Thursday, January 12, 2012

Perbezaan Story Book,Photobook & Mockup


Assalamualaikum..


wedding preparation masih berjalan lagi yer kawan-kawan. sila jangan muak. muahahaha~~cumanya tak de idea nak taip entry ape. teheeeeeeeee :p


tinggggggg!! idea sudah mari. hehe 


sampai sekarang daku masih mencari OP/official photographer untuk resepsi daku nanti. biasalah daku ni pengantin berbajet so bajet untuk cari OP dah tentulah yang menawarkan pakej ekonomi. hahahaa panggggggggg!! sila lempang laju laju. melampau betol pengantin ni kan. kahkahkahkah


tu satu hal dan satu hal lagi daku ni masih blur-blur dengan istilah istilah album ni. almaklumlah bukan photog wedding pon kan. so masih blur blur dengan istilah story book,photobook & mockup.

dari apa yang daku search. jika ada OP yang membaca. sila betolkan kalau salah yer..

Custom Album = gambar gambar anda yang telah di edit akan di printkan di atas kertas tebal.. boleh laminate lagi.. gloss ke.. matt ke... ikut suke la.. cover leh tambah crystal..
Photobook= Hard cover.. tapi untuk isi dalam pakai paper macam majalah punye... editing seperti custom album..lebih ringan,licin dan mudah di bawa.
Macam mock up album pula cover je boleh custom made kulit keras dan cover tu ada gambar pengantin.. dalam tetap sticky album jugak..sticky album ni album biasa macam yang ada kat pasaran tu...

ok. ada yang masih blur blur macam daku lagi tak. hehe so dengan keterangan ni daku paham la sikit-sikit.




25 comments:

  1. tanya dulu yg pakej B tu area mane?then if jauh sgt,amek pakej A je..kalau dekat boleh amek pakej B.^__^

    ReplyDelete
  2. hahaha...
    storybook macam custom album tapi ada story line taw jijah.

    antara pakej tu, kite rase jijah tahu pilihan kite. hekhek
    tapi kan rm100 je die caj untuk transportion??murah tu~

    ReplyDelete
  3. dni suka photobook sebab tak mudah rosak.. kalau custome album, biasanya mudah rosak kat bahagian tepi tu :D pengalaman kawan2 dni..

    ReplyDelete
  4. kalo OdahOne amik pakej B lagi menarik & cun...gmbo bingkai & frame bleh tempah sndiri lg bleh pilih mcm2 bentuk & design...tp, kena pilih betul2 ni coz tkut nnti nyesal ek

    ReplyDelete
  5. cik jijah.. baik awak pilih custom album, mahal sikit.. tapi thn lama.. masa sy kawen dulu.. sy buat ketiga2 benda tu tapi yg paling sy suka custom album.. dan sticky tu akan merosakkan gambo cik jijah oi... lama2 kalernye jadi kuning... cik jijah dah ader photographer ke.. moh lah ke belog saya nengok2 gambo kawen sy.. moh la kite!

    ReplyDelete
  6. akak mas dulu guna mockp album.cantik.photogrp pun sgt2 baik.sporting je.harga lak sgt2 berpatutan.time mas nanti,hope leh kasi harga sama.hahaha

    ReplyDelete
  7. Liya plh B sbb ada photobook. Lagi menarik :D

    ReplyDelete
  8. Eza pun tak tau nak pilih yang mana. dua-dua pun okey. Abg ipar Eza, photographer kat bahagian kuching. Kalau nak tau; boleh usha blog dia.

    www.ejulzphotography.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. @dhierajijah tahu dhiera amik photobook...ekeke :p

    ReplyDelete
  10. @OdahOne OdahOneBizz tu la odah..kena pilih betol2 jugak ni..teheeeeee~~

    ReplyDelete
  11. @Eza Boom Boom :) okeh jijah terjah blog abg ipar tu! hehee

    ReplyDelete
  12. harga dua2 lebih kurang je.. caj transport pakej B 100 tu sgt murah. Kalau tgk rasanya pakej B lebih bagus, tapi pakej A pun ok. Custom album lawa.

    ReplyDelete
  13. wahh payah juga ek...heee..ira pon xtahu laa dear..

    mcm custom album best..photobook best..hee..harga pon xjauh sgt beza...:(

    b kot..;p

    ReplyDelete
  14. aaaaaaaaaaaaahhh semua pakej B ni!!

    tsk tsk tsk...huhuhuhu -_"

    ReplyDelete
  15. kalau mila pun fening..hehehe

    ReplyDelete
  16. wahhh semua menarik jiejah.. :)

    ReplyDelete
  17. hi Jijah, ni first time wanie datang ;) I follow u yer... wanie vote utk photobook sebab gambar lagi banyak dari story book :)

    ReplyDelete
  18. owhhh...yeke...baru miza tahu...time kacehhh share info nih..sukenyer..ok miza suke photobook la camtu..heheh

    ReplyDelete
  19. suka yang B..hehe.. boleh bagi link dia tak dear ...?

    ReplyDelete
  20. @ada mokhtar boleh2..jijah bg link kat blog ada yer :)

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!