Makna Di Sebalik Warna Air Kencing


Air kencing memang akan berubah-ubah. Perubahan air kencing dipengaruhi oleh beberapa faktor, dan yang terpenting adalah kadar air dalam tubuh kita. Warna kencing bening memang warna normal. Jika warna berubah menjadi kuning muda atau bahkan menjadi kuning tua itu ertinya bahawa tubuh kita sudah mulai kurang cairan.

Untuk mencegah supaya kencing tidak kuning disarankan meminum air putih minima 8 gelas sehari. Ukuran itu di sesuaikan dengan aktiviti kita sehari-hari. Jika memang aktiviti kita cergas, maka keperluan cairan kita juga lebih sehingga kita perlu meminum air lebih dari biasanya. Perubahan warna air kencing itu boleh dijadikan indikasi bahawa tubuh kita perlukan air.

Warna air kencing ada yang bening tidak berwarna, sedikit menguning, kekuningan, kuning, kuning pekat..


1. Yang bening sekali - anda harus minum air lebih

2. Sedikit menguning - anda sudah meminum air putih secukupnya

3. Kuning sekali – bermakna anda jarang minum air putih (dehidrasi)


Namun, adalah bagus untuk mengenal warna kencing dan simptom yang datang bersamanya:

KUNING PUCAT - warna urin normal

KUNING CERAH – warna urin akibat pengambilan vitamin B complex

KUNING GELAP – dehidrasi atau akibat pengambilan vitamin B complex

KECOKLATAN - pengambilan ubat-ubatan atau mempunyai masalah dengan organ hati

OREN - dehidrasi atau kesan pengambilan Carotomax

KERUH - jangkitan saluran kencing/kencing kotor (UTI)

KEMERAH-MERAHAN – jangkitan pada buah pinggang atau penyakit berkaitan

KEBIRU-BIRUAN – kesan pengambilan ubat-ubatan atau sejenis penyakit yang dinamakan Blue Diaper Syndrome

BERBUIH- Air kencing berbuih kerana kehadiran protein boleh menyebabkan keadaan yang tidak normal pada buah pinggang, contohnya tahap protein melebihi paras normal.. besar kemungkinan kita berpotensi mengalami sakit buah pinggang.


 oleh itu minum la air masak selebih lebihnya untuk mengelakkan dehidrasi atau kulit kering :)




Previous
Next Post »

31 insan comel komen

Write insan comel komen
Ckin Kembaq
AUTHOR
3/14/2012 2:57 PM delete

yang bening tu maksudnya apa kak?hehheh

Reply
avatar
Cik tikah
AUTHOR
3/14/2012 3:29 PM delete

betul! cik tikah selalu tngok air kencing warna apa sebab nak cukupkan minum air 0 :)

Reply
avatar
3/14/2012 3:32 PM delete

sedang praktis minum air masak sebyk mgkin!

Reply
avatar
3/14/2012 6:51 PM delete

minum air masak banyak memang banyak kebaikannya.^__^

Reply
avatar
shida'R
AUTHOR
3/14/2012 10:27 PM delete

ha,a jiejah bening tu ape yer..

Reply
avatar
3/14/2012 10:30 PM delete

@Ckin Kembaq bening tu macam jernih kot. hehe

Reply
avatar
3/14/2012 10:57 PM delete

Kalau banyak makan daging dan vitamin b warna air kencing akan jadi sangat kuning. Nape ya?

Reply
avatar
3/14/2012 11:34 PM delete

@Muhammad Zaid Ali sangat kuning macam b complex kan..ok. bila makan b complex dan daging..warna urin ni akan berubah menjadi kuning cerah. (Urin biasa berwarna kuning pucat). Ini adalah kerana vitamin B merupakan vitamin larut air, dan Riboflavin yang tidak diserap, disingkirkan melalui air kencing dan memberi warna kuning cerah kepada urin.


seeloknya jika amik suplement vit B kena minum air yg banyak

Reply
avatar
3/15/2012 12:53 AM delete

@shida'R bening tu warna kulit cerah..macam sayur masak bening tu..hee

Reply
avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
3/15/2012 1:26 AM delete

kat umah ni..3 botol khas utk mas sorg je stiap hari.hahahah..air suam.abah n adik fav air sjuk.esh2.

kalau check up,paling tak suka kene check air kncg ni..leceh.kdg2 kene pksa lak.hahahah

Reply
avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
3/15/2012 1:26 AM delete

kat umah ni..3 botol khas utk mas sorg je stiap hari.hahahah..air suam.abah n adik fav air sjuk.esh2.

kalau check up,paling tak suka kene check air kncg ni..leceh.kdg2 kene pksa lak.hahahah

Reply
avatar
dilla nadila
AUTHOR
3/15/2012 8:37 AM delete

diela ade amek supplement b-complex..owh,patutulah air kencing diela wane kuning after amek pill tu..bahaye x jijah?

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
3/15/2012 8:47 AM delete

akak ni susah betoi nk minum air... tpkan nak tanya jugak, kalu minum air banyak n selalu jugak g tandas so, elok ke mcm tu yer... byk minum, byk buang..hihii

Reply
avatar
Bui Junaidi
AUTHOR
3/15/2012 8:58 AM delete

KALAU AIR KENCING BERBUIH TU MAKNANYA KADAR GULA DALAM BADAN TINGGI KAN...

Reply
avatar
3/15/2012 12:03 PM delete

@dilla nadila x bahaya.. tu normal je. tapi kenaa minum air banyak2..

Reply
avatar
3/15/2012 12:03 PM delete

@dilla nadila x bahaya.. tu normal je. tapi kenaa minum air banyak2..

Reply
avatar
3/15/2012 12:04 PM delete

@IntaNBerliaN ok la tu..maknanya akak dah cukup minum air...tp kena tgk gak warna air kencing jernih o ape.

Reply
avatar
3/15/2012 12:05 PM delete

@Bui Junaidi berbuih dan akan semut hurung..tu petanda kencing manis :)

Reply
avatar
Amirah Adnan
AUTHOR
3/28/2012 3:59 PM delete

kak jijah, kalo urine berbuih je maksud dye ape ek? lupe dah blaja dulu.. hihi

Reply
avatar
Mammy Irfan
AUTHOR
6/29/2012 12:14 PM delete

yer ker..br tau. kencg sy warna oren. sy risau..takut penyakit je..mgkn kene minum air byk

Reply
avatar
Mammy Irfan
AUTHOR
6/29/2012 12:15 PM delete

yer ker..br tau. kencg sy warna oren. sy risau..takut penyakit je..mgkn kene minum air byk

Reply
avatar
Mammy Irfan
AUTHOR
6/29/2012 12:16 PM delete

kencg sy warna oren..br pg td..tghari masih lg.risau..tkt ada penyakit je

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
6/29/2012 1:54 PM delete

@Mammy Irfan minum air banyak2 sis.. kalau risau g checkup...

Reply
avatar
3/07/2013 7:51 AM delete

Nak tahu juga air kencing bening tu apa? Pls explain tq

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/07/2013 11:40 AM delete

@Azizah Mohd Yusop tahu tak macam masak sayur bening..warna kuning cerah..gitulah kuning nya..

Reply
avatar
lanazmi lan
AUTHOR
10/20/2014 1:31 PM delete

Salam jijah.. klu kencing berbuih kenapa? Buah pinggang ke atau ada sbb lain? Utk kepastian..

Reply
avatar
lanazmi lan
AUTHOR
10/20/2014 1:32 PM delete

Salam jijah, kencing berbuih kenapa eh? Buah pinggang atau sbb lain? Utk kepastian..

Reply
avatar
lanazmi lan
AUTHOR
10/20/2014 1:37 PM delete

Salam jijah, klu kencing berbuih nape eh? Buah pinggang atau sbb lain? Utk kepastian..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/20/2014 5:43 PM delete

@lanazmi lan Air kencing berbuih sebab ada protein boleh menyebabkan keadaan yang tidak normal pada buah pinggang, contohnya tahap protein melebihi paras normal.. besar kemungkinan kita berpotensi mengalami sakit buah pinggang.

Reply
avatar
azhani azhar
AUTHOR
10/26/2016 11:51 PM delete

banyak juga ye warnanya..

betul2, kurang minum air juga buat kita rasa extra penat..

Reply
avatar