete
  26. ups..lupa..congrats,dik,sebab menang minigiveaway QR..

    ReplyDelete
  27. yang songsang tu takut pulak akak tgk...

    oo camtu ke uri.. baru taui..

    moga jijah selamat lahirkan kandungan yg bila2 masa je akan keluar...

    ReplyDelete
  28. tq jijah...senang hani nk explain kat pt untuk kelas antenatal.hihi

    ReplyDelete
  29. tq semua :) takut dah ni...

    ReplyDelete
  30. seram pulak sy bace entri kak jijah ni. adoi.. haha..

    ape2pun semoga dipermudahkan semuanya.. sy tunggu good news dr kak jijah.. *wink*

    ReplyDelete
  31. baca2x ngeri tp mudah-mudahan selamat semua yer..amin..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!