Rakyat Malaysia Paling Ramai Obes

2:00:00 PM 12 Comments A+ a-


RAMAI rakyat Malaysia mengalami obesiti dan bilangan mereka adalah paling ramai di Asia Tenggara.



Malaysia menduduki tempat pertama dalam kalangan negara-negara di Asia Tenggara yang paling ramai rakyatnya mengalami obesiti dan tempat keenam di negara Asia Pasifik, Dewan Rakyat diberitahu semalam.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata, perkara itu perlu diberi perhatian semua pihak.

"Kita serius diancam dengan pengambilan gula berlebihan yang menyebabkan pelbagai penyakit termasuk diabetes," katanya semasa menjawab soalan Dr. Tan Seng Giaw (DAP-Kepong).

Seng Giaw ingin tahu tahap penggunaan gula berlebihan di Malaysia berbanding negara lain dan tindakan yang diambil kepada pihak-pihak yang melanggar peraturan yang telah ditetapkan.

Rosnah berkata, kadar pengambilan gula dalam kalangan rakyat Malaysia adalah terlalu tinggi iaitu purata 51 gram, melebihi saranan yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu 50 gram.


ramai yang obes. tapi daku ni terlalu kurus macam anoreksia pulak. muahhaha ^^ macamner nak berisi badan ni wei!! nak kawen da ni. 



kawan-kawan. jijah perlukan LIKE untuk support jijah kahwin.
please like me..
vote me please! tqvm ^^


All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

12 insan comel komen

Write insan comel komen
11/15/2011 2:04 PM delete

kena chck bmi ni..hikhik..

Reply
avatar
cik ika
AUTHOR
11/15/2011 2:11 PM delete

org malaysia ni kaye dgn makanan..

Reply
avatar
11/15/2011 2:14 PM delete

wahhhhh lama tak singgah.layout baru.cantek! mana tempah?ke cik jijah buat sendiri.cantek lah.

Reply
avatar
11/15/2011 2:25 PM delete

ouh ye malaysia ramai yang obes ye..risau betul kan..fiza ni ha.bile ntah nak kurus macam cik jijah..memang tak obes..tapi tak suke kalau bmi tak stable..huhu

Reply
avatar
11/15/2011 2:28 PM delete

hehe xpe lepas kawen biase org pompuan makin berisi..

sy pulak nak kurus la...huhuhu

Reply
avatar
farahD
AUTHOR
11/15/2011 3:20 PM delete

Cik Azizah, minta promote blog sy ade buat giveway untuk B2B and juga non b2b dpt free guestbook...jom2 tgk

http://www.scrapaperclip.com/

cik azizah pun join la maybe leh exchange link jgk ye.

Reply
avatar
Zana Adieyza
AUTHOR
11/15/2011 3:45 PM delete

akk pun dlm misi nak diet la lps ni..hope berjaya turunkan berat badan..

td pun akk ada buat entry ni obes ni.. takut!

Reply
avatar
11/15/2011 3:55 PM delete

obes...gaya hidup yg xsihat salah satu penyumbangnya....

Reply
avatar
Syuxer
AUTHOR
11/15/2011 4:47 PM delete

memang pun orang2 kita obses..maybe mewah kot takpun malas nak bersenam..hehe

Reply
avatar
Miss Kagimoto
AUTHOR
11/15/2011 8:43 PM delete

hehe takmo trgolong dlm obesiti tu
ni msty kruskn badan ni..hehe :)

Reply
avatar
shida'R
AUTHOR
11/15/2011 9:33 PM delete

OBES?? OMG huhu^^

Reply
avatar
Wanie
AUTHOR
11/15/2011 10:17 PM delete

tu la, wanie pn dah macam anoreksia..haha..lepas kawin nanti gemok la jijah..wee

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!