Wajarkah Suami Menemani Isteri Bersalin?

5:18:00 PM 40 Comments A+ a-


Apa kebaikan-kebaikan yang boleh diperolehi?

1. Meredakan debaran di hati isteri
Saat-saat ingin melahirkan anak mestilah saat yang mendebarkan, bukan isteri sahaja yang berdebar, malah suami juga. Kehadiran suami di sisi isteri dapat meredakan debaran yang dirasai isteri. Jadi, sama-sama dapat meredakan debaran antara satu sama lain.

2. Meredakan kesakitan isteri
Kehadiran suami di sisi juga dapat meredakan kesakitan yang ditanggung oleh isteri walaupun hanya sekadar mengusap belakang isteri ketika kontraksi atau sekadar memberi kata-kata perangsang.

3. Menimbulkan keinsafan di hati suami
Secara tak langsung, boleh timbul keinsafan kepada suami apabila melihat kesakitan yang ditanggung oleh isteri dalam usaha memberikan zuriat yang diinginkan.

4. Lebih menyayangi dan menghargai isteri
Apabila melihat betapa susahnya isteri melahirkan anak, bertarung nyawa dan menanggung segala kesakitan, boleh memberi keinsafan kepada suami untuk lebih menyayangi dan menghargai isteri. Hargailah isteri anda, wahai sang suami.

5. Lebih menghargai keluarga
Melihat proses bersalin, boleh membuatkan kita lebih menghargai keluarga, bukan setakat kepada isteri dan anak-anak, malah juga kepada ibu yang melahirkan kita. Seperti mana kesakitan yang ditanggung oleh isteri, begitu jugalah kesakitan yang ditanggung oleh ibu saat melahirkan kita.

Bagaimana suami boleh membantu, jika takut melihat darah?
Suami yang takut melihat darah, masih boleh menemani isteri pada peringkat awal (tahap pertama proses kelahiran). Pada tahap ini, isteri akan mengalami kontraksi yang lebih kerap. Suami boleh membantu dengan cara:
- Memegang tangan isteri untuk menenteramkannya
- Mengurut bahagian belakang isteri untuk mengurangkan kesakitan
- Mengelap muka isteri apabila berpeluh
- Membasahkan bibir dengan air atau ketulan ais serta beri air kepada isteri



Ya Allah semoga suami dapat balik dari Sabah secepat mungkin menemani isterinya ini semasa dalam bilik bersalin nanti.. Amin...
i need u hubby -_-"



All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

40 insan comel komen

Write insan comel komen
eMMe
AUTHOR
8/16/2013 8:31 AM delete

byk tau peranan suami saat isteri hampir utk waktu bersalin.. esp. bersalin normal.. semangat tu perlu dari suami utk berikan kepada Isteri.. hope suami dpt teman jijah bersalin nnt.. suami kene faham situasi isterinya.. baru la kasih syg tu ketat erat, melekat selamanya....

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
8/16/2013 8:58 AM delete

mak selalu cerita dulu masa mak bersalin bapa mesti taknak ikut masuk.. takut darah punya pasal.. tgk darah dalam tv pun dia geli, ini kan pulak depan mata.. hehe

Reply
avatar
Nurul Nadila
AUTHOR
8/16/2013 9:27 AM delete

Jijah, Dilla pulak neves bile bace entry2 jijah pasal tips nak dekat2 bersalin ni.hehehe

Semoga semuanya selamat
Amin

Reply
avatar
8/16/2013 9:31 AM delete

MEMANG WAJAR KAK . TPKAN MASE KITE PREKTIKEL KAT WAD BERSALIN HRITU . ADE HUSBEM NK MSUK . BILE DA KPALE BBY KLUAR TERUS PGSAN . HEHEHE

Reply
avatar
Deqla Manjew
AUTHOR
8/16/2013 10:53 AM delete

mmg wajar sgt2.. kalo deqla pun mmg nak dia teman.. biar dia tgk sendiri camne sakitnya beranak tu.. betapa besar pengorbanan sorg isteri & ibu..huhu...

Reply
avatar
8/16/2013 11:49 AM delete

amin..insyaAllah sume akan bjalan lancar. =)

Reply
avatar
IbuNoey
AUTHOR
8/16/2013 12:59 PM delete

beruntung bila suami temankan isteri masa bersalin..cam akak dulu, husben memang masuk dan tgk.dan al-hamdulillah,dia syg sgt kat AniqFiras.hrp yg second ni pun husben temankan..;)

Reply
avatar
Putri
AUTHOR
8/16/2013 2:54 PM delete

1st baby, my hubby dapat temankan dalam labour room.masa azankan anak,sayu je suara dia.my hubby army tp bila tengok saya nk branak..dia gugup jugak.second baby ni..entah lah..rasa cam kena deliver sorang diri..sedeyyyyy

Reply
avatar
mama aryan
AUTHOR
8/16/2013 3:09 PM delete

moga sempat suami jijah temankan jijah nanti ye dan moga segala urusan dipermudahkan ye

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/16/2013 3:47 PM delete

@eMMe emm xtau dia sempat sampai ke tak...huu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/16/2013 3:49 PM delete

@aisya org laki ni penakut sikit..hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/16/2013 3:50 PM delete

@Nurul Nadila Amin...mudah2an jijah selamat..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/16/2013 3:50 PM delete

@dEdEQ dE wIshEs hehe siann dia.. tak pasal2 dia pulak yg pengsan..hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/16/2013 3:51 PM delete

@Deqla Manjew ya memang wajar tapi sbb dia jauh takut xsempat dia nak teman jijah..huu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/16/2013 3:52 PM delete

@IbuNoey akak suami dekat di sisi boleh la.. jijah tah sempat ke tak dia balik dr sabah tu..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/16/2013 3:57 PM delete

@Putri xnak letak harapan terlalu tinggi.. sbb dia jauh nak balik..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/16/2013 3:57 PM delete

@mama aryan harap2 sempat kak.. Amin..

Reply
avatar
Mimi Azirah
AUTHOR
8/16/2013 4:20 PM delete

Betul tuh Jijah...Akak memg suka kalo suami akak teman akak mse bersalin tp tuh lah suami akak penakut tak brani..die boleh ckp elok2 misi nak uruskan akak bersalin dgn die2 skali misi kne uruskan sbb pgsan..hahaha..lawak btul suami akak nih...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/16/2013 4:33 PM delete

@Mimi Azirah penakut sgt kan.. hee

Reply
avatar
8/16/2013 9:29 PM delete

insyaallah sapik temankan akak nnti..doa byk2..akak pun ingt Allah..jgn putus asa nnti meneran tau..

Reply
avatar
8/16/2013 10:37 PM delete

insyaALLAH.. moga suami jijah akan ada nanti.

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/16/2013 10:45 PM delete

@Eca Dwinky Asha insyaAllah.. doakan jijah yer :)

Reply
avatar
Fiqah
AUTHOR
8/16/2013 11:38 PM delete

Memang best bila ada husband disisi masa bersalin..Even masa fiqah bleeding dulu pun request nak husband.Nasib baik doc and nurse baik.Bg masuk. Masa tu tenang skit senang je doc nk buat prosedur selanjutnya..

Reply
avatar
Cik Chokie
AUTHOR
8/17/2013 6:12 AM delete

Ibu pernah kata salah satu cara hilangkan rasa sakit adalah apabila melihat anak kita yang baru lahir ^_______^ Semoga Suami kak jijah cepat pulang disisi akak. Amin ya Allah :)

Reply
avatar
khadijah
AUTHOR
8/17/2013 11:22 AM delete

Mesti nak suami teman kan. Dija masa bersalin nanti pun nak hubby teman♥ semoga suami jijah dapat balij sebelum jinah bersalin ya, anak first ni mesti suami tak nak lepas peluang temankan dalam LR kan

Reply
avatar
8/17/2013 12:08 PM delete

Semoga dipermudahkan segala urusan... yer Jijah...
Tak lma lagi dah nie...
Semoga selamat semuanya...


Selamat Hari Raya Jijah...

Reply
avatar
Norain Yusoff
AUTHOR
8/17/2013 1:37 PM delete

nice sharing dear.. huhu..rasenye semua isteri nak suami ade disisi saat melahirkan.. suami patut ade disisi..huhu..=)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/17/2013 7:30 PM delete

@Fiqah memang best..harap2 sempat la suami balik..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/17/2013 7:31 PM delete

@Cik Chokie betul tu.. kawan akak yg baru bersalin pon cakap bila nmpk anak terus hilang rasa sakit..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/17/2013 7:32 PM delete

@khadijah harap2 sempat hubby balik.. Amin..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/17/2013 7:33 PM delete

@Norhazlina Mohd. Zaki insyaAllah moga selamat semuanya.. selamat hari raya jugak kak..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/17/2013 7:34 PM delete

@Norain Yusoff memang nak.. tp kalau tak sempat nak temankan isteri dlm LR terpaksa la kan..

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
8/17/2013 8:58 PM delete

mudah2an si sapik dpt tman jijah yer nanti..insya Allah.amin.

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/17/2013 11:49 PM delete

@ayut insyaAllah Amin ya rob!

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
8/19/2013 9:55 AM delete

suami akak takut darah tp ms lahirkan alisha, dia tetap teman kan akak.. cuma time aqilah je xsempat sbb hubby kne jaga alisha.. maklumlah, terberanak dkt sg petani, xda sape nak jaga alisha

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/19/2013 12:41 PM delete

@IntaNBerliaN biasa anak sulung biarlah suami teman kan kak..

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
8/19/2013 5:03 PM delete

dr fazilah kamsah sangat2 menggalakkan suami menemani isteri bila nak bersalin.
supaya suami tahu pengorbanan seorang isteri melahirkan zuriat mereka ke dunia :)

yakni supaya semua lelaki menghargai ibu dan isteri masing2 :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/19/2013 6:23 PM delete

@QasehnyaRania jijah pon nak! tp jijah takut suami xsempat nak teman jijah dlm labour room.

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!