Sesi Mendobi Barangan Baby

by - 11:36:00 AM


Basuh baju anakanda lewat bila kandungan dah nak masuk 34weeks.. akhirnya berjaya juga daku mendobi kesemua barangan anakanda.....

ambil masa dua hari nak basuh semuanya.. hehe semuanya rendam je dalam besen bersama sabun detergent pureen A-B-D. takde lah nak berus sangat pun. sental sikit sikit pastu bilas... orang tua-tua cakap tak leh basuh pakai mesin. pasal apa.. wallahualam.. ehh! memang wangi guna detergent ni tau.. bau baby! besttt :) 
dah settle!!

1st round hari pertama

hari pertama jijah start basuh kain napkin.. tuala.. barut.. sapu tangan.. basuh kaler putih dulu.. penuh kesabaran membasuh pakai tangan.. huhuhu lenguh gak pinggang mak nak duduk lama-lama.. hohoho


napkin,tuala,barut, sapu tangan..


masa untuk menyidai.. huhuhu

2nd round hari kedua

hari kedua membasuh baju dan seluar serta sarung tangan kaki baby.





Sidai jangan tak sidai..jangan lupa terbalikkan semasa menjemur!


dah kering.. masa untuk melipat baju pulak..




mitten.. bootees.. bonnet comel comel belaka.. hee..



rasa macam tak banyak je baju anakanda.. hehe tapi takpe lah.. baby cepat besar kan.. tak cukup nanti suruh atok ayah/nenek dia pergi beli. muahahaha :P

setakat ni baju newborn ada 2pasang lengan pendek 1 lengan panjang. 0-3m ada 6pasang lengan pendek 2 lengan panjang. 3-6m 3pasang lengan pendek 2 lengan panjang dan 6-12m 2pasang.. rompers ada la dalam 7helai kot. hehehe


part baby stuff rasanya dah complete 90% kecuali infant carrier, car seat n stroller. sebab tu boleh beli kemudian dan bila dah balik sabah nanti. so.. harap-harap takde yang tertinggal la yer. hehehe

fuhhh! selesaii...


You May Also Like

39 insan comel komen

  1. byk tu. Sbb nt kt rjin cuci bj bby. So. Mmg ckupla

    ReplyDelete
  2. belum lagi mendobi.. haha, sib baik baca blog jijah.. ingat nak basuh mesin je semua.. sy xbeli pun lagi baju untuk 6months, kebanyakan nya baju 0-3months je...3-6 sikit2 je.. sebab ingat nanti bila dah 3 bulan dah lepas pantang.. buleh gi cari lain.. hehe

    ReplyDelete
  3. fuhh banyak nya..berderet kain jemuran..hihihi

    tak sabar si comel muncul..

    ReplyDelete
  4. rajinnya mak buyung ni mendobi.. hihi.. mcm byk jugak baju baby..

    ReplyDelete
  5. Saya hantar dobi basuh tangan...punya la malas.Saya pun tak beli banyak sangat baju. beli yang nak pakai masa pantang je...Nanti dah habis pantang shopping lagi.

    ReplyDelete
  6. @Shizan Syafik haah pas pantang nanti leh shooping baju baby lagi..ngee

    ReplyDelete
  7. @MaYa MustWany hehe sabar yer mas..lbh kurang 7mggu lagi ni..hee

    ReplyDelete
  8. @Chic Na banyak ke.. nape jijah rasa sikit... heehee

    ReplyDelete
  9. @Fiqah macam banyak je baju baby sampai hantar dobi?? hehe

    ReplyDelete
  10. alala tomey2 nyer. geram tengok.

    ReplyDelete
  11. @izaFiza barang baby semua comel2 yunk..ngee

    ReplyDelete
  12. https://m.facebook.com/?_rdr#!/RompersBajuBaby?refid=13
    rompers carters 1 set ada 5 helai = rm 26

    ReplyDelete
  13. wah,meriahnya baju c baby..hehe..mmg kalau ikut org tua,tak boleh guna mesin kalau nak basuh baju baby..kalau tak silap,nak elak baby daripada kuat menggeliat..hehe..

    ReplyDelete
  14. @IbuNoey kan.. jijah pon kawan cakap gitu.. tu pasal xbasuh pakai mesin pon..

    ReplyDelete
  15. abg dh 8 thn tak shopping bju baby hehe


    jom layan Uptown Tmn Selat Butterworth.http://www.gilamodified.com/2013/07/audioshow-uptown-taman-selat.html

    ReplyDelete
  16. memang tak boleh basuh mesin eh u? malas giler nak basuh tangan huhu

    ReplyDelete
  17. @cha boleh je..tp jijah ikut pesan org tua2.hee

    ReplyDelete
  18. byknye baju gy dibasuh.. guna mesin ke tgn ?? hihi

    ReplyDelete
  19. banyak sungguh.. tp kenapa takleh basuh mesin eh kak jijah?

    ReplyDelete
  20. tu pun dah byk dah jijah oi ... sehari pakai paling byk pun 3 helai kot tu pun klu tak kena berak die ...
    hari2 kite basuh ... rugi beli byk2 nanti byk tak pakai ....

    ai sumbat je dlm mesin tak de pe pun jd kat anak2 ai ..huhu mitos je tu ... sbb org tua ckp gitu sbb bj baby kecik senang je kering bila basuh ...dan syg nanti cepat lusuh klu sumbat dlm mesin ...tu je.. tak koser eh aku nk basuh tgn .... letih tu

    ReplyDelete
  21. @aisya org cakap takut baby kembung perut la.. wallahualam.

    ReplyDelete
  22. @eima hehe semangat ni kak basuh pakai tangan..ngee

    ReplyDelete
  23. erk..yeke x boleh cuci pakai machine? alamak, sy maen sumbat aje dlm machine tu psl xlarat pulak rasa nak cuci pakai tangan..hehehe

    ReplyDelete
  24. @Mizz ErMa hehe boleh je pakai mesin.. tp jijah ikut pesan org tua2..hee

    ReplyDelete
  25. Kira byk la nih jijah oiii...berpinar mata akak tgk

    ReplyDelete
  26. @Mimi Azirah hehe banyak eh.. nape rasa sikit ja..heee

    ReplyDelete
  27. comel jer tgk kecik2x tu...comelll!hahha..nnt baby dh kuar pakai lg comel :D

    ReplyDelete
  28. wah, mcm tu jijah kata xbyk.. akak mula2 tgk gambar ni, terus ckp, wah, byknya baju.. hihii.. akak dulu beli 2 3 helai je.. hihi

    ReplyDelete
  29. lupa nak ckp, bkn pe, sbb nanti ada org akn bg mcm2 dekat anak kita.. sbb tu akka kata jijah punya baju tu dh byk :-)

    ReplyDelete
  30. @ayut hee tak sabar nak tunggu dia kuar..ngee

    ReplyDelete
  31. @IntaNBerliaN excited ni kak! hee tp tak berharap sgt org akan bagi..hee

    ReplyDelete
  32. @- AZIE - hehe moment paling syok kak!

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!