Tips Kehamilan Trimester Ketiga




* Jangan terlalu banyak makan makanan berkadar garam tinggi kerana dapat menyebabkan kejang-kejang di kaki akibat penumpukan garam yang menyumbat aliran darah di kawasan kaki.

* Jika tidur, sebaiknya ambilah posisi mengiring, terutama mengiring ke sebelah kiri. Hal ini membantu dalam melancarkan peredaran darah ibu hamil

* Lakukan senaman seperti berjoging atau berenang untuk menghindari krem-krem.

* Hindari ibu hamil mengalami perubahan suhu tubuh yang terlalu drastis. Pada masa ini pembuluh darah ibu hamil berada pada titik kepekaan yang berlebihan sehingga menjadi sensitif. Kondisi ini dapat membuat ibu hamil menjadi cepat lelah.

* Jika terasa ingin selalu buang air kecil, jangan pernah menahannya, kerana hal ini dapat menyebabkan infeksi pada saluran pundi kencing.

* Ibu hamil lebih baik melakukan aromaterapi atau relaksasi agar jiwa dan perasaan ibu hamil tenang menghadapi persalinan

* Perbanyaklah istirahat untuk menyimpan energi menjelang persalinan.

* Lakukanlah urutan-urutan ringan dan lembut di seputar kaki. Urut menggunakan ibu jari setiap malam.




Previous
Next Post »

9 insan comel komen

Write insan comel komen
Qashmere
AUTHOR
7/22/2013 2:18 PM delete

Semoga sihat yer Jijah. Selalu baca perkembangan baby Jijah

Reply
avatar
7/22/2013 2:28 PM delete

aqk yg pregnant, hda pon excited sekali.

Tak sabar nak tgk ur baby comel :)

Reply
avatar
Shizan Syafik
AUTHOR
7/22/2013 2:30 PM delete

betul2.. sekarang makin kerap cramp kaki masa tido malam

Reply
avatar
7/22/2013 3:29 PM delete

time saya ngandung dulu jarang joging...malas bawak perut baru tau berjoging elakkan krem yer...

Reply
avatar
IbuNoey
AUTHOR
7/22/2013 4:22 PM delete

hehe..kena ikut tips ni,jijah....

Reply
avatar
Putri
AUTHOR
7/23/2013 2:27 AM delete

saya preggy 7 bulan dh mula cramp kat betis.seelum tido saya selalu sapukan pati halia bg panas skit.so far ok lah..tp kadang2 cramp jugak.terpaksa minta hubby urutkan sikit

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
7/23/2013 12:50 PM delete

jijah skrg tgh bercuti blhla relaxing ^^ nnt takde krem2x dah :)

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
7/23/2013 1:21 PM delete

akak dulu pun byk mengiring time tido

Reply
avatar
Deqla Manjew
AUTHOR
7/23/2013 4:25 PM delete

nnti boleh la sy share tips ni dgn mmbe..dia baru je disahkan preknen.. ;)

Reply
avatar