Epilepsi l Attend Baby Fit 2x

3:19:00 PM 11 Comments A+ a-


Assalamualaikum...


hai kalian. hari ni jijah syif pagi 7am-2pm. so ni baru je pulang dari hospital. nak update secepat yang boleh. hehe


penat jugak hari ni. walaupon patient tak ramai hari ni tapi wad bz jugak. lebih-lebih lagi Doctor Specialist dah ada kat wad so ape-ape penyakit yang teruk tak perlu refer kat hospital besar lagi. kat wad pon dah leh settle.


oh ya. tadi ada baby umur 9 bulan diagnos Afebrile Fit/Epilepsi atau bahasa melayunya Sawan babi. hari ni handle kes ni je. baby ni 2x sawan time jijah. satu jam 8am dan 1pm tadi.




baby ni tak demam. tiba-tiba je jadi kejang/fit. so cepat-cepat attend dia bagi oksigen n iv valium. so lepas bagi ubat pt tidoo. takut gak jadi ape-ape kan. 2x pulak tu. yang pagi tu 1minit sawan dan pukul 1pm 45saat. lama gak tu kan.


emm kesian la baby ni sebab dia admit wad semalam pon dah 3x fit. campur tadi time jijah 2x maknanya 5x fit. kesian betol.


so jijah harap kalau kalian ada anak yang demam ke keturunan sila la bawak berjumpa doktor cepat ye. untuk tindakan selanjutnya.


emm nak tahu lebih lanjut info Demam Panas/Sawan klik sini dan Demam Sawan/Febrile Fit klik sini. semoga info ni berguna untuk anak atau adik beradik sepupu sepapat kalian yer. hehe



tadaaa ^^

All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

11 insan comel komen

Write insan comel komen
Cik Azizah
AUTHOR
7/06/2011 4:01 PM delete

@nuyui;
mmg kesian. bgn tdo je ngis.

Reply
avatar
CikYana(",)
AUTHOR
7/06/2011 4:16 PM delete

Ya Allah kesiannye
Yana xbole tgok baby sakit2 camni

Rse sedih sangat

Reply
avatar
7/06/2011 4:52 PM delete

semoga baby tu cepat sembuh, amin

Reply
avatar
Puanbee2
AUTHOR
7/06/2011 4:56 PM delete

bagus blog jijah ni akk cadangkan jijah buat satu senarai artikle yg berguna utk tatapan kat sidebar lebih mudah

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
7/06/2011 5:29 PM delete

@cikyana; mmg sedih sgt. tapi nak cmner. baby ni kejap2 fit. kejap2 fit..

@ardini humaira;
Amin, harap2 mcmtu lah. lepas pagi tadi. harap2 xde fit lagi..


@puanbee2;
tu la kak. jijah tak tahu nak buat mcmner. akak ade tak toturialnya..

Reply
avatar
7/06/2011 6:03 PM delete

dulu kakak eza pun ada sawan time kecik, nasib baik dpt ubat...huhu.bahaya sakit ni..minta hindar untuk ank2 eza masa depan nanti..

Reply
avatar
* HeeBum *
AUTHOR
7/06/2011 7:04 PM delete

ala ciannye baby.. smga beby tu sihat2 je

Reply
avatar
Terbelog
AUTHOR
7/06/2011 7:58 PM delete

mesti gabra kalo
anak kite kena mcm ni
eh..blm kawin lg :0
kena ambil tau jugak ni!

Reply
avatar
Khairil
AUTHOR
7/06/2011 10:51 PM delete

kesiannya baby tu...bahaya kalau budak2 demam panas tapi parents buat tak tahu...

Reply
avatar
11/07/2012 5:33 AM delete

saya just nak share pengalaman sendiri…..terjadi pada anak perempuan saya dari lepas bersalin nurse pun pelik asyik menangis je sampai biru muka menangis...dia suruh bagi susu...sejak dari itu dia mmg kerap nangis sampai kadang-kadang 2 jam baru berenti nangis, mcm2 dah berikhtiar, mengurut le, jumpa bomoh le, nak tidur pun sampai kena tido dalam kete malam2, tu rutin harian pastu kena pasang surah yasin tiap2 malam..…macam2 dah buat dan selepas umurnya lebih kurang 6 bulan…..waktu tu lah….baru saya tahu apa itu penyakit sawan…..mata terbeliak nampak mata putih je…mulut berbuih….kaki kejang, terjadi di kampung….mmg taktahu nak wat mcmana….bawa lari ke klinik desa…bagi ubat yg masukkan ikut bontot pastu MD situ suruh cepat2 bawa pegi Hospital Jempol……kuar masuk hospital….dr kerajaan sampai swasta..ada sekali baru kuar dr hospital swasta, sampai rumah je…taksempat nak masuk rumah pun jadi lagi….bomoh ker..urut ke semua dah buat……kalau yg moden….anak saya doktor dah sarankan utk buat mri….dan amik ubat epilim….hari2 kena makan sampai umoq 2 tahun…..dan akhirnya ditemukan oleh seorang hamba Allah…iaitu Produk SNE…..mula2 mmg takpercaya jugak pasal produk2 ni….just nak cuba,yg penting waktu tu apa yg sy piki akan tetap akan berusaha cr penawar untuk anak saya…………dan hasilnya mmg buat saya puashati dgn kesannya….anak saya dah sembuh sepenuhnya…..ubat hospital sy hentikan sendiri….dan sekarang umor dia dah 2 tahun …mmg tak pernah kena lagi sampai sekarang……alhamdulillah….jadi kesempatan ini, saya nk syorkan kepada sesiapa sahaja yg ada masalah sawan ini…cuba produk ini….www.produksne.com.my…..insyaallah……..

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!