Monday, December 19, 2011

11.12.11 Majlis Pertunangan dan Akad Nikah


Assalamualaikum..


Plan bertunang dan bernikah pada hari yang sama memang dah lama di rancang oleh jijah sekeluarga. ramai yang kata macam tak caya je nak nikah terus. jijah tak nak buat majlis bertunang awal di sebabkan kami pon ada komitmen masing-masing. lagipon kami dah lama berkawan baik tunang dan nikah terus aje.


walaupon ada yang tak setuju dan mungkin yang kecik hati sebab jijah tak invite. jijah minta maaf. macam dalam entry Rombak Majlis Pertunangan lepas jijah ada cakap :-

1] soal bertunang pada hari pernikahan ni di sebabkan kesibukan abg navy pada tahun depan 2012. dan kebetulan pada tarikh ni dia bercuti selama 2 minggu maka kami bersepakat untuk langsungkan terus majlis pertunangan dan pernikahan pada hari yang sama. yang penting nikah kan. -_-'

2] jijah tidak sempat untuk merancang sebuah majlis yang besar kerana majlis tunang dan nikah dirancang dua bulan yang lepas. Jadi, jijah perlukan masa untuk majlis resepsi


Alhamdulilah semuanya berjalan dengan lancar walaupon ada sedikit kelam kabut. hehe apa tak nya pihak lelaki janji 12.30petang sampai rumah untuk upacara pertunangan. last-last ada yang sedaranya sesat la tu yang pas zuhur jadi majlis pertunangan. hahaha


Bertunang


Jam 1.15pm sesi pertunangan..ingatkan mak mertua yang sarungkan cincin merisik dan bertunang rupanya nenek asben yang sarungkan. sarungkan cincin ini di lakukan atas pelamin indah. ekeke :p



maaf blur..jijah guna camera version dulu  k. OP tak siapkan lagi gambar nya. huhuhuhu


Akad nikah


Akad nikah yang sepatutnya berlangsung di dalam rumah jijah bertukar sebaliknya apabila tok imam selepas solat zohor dah siap tunggu di surau di hadapan rumah jijah untuk upacara akad nikah. nak buat macamner ikutlah kehendak tok imam. hahaha tapi ok gak sebab kawasan surau tu besar. semua orang boleh tengok. :)



dengan adik sebelum di ijabkabulkan.

*gambar asben masa akad nikah tak de. OP tak kasi lagi. huhuhu nanti dah dapat jijah upload k ^^*


Alhamdulilah jam 2 petang jijah sah bergelar isteri kepada abg navy. muka abg navy serius giler tau. memang patutlah askar ni tegas je. hahaha tah tah gabra,cuak berdebar kot time tu..gagagaga~~


nasib jijah takde baca taklik. just tandatangan borang nikah tu saja. fuh selamat. kalau tak memang banjir la surau tu dek air mata jijah ni jer. jijah kan cembeng. hahahaha


selesai akadnikah ni di surau. abg navy solat sunat syukur dan terus ke rumah untuk upacara pembatalan air sembahyang. 




penyerahan mas kahwin RM200 tunai



pembatalan air sembahyang asben sarungkan gelang kahwin




cium tangan suami. syurga di telapak kaki suami kan lepas ni. :)




sarungkan cincin pernikahan buat suami.



Semoga menjadi suami isteri yang di berkati Allah. amin


Majlis jijah sederhana. dekor hiasan pon semuanya simple. Bila majlis akad nikah berjalan seperti di harapkan rasa macam mimpi kami sudah berkahwin. Alhamdulilah lega perkara wajib dah selesai. tinggal majlis kenduri bulan feb 2012 nanti.


sory gambar dari camera version. OP tak siapkan album dan gambar-gambar nya. mahu dekat sebulan baru siap. huhuhuhu -_-"




52 comments:

  1. :) nice.....tahniah kali ke tak tau berapa kali dah,...hehehe

    ReplyDelete
  2. tnhiah jijah...
    sronok plak tgk org kwin...hehe

    ReplyDelete
  3. alhmadulillah..settle dah bab nikah..thniah yunk!!

    ReplyDelete
  4. tahniah kak jijah.... semoga bahagia sehingga ke akhir hayat... :)

    ReplyDelete
  5. tahniah ...

    jaja rasa kali n dh 18 kali ucap tahniah kt jijahhh..hahaha

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah, dah selesai..tahniah buat jijah & suami..

    ReplyDelete
  7. macamana life dah jadi is3 org ni.. :-)

    ReplyDelete
  8. semoga jodoh sampai ke akhir usia. ^__^

    ReplyDelete
  9. wah jijah dah slamat mendirikan masjid ngan en.navy kamu ya..congrates ye... maknenye tahun depan ye majlisnya... =)

    ReplyDelete
  10. seronok nya jijah~ dah lepas dua2 sekali ngap..

    ReplyDelete
  11. nak buat mcm jijah la, tunang n akad nikah hari yg sama..

    jimat belanja..

    ReplyDelete
  12. kite terharu la cik jijah...

    ReplyDelete
  13. Congrats jijah~~ sweet. Semoga berbahagia sampai syurga :)

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah.. selamat melangkah ke alam rumahtangga.. :)

    ReplyDelete
  15. memang cantik..sweet and romantik yang last2 pic...

    ReplyDelete
  16. congrate again sayang...jijah yang gojes!zul yang kacak...sangat happy tau tengok gambar jijah ni..waaa...seyes teruja nak kawen ^___^

    ReplyDelete
  17. suka tgok pelamin. cantik!

    ReplyDelete
  18. @IntaNBerliaN sonok...tapi sempat seminggu je serumah dengan die kak..sekarang die dah balik pangkalan...huhuhu

    ReplyDelete
  19. @Azhafizah[フィザ] cepat2 suruh MR A masuk meminang cepat...hahaha seronok!!

    ReplyDelete
  20. tahniah..!!
    xpe, sederhana tu lebih afdal kan..
    alhamdulillah.. :)

    ReplyDelete
  21. tahniah Cik jijah! sweet kapel ever! ^^

    ReplyDelete
  22. wahhh,
    pengantin baru rupenye.

    Tahniah, moge bekekalan hingga ke akhir hayat, aminnn.

    ReplyDelete
  23. mcm x cye da ade asben ngee

    ReplyDelete
  24. cantik pic nikah ..simple la ok kan ;p

    ReplyDelete
  25. semoga berbahagia sentiasa hendaknya :)

    ReplyDelete
  26. tunang sebelum zohor, lepas zohor dah nikah?hehe..sbnarnye klu terus nikah je xleh ke?huhu..ke memang kena nikah dulu?

    suka tengok gambar korang <-- mcm dah penah gtau kan..hehe

    biar simple n sederhana jijah, janji bahagia..tak perlu membazir..nanti nak tau bajet jijah untuk majlis ni eh :)

    *sape OP?

    ReplyDelete
  27. alhamdulillah selamat juga diijabkabulkan...

    ReplyDelete
  28. ohh ye,masa akad nikah,hubby jijah berapa kali lafaz?skli je kan?

    ReplyDelete
  29. tahniah ye puan jijah...moga rumah tangga yang di bina kekal ke akhir hayat dan di berkati Allah....

    ReplyDelete
  30. @cik najihah macam tak caya je dah kawen..hehe

    ReplyDelete
  31. @Wanie boleh je terus nikah. tapi mak nak ikut adat gak tunang even nikah lepas tu..

    OP=official photographer-FB semiphotographer

    andaman+OP=rm2000
    makanan+katering=rm2000
    khemah dll =rm500
    total=lebih kurang rm5000 gak la..huhuhu

    tp bajet cmni lebih kurang kalau buat tunang gak..

    ReplyDelete
  32. @cik panadol Amin ya rabbal alamin..maceh syg~~

    ReplyDelete
  33. kakak jijah . sweet nya . tahniah kak . semoga berkekalan :)) amin .

    ReplyDelete
  34. tahniah jijah..cantik, sweet..jeles~ hehe

    ReplyDelete
  35. tahniah jijah!

    suci lagi murni heee..

    :)

    ReplyDelete
  36. santek baju!!! tempah or sewa je? sebab kte nk beli kain untuk wat baju nikah tapi xtau bajet kain nk bli..

    ReplyDelete
  37. @Myra Anne jijah sewa je gan mak andam yunk...beli kain yg ada jual sepasang kat jakel,casamoda tu yunk.. pastu anta jahit..

    ReplyDelete
  38. congratz my sis. semoga kekal hingga akhir hayat (^_^)V

    ReplyDelete
  39. tahniah sis jijah. semoga cepat cepat timang cahaya mata :)

    ReplyDelete
  40. @misse nadhAmin..doakan akak dpt anak cepat2..insyaAllah

    ReplyDelete
  41. @Syieda™ hehe maceh syg~~ muaaaaahh muaahhh..

    ReplyDelete
  42. sweet sweet sweet. tahniah kak!
    semoga cepat dapat baby.
    hehe ;)

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!