Checklist Bakal Pengantin

11:00:00 AM 14 Comments A+ a-



Perancangan yang baik untuk bakal pengantin melayu, pastinya membantu malancarkan perjalanan majlis perkahwinan anda. Semak keperluan penting yang disediakan oleh BakalPengantin.com 





12 BULAN SEBELUM MAJLIS PERKAHWINAN 

· Memilih tarikh untuk majlis pernikahan dan persandingan
· Memilih lokasi majlis, waktu jamuan dan tempahan makanan
· Menentukan gaya serta tema majlis persandingan
· Mengaturkan bajet
· Memilih perancang majlis perkahwinan yang terbaik dan mengikut kemampuan anda
· Mengumpul nama tetamu
· Memilih pengapit, pengiring serta pengacara majlis
· Memilih cincin pernikahan
· Memilih kek pengantin
· Memesan cenderahati untuk tetamu 


5 BULAN SEBELUM MAJLIS PERKAHWINAN 

· Menyelesaikan semua urusan persandingan(membayar deposit, pergi memilih dan mencuba kelengkapan pakaian).
· Memilih dan menentukan semua kelengkapan perkahwinan (kad undangan, kek perkahwinan, bunga tangan, jurugambar, jurusolek dan lain-lain)
· Menghubungi kadi dan pejabat agama Islam
· Menghubungi saksi pernikahan
· Membuat rawatan ke spa 


2 BULAN SEBELUM MAJLIS PERKAHWINAN 

· Menyenaraikan nama tetamu
· Membuat perancangan majlis bersama pengacara majlis
· Merencanakan bulan madu
· Mengaturkan tempat tinggal saudara yang datang dari jauh
· Memastikan rawatan spa secara intensif
· Memastikan bunga telur dan cenderahati yang telah ditempah siap
· Memastikan ukuran baju anda sesuai dengan bentuk tubuh anda dan pasangan 


SEBULAN SEBELUM MAJLIS PERKAHWINAN 

· Mula mengirim kad undangan untuk saudara jauh
· Memastikan cincin anda dalam ukuran yang betul
· Berbincang dengan jurufoto konsep gambar yang anda inginkan
· Menempah penginapan untuk percutian bulan madu
· Memastikan semua keperluan majlis perkahwinan, persandingan dan resepsi lengkap
· Memilih muzik atau lagu ketika majlis perkahwinan berlangsung 


alamak! daku tak leh ikut checklist ni. tinggal beberapa bulan je ni. tak siap ape pon lagi. hahaha memain je ko kan jijah. lalala~~ :p yang penting nikah ^_^


All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

14 insan comel komen

Write insan comel komen
11/14/2011 11:02 AM delete

huhu,xnak amik tau lg pasal chcklist..lalala..

Reply
avatar
AYuNG
AUTHOR
11/14/2011 11:04 AM delete

ehem2..bila tuh? ehehe..:)
nak save date kat calendar nih..

Reply
avatar
Yatt S.
AUTHOR
11/14/2011 11:08 AM delete

kadang-kadang memang tak boleh nak catch up dengan checklist. mesti ada yang lari punya. tapi yang paling penting adalah nikah. hehehe :)

Reply
avatar
Zana Adieyza
AUTHOR
11/14/2011 11:56 AM delete

insyaAllah semuanya berjalan lancar..yg penting majlis nikah kan!

Reply
avatar
fiQ'Ra
AUTHOR
11/14/2011 12:16 PM delete

thanksss berkongsi... wahhhh, mas kena listkan nihh..tak prepare apa pun lagi.. HAHA :D

Reply
avatar
11/14/2011 12:19 PM delete

byknyer nk kene buat..pingsan!

Reply
avatar
11/14/2011 12:20 PM delete

byknyer nk kene buat..pingsan!

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
11/14/2011 12:54 PM delete

hahaha tu pasal kena amik masa setahun untuk prepare wedding. tapi jijah lagi 3 bulan je xbuat ape2. hahaha

Reply
avatar
11/14/2011 12:58 PM delete

checklist dni bakal di update nanti :)

Reply
avatar
ArulchelseA
AUTHOR
11/14/2011 1:42 PM delete

memang banyak nak kena buat..nnt tau la bila smpai masanya..kih kih kih

Reply
avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
11/14/2011 7:59 PM delete

ok semua setel dah
ehhhhh!!!!
lor untuk pengantin ek???
hahahahah
(^o^)nn

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
11/14/2011 11:19 PM delete

@MaYa MustWany hahaha untuk pengantin la ni yunk!

Reply
avatar
Azzah
AUTHOR
11/15/2011 12:43 AM delete

sis dulu tak denya checklist2,seemua hentam buat mana yg sempat..

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!