Wednesday, November 23, 2011

CPR l Rezeki Tunang BE Adidas Neo


Assalamualaikum ^^


sedari jam 8am pafi tadi daku dah bergerak ke hospital sebab masih ada Kursus CPR sejak semalam. hari ni start ujian teori CPR dan ujian praktikal. setiap peserta di letakkan di setiap station. ada 4 station semuanya. dan setiap station ada soalan berdasarkan situasi. 

station satu baby memerlukan CPR kerana tak sedarkan diri. station dua baby di restoran tiba-tiba tercekik. station ketiga kanak-kanak berusia 9 tahun tercekik gula-gula dan station keempat kita berada di hutan tiba-tiba nampak mangsa pengsan. apa yang kita perlu buat. so dari pengetahun yang kita ada lah kita membantu menyelamatkan nyawa mangsa. 

perlu ingat pegang prinsip DRABCD iaitu  D-Danger, R-Respon mangsa A-Airway buka salur pernafasan B-Breathing tengok pernafasan,takde pernafasan C- Circulation buat compression/tekanan dada sebanyak 30:2 30x compress dan 2x blow/hembusan ke mulut.

InsyaAllah dengan kursus ni dengan ilmu yang ada di dada daku akan lebih yakin jika berlaku sebarang kecemasan. atleast dalam satu rumah dah cukup mengetahui asas CPR ni supaya kita boleh attend sebarang kejadian tak di ingini dalam keluarga kita ^^ contohnya bapa kita tiba-tiba terkena serangan jantung,anak kita tercekik mainan/gula-gula. atau bayi kita tersedak susu. semuanya memerlukan bantuan pernafasan..


****************************************************************************





oh ya lepas kursus sempat cek akaun nuffnang. Alhamdulilah rezeki nuffnang kembali lagi. syukur pada mu ya Allah kerana memurahkan rezeki daku. encik nuffnang sudi meminjamkan Adidas Neo sebagai BE ke 15 bagi blog picisan daku ni.




BE ke 14 Digi I Get My Buddyz Get masih running. Alhamdulilah earning DG semakin meningkat naik walaupon tak banyak -_-. syukur :) InsyaAllah hujung bulan ni dapat lah daku cashout semua earning ni. hujung bulan 12 dapat lah cek tu nanti sebagai persediaan menjelang majlis perkahwinan daku pertengahan tahun 2012 nanti :) 


sesiapa rajin jalan jalan ke PD jemputlah datang rumah daku pada 11.12.11@ 12 tengahari sempena Majlis Pertunangan Cik jijah dan Abg navy..weee~~ yang nak datang pm jijah kat FB yer..jijah bagi alamat.. hehehe :p tinggal beberapa hari je lagi ni. ngehngehngeh


Doakan jijah yer kawan kawan. sayang  kalian semua! muaaaaaaaahhhh xoxo ^_^


guyss!! need ur help please!
vote me please! tenQ u!!

29 comments:

  1. tahniah yunk..

    wah,cam xdpt p tunng..kawen t insyaALLAH ea..

    ReplyDelete
  2. yeaaahuuuu...
    nak tunang dah!
    tahniah..:)

    ReplyDelete
  3. huhuh kalau de kete, sure mas dengan laju mintak alamat..huhuhu..

    ReplyDelete
  4. tahniah dengan rezeki yang diberi..disamping bertunang, dapat BE dari Nuffnang... :)

    Jom komen sini: Konsert Moovment 2011 Bersama Far East Movement Dan DJ Earwormfar East Movement dan Dj Earworm

    ReplyDelete
  5. yeay dah abes kursus!..meh bagi sikit BE tu..^__^.so dah decide nak tunang ye..so,nikah next year?Congrate my dear jijah

    ReplyDelete
  6. tahniah syg tuk BE tu hehe..wahh makin meriah la blog dia.. ^_^

    ReplyDelete
  7. hye.. nk tanye ley..
    cam ne ekh.. bila nk buka account nuffnang.. ta dpt acess..
    dah try forget password pon da ta ley bukak ag??..
    ley tolong ta???

    ReplyDelete
  8. hye..salam..
    nk tanye nie..
    cam ne ekh.. bila nk masok account nuffnang, dye ta dpt nk acees..
    bila guna forget password pon ta ley masok jgak.. boley tolong ta???

    ReplyDelete
  9. jauhnya nak pi PD tapi tingin nak jumpa jijah.sis pernah mimpi sekali jijah n BF..he..he

    ReplyDelete
  10. selamat bertunang...tahniah cik jijah....

    ReplyDelete
  11. TUNANG je ke?hehe..semoga sume berjalan dengan lancar jijah :)

    ReplyDelete
  12. wahhh... wat kenduri besar2 juga ye majlis tunang dear.. bestnye ^__^ tahniah taw

    ReplyDelete
  13. @nuyui a.k.a miss YUI ok yunk. majlis kawen nnti datang tau..hehe :)

    ReplyDelete
  14. @AYuNG ayung!! jemput datang! bukan jauh nau somban tu...hikhik

    ReplyDelete
  15. @Azhafizah[フィザ] jijah cakap majlis pertunangan dulu.takut tak confirm lagi.. if jadi ia akan jadi majlis pernikahan juga ^^

    ReplyDelete
  16. @shida'R shida pon sama. makin meriah..hehe

    ReplyDelete
  17. @miss_rainbow dah try tanya pihak nuffnang? biasa kalau guna forget pasword nnt ada msj hantar kat email kita suruh renew balik.

    ReplyDelete
  18. @Azzah wah serius mimpi jijah ke sis? terbaiklah! nanti wedding jijah sis pergi keh.. jijah bagi kad siap maps semua..hehe

    ReplyDelete
  19. jijah dh nk tunang ek.. tahniah! ;-)

    ReplyDelete
  20. @Khairil maceh bro..jemput datang yer ^^

    ReplyDelete
  21. @Wanieshuttt diam2 wanie. tak compom lagi sekali dengan nikah tu..hehe Amin semoga di permudahkan :)

    ReplyDelete
  22. @Ardini Humaira haha biasa2 je sis. jemput kawan2 yg ada kenal :) maceh sis. selamat pengantin baru ^^

    ReplyDelete
  23. jijah..kite same la..means tunang and kawen
    sebab Dila tunang 17/12/2011 a week after jijah.and insyaallah kawen pertengahan tahun 2012 nanti..wah! gud luck unt kite bedua yea.nanti bley la share2 info kan...

    ReplyDelete
  24. @Cik Azizahda buat da sume tu.. samapai 3 kali renwe password ta ley jgak..
    takowt jgak ilang account tu..cam ne ye??

    ReplyDelete
  25. @dilla nadila hehe tahniah yunk..yup leh la kita sharing info2. hehe mesti excited kan..

    ReplyDelete
  26. @miss_rainbow alamak...kenapa leh jadi gitu..cmner eh...jijah pon xreti la yunk nak selesaikan..huhuhu t nak tanya yg pakar..

    ReplyDelete
  27. @Cik Azizahokey.. :) tengs ye sudi tolong.. :)
    hurm.. :(

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!