Sesi Mendobi Barangan Baby

11:36:00 AM 39 Comments A+ a-


Basuh baju anakanda lewat bila kandungan dah nak masuk 34weeks.. akhirnya berjaya juga daku mendobi kesemua barangan anakanda.....

ambil masa dua hari nak basuh semuanya.. hehe semuanya rendam je dalam besen bersama sabun detergent pureen A-B-D. takde lah nak berus sangat pun. sental sikit sikit pastu bilas... orang tua-tua cakap tak leh basuh pakai mesin. pasal apa.. wallahualam.. ehh! memang wangi guna detergent ni tau.. bau baby! besttt :) 
dah settle!!

1st round hari pertama

hari pertama jijah start basuh kain napkin.. tuala.. barut.. sapu tangan.. basuh kaler putih dulu.. penuh kesabaran membasuh pakai tangan.. huhuhu lenguh gak pinggang mak nak duduk lama-lama.. hohoho


napkin,tuala,barut, sapu tangan..


masa untuk menyidai.. huhuhu

2nd round hari kedua

hari kedua membasuh baju dan seluar serta sarung tangan kaki baby.





Sidai jangan tak sidai..jangan lupa terbalikkan semasa menjemur!


dah kering.. masa untuk melipat baju pulak..




mitten.. bootees.. bonnet comel comel belaka.. hee..



rasa macam tak banyak je baju anakanda.. hehe tapi takpe lah.. baby cepat besar kan.. tak cukup nanti suruh atok ayah/nenek dia pergi beli. muahahaha :P

setakat ni baju newborn ada 2pasang lengan pendek 1 lengan panjang. 0-3m ada 6pasang lengan pendek 2 lengan panjang. 3-6m 3pasang lengan pendek 2 lengan panjang dan 6-12m 2pasang.. rompers ada la dalam 7helai kot. hehehe


part baby stuff rasanya dah complete 90% kecuali infant carrier, car seat n stroller. sebab tu boleh beli kemudian dan bila dah balik sabah nanti. so.. harap-harap takde yang tertinggal la yer. hehehe

fuhhh! selesaii...


All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

39 insan comel komen

Write insan comel komen
cik chinta
AUTHOR
7/21/2013 10:29 AM delete

byk tu. Sbb nt kt rjin cuci bj bby. So. Mmg ckupla

Reply
avatar
Shizan Syafik
AUTHOR
7/21/2013 10:33 AM delete

belum lagi mendobi.. haha, sib baik baca blog jijah.. ingat nak basuh mesin je semua.. sy xbeli pun lagi baju untuk 6months, kebanyakan nya baju 0-3months je...3-6 sikit2 je.. sebab ingat nanti bila dah 3 bulan dah lepas pantang.. buleh gi cari lain.. hehe

Reply
avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
7/21/2013 10:57 AM delete

fuhh banyak nya..berderet kain jemuran..hihihi

tak sabar si comel muncul..

Reply
avatar
Chic Na
AUTHOR
7/21/2013 11:03 AM delete

rajinnya mak buyung ni mendobi.. hihi.. mcm byk jugak baju baby..

Reply
avatar
Fiqah
AUTHOR
7/21/2013 11:34 AM delete

Saya hantar dobi basuh tangan...punya la malas.Saya pun tak beli banyak sangat baju. beli yang nak pakai masa pantang je...Nanti dah habis pantang shopping lagi.

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/21/2013 11:37 AM delete

@cik chinta hee pakai apa yg ada :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/21/2013 11:38 AM delete

@Shizan Syafik haah pas pantang nanti leh shooping baju baby lagi..ngee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/21/2013 11:39 AM delete

@MaYa MustWany hehe sabar yer mas..lbh kurang 7mggu lagi ni..hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/21/2013 11:39 AM delete

@Chic Na banyak ke.. nape jijah rasa sikit... heehee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/21/2013 11:40 AM delete

@Fiqah macam banyak je baju baby sampai hantar dobi?? hehe

Reply
avatar
izaFiza
AUTHOR
7/21/2013 11:49 AM delete

alala tomey2 nyer. geram tengok.

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/21/2013 11:51 AM delete

@izaFiza barang baby semua comel2 yunk..ngee

Reply
avatar
anakpakshaikh
AUTHOR
7/21/2013 12:20 PM delete

https://m.facebook.com/?_rdr#!/RompersBajuBaby?refid=13
rompers carters 1 set ada 5 helai = rm 26

Reply
avatar
IbuNoey
AUTHOR
7/21/2013 12:39 PM delete

wah,meriahnya baju c baby..hehe..mmg kalau ikut org tua,tak boleh guna mesin kalau nak basuh baju baby..kalau tak silap,nak elak baby daripada kuat menggeliat..hehe..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/21/2013 1:31 PM delete

@IbuNoey kan.. jijah pon kawan cakap gitu.. tu pasal xbasuh pakai mesin pon..

Reply
avatar
7/21/2013 2:16 PM delete

abg dh 8 thn tak shopping bju baby hehe


jom layan Uptown Tmn Selat Butterworth.http://www.gilamodified.com/2013/07/audioshow-uptown-taman-selat.html

Reply
avatar
cha
AUTHOR
7/21/2013 3:21 PM delete

memang tak boleh basuh mesin eh u? malas giler nak basuh tangan huhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/21/2013 3:53 PM delete

@khairul hassan lamanya 8tahun tu...hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/21/2013 3:53 PM delete

@cha boleh je..tp jijah ikut pesan org tua2.hee

Reply
avatar
7/21/2013 4:56 PM delete

rajin betul yer. :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/21/2013 5:44 PM delete

@Eca Dwinky Asha demi anak kena rajin..hee

Reply
avatar
Deqla Manjew
AUTHOR
7/22/2013 9:17 AM delete

byknye baju gy dibasuh.. guna mesin ke tgn ?? hihi

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
7/22/2013 10:47 AM delete

banyak sungguh.. tp kenapa takleh basuh mesin eh kak jijah?

Reply
avatar
eima
AUTHOR
7/22/2013 11:03 AM delete

tu pun dah byk dah jijah oi ... sehari pakai paling byk pun 3 helai kot tu pun klu tak kena berak die ...
hari2 kite basuh ... rugi beli byk2 nanti byk tak pakai ....

ai sumbat je dlm mesin tak de pe pun jd kat anak2 ai ..huhu mitos je tu ... sbb org tua ckp gitu sbb bj baby kecik senang je kering bila basuh ...dan syg nanti cepat lusuh klu sumbat dlm mesin ...tu je.. tak koser eh aku nk basuh tgn .... letih tu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/22/2013 12:41 PM delete

@Deqla Manjew semua basuh pakai tangan...hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/22/2013 12:55 PM delete

@aisya org cakap takut baby kembung perut la.. wallahualam.

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/22/2013 12:58 PM delete

@eima hehe semangat ni kak basuh pakai tangan..ngee

Reply
avatar
Mizz ErMa
AUTHOR
7/22/2013 1:29 PM delete

erk..yeke x boleh cuci pakai machine? alamak, sy maen sumbat aje dlm machine tu psl xlarat pulak rasa nak cuci pakai tangan..hehehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/22/2013 2:11 PM delete

@Mizz ErMa hehe boleh je pakai mesin.. tp jijah ikut pesan org tua2..hee

Reply
avatar
Mimi Azirah
AUTHOR
7/22/2013 8:42 PM delete

Kira byk la nih jijah oiii...berpinar mata akak tgk

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 11:12 AM delete

@Mimi Azirah hehe banyak eh.. nape rasa sikit ja..heee

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
7/23/2013 12:51 PM delete

comel jer tgk kecik2x tu...comelll!hahha..nnt baby dh kuar pakai lg comel :D

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
7/23/2013 1:22 PM delete

wah, mcm tu jijah kata xbyk.. akak mula2 tgk gambar ni, terus ckp, wah, byknya baju.. hihii.. akak dulu beli 2 3 helai je.. hihi

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
7/23/2013 1:23 PM delete

lupa nak ckp, bkn pe, sbb nanti ada org akn bg mcm2 dekat anak kita.. sbb tu akka kata jijah punya baju tu dh byk :-)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 1:37 PM delete

@ayut hee tak sabar nak tunggu dia kuar..ngee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 1:38 PM delete

@IntaNBerliaN excited ni kak! hee tp tak berharap sgt org akan bagi..hee

Reply
avatar
- AZIE -
AUTHOR
7/23/2013 2:23 PM delete

yeah bestnya...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 2:29 PM delete

@- AZIE - hehe moment paling syok kak!

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!