Amalan di sunatkan pada bulan Muharam


Assalamualaikum ^^

 Salam Maal Hijrah 1433H




lepas magrib tadi kita sudah pun melangkah ke tahun baru hijrah. Alhamdulilah kita masih berkesempatan menyambut maal hijrah untuk tahun 2011 ini bersamaan 1433H.


Antara amalan disunatkan pada bulan Muharam....Semoga amal ibadah kita diperkenankan ILLAHI...Amin..(",)


Berpuasa. Maksud Hadis: Barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharam pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun.Maksud Hadis: Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharam, iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijah selepas Asar sebanyak 3X
Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3X


Empat belas perkara sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram):


Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."
Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.
Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000X. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.
Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X.
Membaca "has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer". Fadilatnya - Tidak mati pada tahun ini.
Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya.


Semoga semua amalan kita di terima dan semua dosa di ampunkan oleh-Nya. Dan semoga kita menjadi insan lebih mulia, lebih bertakwa dan berhijrah menjadi lebih baik dari sebelum ini.

Amin…

Selamat Beramal :)
Previous
Next Post »

18 insan comel komen

Write insan comel komen
fany wany
AUTHOR
11/26/2011 10:00 PM delete

thanks sharing :)

Reply
avatar
Fendy
AUTHOR
11/26/2011 10:43 PM delete

sangat bagus!!!...terima kasih sudi share...

Reply
avatar
11/26/2011 10:48 PM delete

nice sharing dear, InsyaAllah akan dikerjakan saat dalam bulan muharram ni. Salam maal hijrah jugak dari Eza.. Sayang kamu selalu cik jijah ~ ^^

Reply
avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
11/26/2011 10:53 PM delete

salam maal hijrah jijah.

Reply
avatar
11/26/2011 11:54 PM delete

thanks for the beautiful and meaningful info cik azizah...;)

Reply
avatar
Wanie
AUTHOR
11/27/2011 12:09 AM delete

thanks for sharing jijah..semoga kite banyakkan amalan bulan yg mulia ni :)

*wanie dah sent vektor kat email..

Reply
avatar
shida'R
AUTHOR
11/27/2011 12:36 AM delete

salam maal hijrah jiejah ^_^

Reply
avatar
11/27/2011 1:20 AM delete

madu di tagan kann mu,,racun ditgn kirimu...ooo,,azizah,,kekasihku...abg ramli dataaaaaaaang...hahaha

Reply
avatar
L
AUTHOR
11/27/2011 1:24 AM delete

salam maal Hijrah too..=)


jom bacer jup..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/11/belajar-dari-alam.html

Reply
avatar
deno
AUTHOR
11/27/2011 3:34 AM delete

salam maal hijrah 1433! semoga kita menjadi lebih baik dari sebelumnya... amin! (^_^)

Reply
avatar
Ad-Dien
AUTHOR
11/27/2011 3:47 AM delete

Assalamualaikum, jemput ke WADi untuk membaca adakah sambutan awal Muharam itu ada di dalam Islam,,persoalan nya akan terjawab

http://addienblog.blogspot.com/2011/11/sambutan-maal-hijra-antara-sunnah-dan.html

semoga kita semua mendapat kefahamn yang sebenar dalam Islam, insyaAllah..
kongsikan lah buat semua, apa di WADi untuk dikongsikan bersama semua

Reply
avatar
11/27/2011 9:30 AM delete

waa..thankzz sharing...:))

Reply
avatar
11/15/2012 9:44 AM delete

...Jalan-jalan cari info pasal amalan2 di bulan Muharram. Catchy, Interesting and informative Blog u have..Me acih. Salam Ukhwah Cik Puan Azizah...Yea, saya doakan semoga cepat Cik Puan pregnant n dikurnikan zuriat yang menjadi penyejuk mata dan hati...penolong di dunia dan akhirat...InsyaAllah..:)..Dah cukup tabung ke Sabah, boleh contact saya..:)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
11/15/2012 1:33 PM delete

@indahnyaujianAllah terima kasih doanya saudara/saudari :) semoga budi baik anda hanya Allah membalasnya...

Reply
avatar
11/20/2012 11:18 AM delete

Terima kasih di atas info amalan bln Muharam .Jururawat bagilah yg dikehendaki di dunia & di akhirat.

Reply
avatar
11/20/2012 11:23 AM delete

Assalamualaikum .
TQ di atas info amalan bln Muharam . Ni lah jururawat yg di cari utk kebaikan dunia & akhirat.

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
11/20/2012 12:32 PM delete

@Hasnah M.Tahir waalaikumslam.. terima kasih puan :) moga dapat jadikan amalan..

Reply
avatar