Thursday, October 6, 2011

Proses Kelahiran (Stage of Labour)


Hai..Salam satu Malaysia kalian.

Apabila melalui proses kehamilan selama 40minggu kini tiba masanya untuk melahirkan anak zuriat buat sesebuah keluarga.mesti gembira yang tak terperi.

Bila pikirkan tentang kelahiran ada yang ngeri,takut,cuak dan pelbagai rasa berbaur aduk. Di sini misi kongsikan sedikit info bagaimana proses kelahiran itu berlaku. kalau yang ngeri tu jangan baca ye. hehe ^^




rujuk gambar di atas dengan penerangannya. ^^


Peringkat Labour

Peringkat Pertama
>6-8jam
>apabila serviks membuka 3cm
>parthogram di mulakan
>kontraksi ibu
>effacement of cervix
>fetal heart rate
>penurunan presenting part


fully effaced-kepala bayi di vagina


bayi lahir normal cephalic, bayi songsang breech


jenis-jenis bayi songsang



kelahiran bayi songsang. ngeri kan.-_-


Peringkat Kedua
>1-2jam
>serviks membuka melebihi 10cm hingga kelahiran bayi
>kepala bayi menonjol keluar
>lubang dubur menjadi longgar dan bentuk bunga
>ibu rasa meneran terlalu kuat
>membran dan liquor (air ketuban) pecah secara spontan
>penurunan dan tekanan kepala fetus


penurunan kepala fetus


head crowning- bahagian kepala paling besar mahu keluar

>kelahiran bayi



kelahiran bayi


Peringkat Ketiga
>1/2 jam 15-30minit
>pengeluaran plasenta dan membran(uri)


ini lah plasenta atau uri


selepas kelahiran bayi dan pengeluaran plasenta/uri. teruskan untuk penyusuan susu ibu pulak. ^_^
susu ibu 1,susu ibu 2,susu ibu 3(klik new tab)
Sekian






29 comments:

  1. erk..gerun..

    betapa susahnya mak melahirkan kt..

    ReplyDelete
  2. wow..loya plak tengok adehhh^^

    ReplyDelete
  3. klahiran songsang tu mngerikan la pulak.. bila akak tgk gambar ni.. akak terfikir.. macam nilah alisha keluar dr rahim akak yer.. hihii

    ReplyDelete
  4. adesh..susah nak paham term medic ni..

    ReplyDelete
  5. Huhuhu~ sakitnya tengok. Tiba-tiba rasa cam takut nak kawen. Huhuhu~

    ReplyDelete
  6. wahh gud info..hehe serius 1st time tgk uri..gitu ghope uri yeh..kompem pengsan asben akak nengok nih..ngee~ mtk jauh la ank songsang..harap sumenya normal2 belaka..amin~ ^__^

    ReplyDelete
  7. aslmkum kak...ada tak petua utk suami isteri yg belum dpt zuriat ??? maksudnya nak ada zuriat laa...saya kawen dah setahun, jadi bolehlah akak bantu saya sikit2... thanks :)

    ReplyDelete
  8. cunndaa baru tgk mak cunda basuh uri semalam...hehee

    ReplyDelete
  9. tingat mase first time posting kat labour room dulu.. org lain yg bersalin, mira pulak dok aduh3.. hehe..

    ReplyDelete
  10. semua yg pregnant mmg berharap dpt bersalin normal & baby x songsang..

    nice info my dear..

    ReplyDelete
  11. masa besalin dulu uri akak tak keluar.jadi dia seluk..
    bila ingt sampai sekarang rasa sakit..

    ReplyDelete
  12. adess ngeri n mcm cian je kalau lahir secara songsang ni..

    ReplyDelete
  13. pergh..seram pulak rasa nak bersalin ni..tp teringin sgt nk anak..huhhu

    ReplyDelete
  14. fuhhh teringin nak menambah....tp masih trauma lg.....

    ReplyDelete
  15. LINDAHERY: kak linda..nanti jijah cuba cari yer..terima kasih sudi dtg..:)

    ReplyDelete
  16. diana oh maknanya uri tak kontraksi la tu..uri tu memang kena kuarkan walau cmner cr sekalipon..

    ReplyDelete
  17. nok..
    first time aku tau yg baby songsang tu kene 'kait' leher dia..
    oh! ngeri.
    takde teknik lain ke??

    ReplyDelete
  18. first time tengok uri ni..
    serius!

    ReplyDelete
  19. entry ilmiah yg harus dipuji bagus2 :LIKE :D

    ReplyDelete
  20. errkkk......
    berdebar nak beranak macam ni.
    fuuhh...buntang mata besau2. huhu

    ReplyDelete
  21. kakngah: ngeri kan. tak pasti la kak cara lain nak kuarkan baby songsang..ngeri betol! pasal forcep kait leher baby ni..first time jijah tgk gak. muahaha ^^ gambar je pon.

    ReplyDelete
  22. auwww ... haha .. uri kita dh tgok.. tp yg songsang tu takot laaaa

    ReplyDelete
  23. kt youtube pnah tgk video lahir baby cmni, mmg ngeri laa...

    ReplyDelete
  24. takpe.. aku dah utarakan persoalan tersebut pada yang lebih arif. skrg diorg tak main 'kait-kait' lagi... main ikut tingkap jek. selamat ibu dan anak. selamat juga mereka dari disaman.. :P

    ReplyDelete
  25. kakngah: hahaha betol2..seksa woo baby tu..tp biasanya kalau songsang memang kena caesar la kak..ikut tingkap..muahaha ^^

    ReplyDelete

Assalamualaikum... Hai Blogger Hebat!
Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini...
Korang Komen Jijah, Jijah Akan Komen Blog Korang Pula Yer.

Tq

Copyright © ♥Cik Azizah♥ Designed by azhafizah.com