Tuesday, November 15, 2011

Rakyat Malaysia Paling Ramai Obes


RAMAI rakyat Malaysia mengalami obesiti dan bilangan mereka adalah paling ramai di Asia Tenggara.



Malaysia menduduki tempat pertama dalam kalangan negara-negara di Asia Tenggara yang paling ramai rakyatnya mengalami obesiti dan tempat keenam di negara Asia Pasifik, Dewan Rakyat diberitahu semalam.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata, perkara itu perlu diberi perhatian semua pihak.

"Kita serius diancam dengan pengambilan gula berlebihan yang menyebabkan pelbagai penyakit termasuk diabetes," katanya semasa menjawab soalan Dr. Tan Seng Giaw (DAP-Kepong).

Seng Giaw ingin tahu tahap penggunaan gula berlebihan di Malaysia berbanding negara lain dan tindakan yang diambil kepada pihak-pihak yang melanggar peraturan yang telah ditetapkan.

Rosnah berkata, kadar pengambilan gula dalam kalangan rakyat Malaysia adalah terlalu tinggi iaitu purata 51 gram, melebihi saranan yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu 50 gram.


ramai yang obes. tapi daku ni terlalu kurus macam anoreksia pulak. muahhaha ^^ macamner nak berisi badan ni wei!! nak kawen da ni. 



kawan-kawan. jijah perlukan LIKE untuk support jijah kahwin.
please like me..
vote me please! tqvm ^^


12 comments:

  1. org malaysia ni kaye dgn makanan..

    ReplyDelete
  2. wahhhhh lama tak singgah.layout baru.cantek! mana tempah?ke cik jijah buat sendiri.cantek lah.

    ReplyDelete
  3. ouh ye malaysia ramai yang obes ye..risau betul kan..fiza ni ha.bile ntah nak kurus macam cik jijah..memang tak obes..tapi tak suke kalau bmi tak stable..huhu

    ReplyDelete
  4. hehe xpe lepas kawen biase org pompuan makin berisi..

    sy pulak nak kurus la...huhuhu

    ReplyDelete
  5. Cik Azizah, minta promote blog sy ade buat giveway untuk B2B and juga non b2b dpt free guestbook...jom2 tgk

    http://www.scrapaperclip.com/

    cik azizah pun join la maybe leh exchange link jgk ye.

    ReplyDelete
  6. akk pun dlm misi nak diet la lps ni..hope berjaya turunkan berat badan..

    td pun akk ada buat entry ni obes ni.. takut!

    ReplyDelete
  7. obes...gaya hidup yg xsihat salah satu penyumbangnya....

    ReplyDelete
  8. memang pun orang2 kita obses..maybe mewah kot takpun malas nak bersenam..hehe

    ReplyDelete
  9. hehe takmo trgolong dlm obesiti tu
    ni msty kruskn badan ni..hehe :)

    ReplyDelete
  10. tu la, wanie pn dah macam anoreksia..haha..lepas kawin nanti gemok la jijah..wee

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!