Thursday, March 15, 2012

Makna Di Sebalik Warna Air Kencing


Air kencing memang akan berubah-ubah. Perubahan air kencing dipengaruhi oleh beberapa faktor, dan yang terpenting adalah kadar air dalam tubuh kita. Warna kencing bening memang warna normal. Jika warna berubah menjadi kuning muda atau bahkan menjadi kuning tua itu ertinya bahawa tubuh kita sudah mulai kurang cairan.

Untuk mencegah supaya kencing tidak kuning disarankan meminum air putih minima 8 gelas sehari. Ukuran itu di sesuaikan dengan aktiviti kita sehari-hari. Jika memang aktiviti kita cergas, maka keperluan cairan kita juga lebih sehingga kita perlu meminum air lebih dari biasanya. Perubahan warna air kencing itu boleh dijadikan indikasi bahawa tubuh kita perlukan air.

Warna air kencing ada yang bening tidak berwarna, sedikit menguning, kekuningan, kuning, kuning pekat..


1. Yang bening sekali - anda harus minum air lebih

2. Sedikit menguning - anda sudah meminum air putih secukupnya

3. Kuning sekali – bermakna anda jarang minum air putih (dehidrasi)


Namun, adalah bagus untuk mengenal warna kencing dan simptom yang datang bersamanya:

KUNING PUCAT - warna urin normal

KUNING CERAH – warna urin akibat pengambilan vitamin B complex

KUNING GELAP – dehidrasi atau akibat pengambilan vitamin B complex

KECOKLATAN - pengambilan ubat-ubatan atau mempunyai masalah dengan organ hati

OREN - dehidrasi atau kesan pengambilan Carotomax

KERUH - jangkitan saluran kencing/kencing kotor (UTI)

KEMERAH-MERAHAN – jangkitan pada buah pinggang atau penyakit berkaitan

KEBIRU-BIRUAN – kesan pengambilan ubat-ubatan atau sejenis penyakit yang dinamakan Blue Diaper Syndrome

BERBUIH- Air kencing berbuih kerana kehadiran protein boleh menyebabkan keadaan yang tidak normal pada buah pinggang, contohnya tahap protein melebihi paras normal.. besar kemungkinan kita berpotensi mengalami sakit buah pinggang.


 oleh itu minum la air masak selebih lebihnya untuk mengelakkan dehidrasi atau kulit kering :)





30 comments:

  1. yang bening tu maksudnya apa kak?hehheh

    ReplyDelete
  2. betul! cik tikah selalu tngok air kencing warna apa sebab nak cukupkan minum air 0 :)

    ReplyDelete
  3. sedang praktis minum air masak sebyk mgkin!

    ReplyDelete
  4. minum air masak banyak memang banyak kebaikannya.^__^

    ReplyDelete
  5. ha,a jiejah bening tu ape yer..

    ReplyDelete
  6. Kalau banyak makan daging dan vitamin b warna air kencing akan jadi sangat kuning. Nape ya?

    ReplyDelete
  7. @Muhammad Zaid Ali sangat kuning macam b complex kan..ok. bila makan b complex dan daging..warna urin ni akan berubah menjadi kuning cerah. (Urin biasa berwarna kuning pucat). Ini adalah kerana vitamin B merupakan vitamin larut air, dan Riboflavin yang tidak diserap, disingkirkan melalui air kencing dan memberi warna kuning cerah kepada urin.


    seeloknya jika amik suplement vit B kena minum air yg banyak

    ReplyDelete
  8. @shida'R bening tu warna kulit cerah..macam sayur masak bening tu..hee

    ReplyDelete
  9. kat umah ni..3 botol khas utk mas sorg je stiap hari.hahahah..air suam.abah n adik fav air sjuk.esh2.

    kalau check up,paling tak suka kene check air kncg ni..leceh.kdg2 kene pksa lak.hahahah

    ReplyDelete
  10. kat umah ni..3 botol khas utk mas sorg je stiap hari.hahahah..air suam.abah n adik fav air sjuk.esh2.

    kalau check up,paling tak suka kene check air kncg ni..leceh.kdg2 kene pksa lak.hahahah

    ReplyDelete
  11. diela ade amek supplement b-complex..owh,patutulah air kencing diela wane kuning after amek pill tu..bahaye x jijah?

    ReplyDelete
  12. akak ni susah betoi nk minum air... tpkan nak tanya jugak, kalu minum air banyak n selalu jugak g tandas so, elok ke mcm tu yer... byk minum, byk buang..hihii

    ReplyDelete
  13. KALAU AIR KENCING BERBUIH TU MAKNANYA KADAR GULA DALAM BADAN TINGGI KAN...

    ReplyDelete
  14. @dilla nadila x bahaya.. tu normal je. tapi kenaa minum air banyak2..

    ReplyDelete
  15. @dilla nadila x bahaya.. tu normal je. tapi kenaa minum air banyak2..

    ReplyDelete
  16. @IntaNBerliaN ok la tu..maknanya akak dah cukup minum air...tp kena tgk gak warna air kencing jernih o ape.

    ReplyDelete
  17. @Bui Junaidi berbuih dan akan semut hurung..tu petanda kencing manis :)

    ReplyDelete
  18. kak jijah, kalo urine berbuih je maksud dye ape ek? lupe dah blaja dulu.. hihi

    ReplyDelete
  19. yer ker..br tau. kencg sy warna oren. sy risau..takut penyakit je..mgkn kene minum air byk

    ReplyDelete
  20. yer ker..br tau. kencg sy warna oren. sy risau..takut penyakit je..mgkn kene minum air byk

    ReplyDelete
  21. kencg sy warna oren..br pg td..tghari masih lg.risau..tkt ada penyakit je

    ReplyDelete
  22. @Mammy Irfan minum air banyak2 sis.. kalau risau g checkup...

    ReplyDelete
  23. Nak tahu juga air kencing bening tu apa? Pls explain tq

    ReplyDelete
  24. @Azizah Mohd Yusop tahu tak macam masak sayur bening..warna kuning cerah..gitulah kuning nya..

    ReplyDelete
  25. Salam jijah.. klu kencing berbuih kenapa? Buah pinggang ke atau ada sbb lain? Utk kepastian..

    ReplyDelete
  26. Salam jijah, kencing berbuih kenapa eh? Buah pinggang atau sbb lain? Utk kepastian..

    ReplyDelete
  27. Salam jijah, klu kencing berbuih nape eh? Buah pinggang atau sbb lain? Utk kepastian..

    ReplyDelete
  28. @lanazmi lan Air kencing berbuih sebab ada protein boleh menyebabkan keadaan yang tidak normal pada buah pinggang, contohnya tahap protein melebihi paras normal.. besar kemungkinan kita berpotensi mengalami sakit buah pinggang.

    ReplyDelete

Assalamualaikum... Hai Blogger Hebat!
Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini...
Korang Komen Jijah, Jijah Akan Komen Blog Korang Pula Yer.

Tq

Copyright © ♥Cik Azizah♥ Designed by azhafizah.com