Wajarkah Suami Menemani Isteri Bersalin?

by - 5:18:00 PM


Apa kebaikan-kebaikan yang boleh diperolehi?

1. Meredakan debaran di hati isteri
Saat-saat ingin melahirkan anak mestilah saat yang mendebarkan, bukan isteri sahaja yang berdebar, malah suami juga. Kehadiran suami di sisi isteri dapat meredakan debaran yang dirasai isteri. Jadi, sama-sama dapat meredakan debaran antara satu sama lain.

2. Meredakan kesakitan isteri
Kehadiran suami di sisi juga dapat meredakan kesakitan yang ditanggung oleh isteri walaupun hanya sekadar mengusap belakang isteri ketika kontraksi atau sekadar memberi kata-kata perangsang.

3. Menimbulkan keinsafan di hati suami
Secara tak langsung, boleh timbul keinsafan kepada suami apabila melihat kesakitan yang ditanggung oleh isteri dalam usaha memberikan zuriat yang diinginkan.

4. Lebih menyayangi dan menghargai isteri
Apabila melihat betapa susahnya isteri melahirkan anak, bertarung nyawa dan menanggung segala kesakitan, boleh memberi keinsafan kepada suami untuk lebih menyayangi dan menghargai isteri. Hargailah isteri anda, wahai sang suami.

5. Lebih menghargai keluarga
Melihat proses bersalin, boleh membuatkan kita lebih menghargai keluarga, bukan setakat kepada isteri dan anak-anak, malah juga kepada ibu yang melahirkan kita. Seperti mana kesakitan yang ditanggung oleh isteri, begitu jugalah kesakitan yang ditanggung oleh ibu saat melahirkan kita.

Bagaimana suami boleh membantu, jika takut melihat darah?
Suami yang takut melihat darah, masih boleh menemani isteri pada peringkat awal (tahap pertama proses kelahiran). Pada tahap ini, isteri akan mengalami kontraksi yang lebih kerap. Suami boleh membantu dengan cara:
- Memegang tangan isteri untuk menenteramkannya
- Mengurut bahagian belakang isteri untuk mengurangkan kesakitan
- Mengelap muka isteri apabila berpeluh
- Membasahkan bibir dengan air atau ketulan ais serta beri air kepada isteri



Ya Allah semoga suami dapat balik dari Sabah secepat mungkin menemani isterinya ini semasa dalam bilik bersalin nanti.. Amin...
i need u hubby -_-"



You May Also Like

40 insan comel komen

  1. byk tau peranan suami saat isteri hampir utk waktu bersalin.. esp. bersalin normal.. semangat tu perlu dari suami utk berikan kepada Isteri.. hope suami dpt teman jijah bersalin nnt.. suami kene faham situasi isterinya.. baru la kasih syg tu ketat erat, melekat selamanya....

    ReplyDelete
  2. mak selalu cerita dulu masa mak bersalin bapa mesti taknak ikut masuk.. takut darah punya pasal.. tgk darah dalam tv pun dia geli, ini kan pulak depan mata.. hehe

    ReplyDelete
  3. Jijah, Dilla pulak neves bile bace entry2 jijah pasal tips nak dekat2 bersalin ni.hehehe

    Semoga semuanya selamat
    Amin

    ReplyDelete
  4. MEMANG WAJAR KAK . TPKAN MASE KITE PREKTIKEL KAT WAD BERSALIN HRITU . ADE HUSBEM NK MSUK . BILE DA KPALE BBY KLUAR TERUS PGSAN . HEHEHE

    ReplyDelete
  5. mmg wajar sgt2.. kalo deqla pun mmg nak dia teman.. biar dia tgk sendiri camne sakitnya beranak tu.. betapa besar pengorbanan sorg isteri & ibu..huhu...

    ReplyDelete
  6. amin..insyaAllah sume akan bjalan lancar. =)

    ReplyDelete
  7. beruntung bila suami temankan isteri masa bersalin..cam akak dulu, husben memang masuk dan tgk.dan al-hamdulillah,dia syg sgt kat AniqFiras.hrp yg second ni pun husben temankan..;)

    ReplyDelete
  8. 1st baby, my hubby dapat temankan dalam labour room.masa azankan anak,sayu je suara dia.my hubby army tp bila tengok saya nk branak..dia gugup jugak.second baby ni..entah lah..rasa cam kena deliver sorang diri..sedeyyyyy

    ReplyDelete
  9. moga sempat suami jijah temankan jijah nanti ye dan moga segala urusan dipermudahkan ye

    ReplyDelete
  10. @eMMe emm xtau dia sempat sampai ke tak...huu

    ReplyDelete
  11. @aisya org laki ni penakut sikit..hee

    ReplyDelete
  12. @Nurul Nadila Amin...mudah2an jijah selamat..

    ReplyDelete
  13. @dEdEQ dE wIshEs hehe siann dia.. tak pasal2 dia pulak yg pengsan..hee

    ReplyDelete
  14. @Deqla Manjew ya memang wajar tapi sbb dia jauh takut xsempat dia nak teman jijah..huu

    ReplyDelete
  15. @IbuNoey akak suami dekat di sisi boleh la.. jijah tah sempat ke tak dia balik dr sabah tu..

    ReplyDelete
  16. @Putri xnak letak harapan terlalu tinggi.. sbb dia jauh nak balik..

    ReplyDelete
  17. Betul tuh Jijah...Akak memg suka kalo suami akak teman akak mse bersalin tp tuh lah suami akak penakut tak brani..die boleh ckp elok2 misi nak uruskan akak bersalin dgn die2 skali misi kne uruskan sbb pgsan..hahaha..lawak btul suami akak nih...

    ReplyDelete
  18. insyaallah sapik temankan akak nnti..doa byk2..akak pun ingt Allah..jgn putus asa nnti meneran tau..

    ReplyDelete
  19. insyaALLAH.. moga suami jijah akan ada nanti.

    ReplyDelete
  20. Memang best bila ada husband disisi masa bersalin..Even masa fiqah bleeding dulu pun request nak husband.Nasib baik doc and nurse baik.Bg masuk. Masa tu tenang skit senang je doc nk buat prosedur selanjutnya..

    ReplyDelete
  21. Ibu pernah kata salah satu cara hilangkan rasa sakit adalah apabila melihat anak kita yang baru lahir ^_______^ Semoga Suami kak jijah cepat pulang disisi akak. Amin ya Allah :)

    ReplyDelete
  22. Mesti nak suami teman kan. Dija masa bersalin nanti pun nak hubby teman♥ semoga suami jijah dapat balij sebelum jinah bersalin ya, anak first ni mesti suami tak nak lepas peluang temankan dalam LR kan

    ReplyDelete
  23. Semoga dipermudahkan segala urusan... yer Jijah...
    Tak lma lagi dah nie...
    Semoga selamat semuanya...


    Selamat Hari Raya Jijah...

    ReplyDelete
  24. nice sharing dear.. huhu..rasenye semua isteri nak suami ade disisi saat melahirkan.. suami patut ade disisi..huhu..=)

    ReplyDelete
  25. @Fiqah memang best..harap2 sempat la suami balik..

    ReplyDelete
  26. @Cik Chokie betul tu.. kawan akak yg baru bersalin pon cakap bila nmpk anak terus hilang rasa sakit..

    ReplyDelete
  27. @khadijah harap2 sempat hubby balik.. Amin..

    ReplyDelete
  28. @Norhazlina Mohd. Zaki insyaAllah moga selamat semuanya.. selamat hari raya jugak kak..

    ReplyDelete
  29. @Norain Yusoff memang nak.. tp kalau tak sempat nak temankan isteri dlm LR terpaksa la kan..

    ReplyDelete
  30. mudah2an si sapik dpt tman jijah yer nanti..insya Allah.amin.

    ReplyDelete
  31. suami akak takut darah tp ms lahirkan alisha, dia tetap teman kan akak.. cuma time aqilah je xsempat sbb hubby kne jaga alisha.. maklumlah, terberanak dkt sg petani, xda sape nak jaga alisha

    ReplyDelete
  32. @IntaNBerliaN biasa anak sulung biarlah suami teman kan kak..

    ReplyDelete
  33. dr fazilah kamsah sangat2 menggalakkan suami menemani isteri bila nak bersalin.
    supaya suami tahu pengorbanan seorang isteri melahirkan zuriat mereka ke dunia :)

    yakni supaya semua lelaki menghargai ibu dan isteri masing2 :)

    ReplyDelete
  34. @QasehnyaRania jijah pon nak! tp jijah takut suami xsempat nak teman jijah dlm labour room.

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!