Thursday, September 29, 2011

Anencephaly [Bayi Tanpa Tengkorak Kepala]


Nenoneno................


opss bunyi ambulans pulak.. hehe almaklumlah hari ni misi jijah syif petang. macam-macam kes hari ni ada. jijah pon petang tadi naik ambulans ke Hospital Besar untuk transfer patient. hospital jijah sekarang takde kemudahan sangat. so kena refer sana. baby tu umur 6bulan jangkitan pada paru-paru.

tapi misi nak cerita lain sebenarnya.. korang pernah tengok tak baby yang lahir tanpa tengkorak kepala dan tak pernah terbentuk dari awal kelahirannya?? hari ni je first time jijah jumpa kes baru ni. [bagi ibu mengandung di larang tengok ye. nanti terkejut dan berkenan pulak. huhu]





Anencephaly bayi tanpa tengkorak kepala berbanding dengan normal. muka bayi pun macam katak. 




Anencephaly adalah gangguan kepala daripada kecacatan tiub neural yang berlaku apabila akhir kepala tiub neural gagal untuk menutup, biasanya antara 23 dan 26 hari kehamilan, mengakibatkan ketiadaan bahagian utama otak, tengkorak, dan scalp. Anak yang mempunyai masalah ini dilahirkan tanpa otak depan, bahagian terbesar otak terdiri daripada baki tisu otak serebrum hemispheres.sering terdedah tidak dilindungi oleh tulang atau bayi skin. Ini lebih kepada masalah genetik ini tidak dapat bertahan kelahiran. 

Anencephaly sering boleh didiagnosis sebelum kelahiran melalui pemeriksaan ultrasound. Ibu serum alpha-fetoprotein (meningkatkan tahap mencadangkan kecacatan tiub neural) dan ultrasound janin yang terperinci boleh berguna untuk menjalani ujian saringan bagi kecacatan tiub neural seperti spina bifida atau anencephaly. 

Tiada penawar atau rawatan standard bagi anencephaly dan prognosis bagi pesakit itu mati. 

Dan pada jam 8 malam tadi. baby anencephaly ni selamat menghembuskan nafasnya yang terakhir. Sebelum misi jijah pergi hospital besar lebih kurang jam 5 petang jijah sempat berbual dengan baby ni dengan mengatakan jijah tinggalkan baby sekejap nak pergi. serius masa tu baby ni senyum je tunggu sampai jijah balik. then bila jijah balik je jam 8 malam tu jumpa kejap tak lama pastu dia meninggal


Image result for anencephaly
contoh

Baby boy Indian. 2011
berat 1.9kg full term.
so hari ni dia hari ke 2 kelahiran.



Korang, Macam tidak percaya bila kita lihat ada kecacatan yang seteruk ini kan? Janin ini akan terus membesar dan terus hidup di dalam kandungan, sebab ia menerima oxygen dan zat daripada uri ibunya sehingga bersalin. Selepas bersalin, tali pusatnya dipotong, dan sudah tiada lagi oxygen diterima daripada ibunya. Bayi ini akan meninggal dunia selepas bersalin sebab tidak mempunyai otak untuk mengawal pernafasannya, dan dia tidak akan bernafas sendiri.

Ada tiga punca mengapa tengkoraknya tiada, dan tidak pernah terbentuk dari awal hayatnya.

1. Tahap gula di dalam darah ibu yang tinggi (penyakit kencing manis) tidak terkawal, pada waktu permulaan kehamilan. 
2. Kekurangan zat 'folic acid', sejenis vitamin, pada waktu permulaan kehamilan.
3. Kadang-kadang masalah di alam sekitar (environmental) yang tidak dapat dikesan.
Wanita yang hamil atau yang merancang untuk hamil perlu mengambil multivitamin dengan asid folik setiap hari.


Ia adalah penting bagi wanita yang hamil untuk mendapatkan acid. Cukup folik adalah bukti yang baik bahawa asid folik dapat membantu mengurangkan risiko kecacatan kelahiran yang tertentu, termasuk anencephaly. 


Ambil lah folic acid supplemen setiap hari selama 3 bulan sebelum hamil, dan teruskan folic acid bila hamil untuk tiga bulan yang pertama.


Ingin hamil..?? wajib la consume Folic Acid terlebih dahulu..

(Supplement Shaklee yang mengandungi Folic Acid ialah B COMPLEX & VITA-LEA)




1. B-Complex 

Lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah berseri. B complex juga vitamin anti stress. 

2. Vitalea

Zat besi dalam Vita-lea dapat membantu ibu menambah zat besi kerana kebiasaannya ibu mengandung kekurangan zat besi dan jika tidak ditampung boleh menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi.


3. Vita C

Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi dan menjadikan kulit lebih cantik. .

4. Ostematrix

Bagi ibu2 yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susu, ibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu.


5. Omega Guard

Pakar mencadangkan supplement Omega 3 kepada ibu-ibu yang mengandung dan ibu-ibu yang menyusu. Ini adalah untuk menambah DHA untuk perkembangan fetus dan untuk mengekalkan kuantiti DHA untuk diri ibu sendiri.


Inilah supplement yang ibu kat luar sana wajib consume bila hamil.

Nak dapat rezeki anak bukan senang maka berusaha lah untuk memberikan makanan supplement terbaik untuk bayi anda dalam perut anda. Anda makan bayi anda dapat khasiat!

Insyallah, kita boleh mengelakkan anencephaly dan kecacatan janin yang lain disebabkan penyakit kencing manis. Allah menentukan, tetapi kita boleh cuba merancang dan berusaha. 



CARA MEMBUAT PEMBELIAN SET KEHAMILAN SHAKLEE

CARA 1

Klik ke SET KEHAMILAN ini dan membeli terus dengan Shaklee.


CARA 2

Boleh hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi, cara makan, dos yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.
Whatsapp: 013-2378013
Your health & beauty consultant


37 comments:

  1. kesian la baby tu...mungkin hidup dia lebih baik disana...untung la dh jadi SN mcm2 kes jumpakan..

    ReplyDelete
  2. oh kesiannya....tgk kepala dia tu keluar air ke?..subhanallah...

    ReplyDelete
  3. apa keturunan ibubapa kepada bayi malang ni?..

    ReplyDelete
  4. misi2...bby tuh bpew blan??sedeyh meneg0oknyewp..haaa..g stu,klaw bby yg dpt pnyakit tuhh,mmng tipis k nk hid0op??

    ReplyDelete
  5. hadoi..kesiannye..sepanjang posting xpenah lg jumpe kes mcm ni..

    tu la pentingnye follow up mase pregnant kan akak misii :)

    ReplyDelete
  6. salam perkenalan
    sudah 4low kamu..4low kongsi balik yer

    urm..kesian lak tengok. tak sampi hati pun ada. tapi nak bt cmne kan..lumrah kehidupan..terima jelah

    ingin kongsi entry. sila paste link entry disini. pihak kongsi akan tolong promote kan
    http://kongsi-apa2-aje.blogspot.com/p/berkongsi-disini.html

    mekasih (^_^)

    ReplyDelete
  7. ya allah..kesiannya baby niee.. kesian sangat... nak nangis tengok.. innalillah..

    ReplyDelete
  8. akak... kesiannya baby tu...nampak terseksa sangat dia...tak sanggup za nak tengok :(

    ReplyDelete
  9. mumui:
    huhuhu dah ajalnya kan..


    ayien:
    baru ni first time jumpa kes pelik sgt..1 dalam 1000 kes ni..


    khairil:
    haah bro..sebab tu daging je yang ada..keturunan Indian boy..


    ibnu hatta:
    baru 2 hari yunk..memang tipis nak idup..sebab die xde otak nak supply oksigen dan darah..

    ReplyDelete
  10. arulchelsea:
    huhuhu memang kesian..lebih kesian lagi maknya...


    amirah adnan:
    yup..nanti mira nak pregnant nnt. makan folic asid banyak2.. untuk pembentukan baby..


    kongsi apa2 aje:
    hehe mekasih sudi drop komen :) nanti jijah ke sana pulak yer..


    nurul mazni:
    jijah dah puas dlm kesedihan tadi..rasa sayu sebak semua ada..T_T


    misz eyza:
    akak pon rasa dia terseksa..akak pegang tangan kaki die sejuk n biru je

    ReplyDelete
  11. alahai..siannye bby tu tak puas lagi nak tengok dunia..semoga parents die tenang dan sabar..penting jage kesihatan kalau pregnant kan..untuk baby dan jugak ibu

    ReplyDelete
  12. huhu.. takutnya tengok... yang warna kuning tue apa?

    ReplyDelete
  13. azhafizah:
    yer yunk..penting sgt ms pregnant tu..semua pembentukkan baby terjadi pada masa itu..

    ReplyDelete
  14. atiq:
    warna kuning tu discaj yg keluar dr bahagian atas kepala die tu..sejenis cecair..sebab atas tu daging je..huhuhu


    ahida'R:
    dah ajal die...kesian kan...

    ReplyDelete
  15. kesiannye tgk baby tu..
    Betul tu..Acid folic ni penting ketika hamil..sis dulu segala ubat yg dibg x pernah x mkn..kena cukup berhati2 ketika mengandung..

    ReplyDelete
  16. lily@mummyqistina:
    masa mengandung la semua kena jaga kan sis...ade sesetengah2 ubat preggy mum xle makan tp yg mane doktor suh makan baik makan je.

    ReplyDelete
  17. kesian baby ni..

    umur tak panjg..lbh bek pergi awwal dari menderita lbh byk lg..

    ReplyDelete
  18. ehhhh...wujud rupanya kes camnih kat malaysia...subhanallah....

    ReplyDelete
  19. ary ariasputera:
    Subhanallah...kuasa Allah kan..jarang jumpa kes begini


    nuyui:
    betol..biasa memang baby ni umur tak panjang..otak pon xde..lebih baik pergi dulu..


    ayung:
    1 dalam 1000 ayung..jijah pon first time jumpa..

    ReplyDelete
  20. Jijah .. anak kak Lesya pun baru keluar ward .. jangkitan paru2..

    Jijah .. nanti story la lebih lanjut pasal kes2 baby2 ni ..

    Yg sakit dlm gambar ni kan .. kiranya mmg tak akan hidup ka ???
    Tak boleh nak pikir la cam mana keadaan kalau x dak otak n kepala kan ???
    Kesian la...

    ReplyDelete
  21. kesian nya baby tu..
    ngeri jugak tengok

    ReplyDelete
  22. halila ibrahim:
    jangkitan paru2 tu pneumonia kot..hehe boleh kak. kalau cukup ilmu dan nota2 jijah wt entry yer..

    kak..potensi utk hidup sgt tipis kak..mmg xkan hidup lama. paling lama 4ari rasanya..

    ReplyDelete
  23. bui junaidi:
    yg tgk depan mata lgi ngeri..hehe masa nak selimutkan baby rasa sedih sgt..huhu T_T

    ReplyDelete
  24. keciannya baby tu...mujur umur dia tak panjang...kalau tak, mungkin dia akan lebih menderita...

    ReplyDelete
  25. MasyaAllah.. takutnya akak tgk.. huhuu xtau nk ckp pe dah

    ReplyDelete
  26. story aina:
    kuasa Allah..


    cik panadol:
    emm.. potensi nak hidup lebih lama memang takde dear..sempat 2 ari je tengok dunia..


    intanberlian:
    harap-harap kita di jauhkan dr penyakit ni..

    ReplyDelete
  27. kesian baby tu...
    Syurga tempatnye...

    ReplyDelete
  28. nauzubillah.. nasib baik baby akak sihat, akak sebenarnya susah bebeno nak makan apa2 pil, kekadang akak buang je, kecuali bila nak p klinik, takut darah cair akak makan la pil..lpas tu akak lupa balik.. kesian kat baby kannnnnnnn

    ReplyDelete
  29. cunndaa:
    InsyaAllah.baby yang tiada dosanya


    aimaniman:
    selagi boleh makan ubat yg doktor sarankan lebih baik makan je kak..

    ReplyDelete
  30. kesiannya.... xper dia duk kt syurga dh...

    ReplyDelete
  31. Memang mak baby ni x ambik asid folik ke? ada tak yang ibu ambik asid folik namun baby jd jugak mcm ni?

    ReplyDelete
  32. @Ummi Hanifah jijah kurang pasti namun setakat ni belum pernah dengar lagi makan folik asid tapi anak jadi camni gak..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!