GEMPAR BLOG!! Blog akan di padam selepas 25 Jun 2011

10:15:00 AM 9 Comments A+ a-


Selamat pagi kalian...

pagi-pagi daku dah kena gempa bumi!!! oh no! bukan!! gempar blog lah!! sebab daku dapat tahu dari my skandal..ahaksssss :p a.k.a Myungdae a.k.a admin Diari Sabahat Blogger bahawa blogspot akan di padamkan pada 25 Jun ini...gempar tak kalian?? meh cni dengar selanjutnya.....

oh ya!! kredit kepada Myungdae!!

Fakta tentang Blogspot : Dahulunya Blogspot ini merupakan antara perkhimatan pertama yang dibeli oleh Google. Tapi sehingga kini blogspot masih boleh diakses menggunakan email perkhidmatan yang mereka gunakan dahulu sebagai contoh; email yahoo.com. Namun, kini Google telah hampir menamatkan akses bagi perkhidmatan email lain untuk log in ke Blogspot. 

Blog akan dipadam : Pihak Google akan memadam Blogspot yang didaftar selain daripada gmail selepas 25 Jun 2011. Jadi, bagi mereka yang masih menggunakan email yang lama, anda perlu bertukar ke akaun Google atau akaun anda akan dipadam bersama-sama blog yang telah didaftarkan. Google kini memberikan penekanan serius untuk mendaftar menggunakan akaun Google selepas 8 tahun memberikan perkhidmatan sokongan akaun lain. Amaran berbentuk begini juga telah diberikan bagi pengguna Youtube.

HAH!! Terkejut wei dengar berita GEMPAR BLOG ni!! Jadi untuk langkah berjaga-jaga daku pon dah tukar ke google email iaitu Gmail atas tunjuk ajarku sifu myungdae!..hehe Kalian yang guna yahoo tu cepat tukar tau!!
oh ada penambahan ya!!

Mesej ni sebenarnya untuk mereka2 yang tidak log in account blogger die sejak 2007. Bagi blogger baru blog kalian tidak akan terjejas. Akan tetapi, buatlah untuk memudahkan kerja mereka sebab mungkin akan didelete juga mane tau. Benda ni sekejap jer dah boleh tukar  Tapi kena ikut step one by one lah..

CARA NAK TUKAR ?
Pergi kat Gmail.com dan tekan Create New Account



Isi semua yang diatas dan tekan I accepted dekat bawah sekali. 


Pergi ke Dashbord dan tekan dekat My Account seperti dalam gambar diatas.

Lepastu nampak tak email address tu. Tekan edit yang seperti dalam gambar diatas.
Isi semua yang kat atas ni. Remove email lame kalau nak. Dan letak Gmail korang dekat kotak kosong tu. Lepas dah selesai semua korang boleh SAVE.


Pergi dekat yang blogger yang bulatkan tu. Tekan setting.




Kalian edit balik bahagian email address kalian dengan letak gmail kalian yang baru buat tadi. 
Lepastu SAVE.

dah siap!!

Lepas ni tak payah risau lagi ok. Sila sebarkan entry ini dan juga tutorial ni. 

Jangan lupe link kan blog ni dan blog myungdae.

Harap blogger lain dapat tukar dengan cepat sebelum tarikh 25 Jun. 


-TAMAT-

p/s: AMARAN !! Buat persediaan awal sebelum terlambat. Sumber dari Blogger Buzz dan rakan blogger

All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

9 insan comel komen

Write insan comel komen
Mr. Kamikaze
AUTHOR
4/18/2011 10:33 AM delete

thanx sbb sharing pasal ni.. sy dah letak satu update baru pasal ni.. tlg update jgak k.. ^_^

happy blogging..


Regards,
Mr. Kamikaze

Reply
avatar
eka
AUTHOR
4/18/2011 11:59 AM delete

nak share jgk..
nseb bek gne gmail..huhu

Reply
avatar
cik fza
AUTHOR
4/18/2011 12:49 PM delete

dh deftar dalam gmail.
selamat~

Reply
avatar
Cik Yana
AUTHOR
4/18/2011 1:41 PM delete

Cik Yana guna yahoo tuk blogspot. Hahaha~ nanti la nak tukar :)

Lots of Love,
Cik Yana

Reply
avatar
Cik Cempaka
AUTHOR
4/18/2011 1:49 PM delete

merisaukan mende ni...

malas nk daftar mail baru =(

Reply
avatar
mama zakuan
AUTHOR
4/18/2011 1:57 PM delete

mama tak boleh tukar...sebab tak ada button edit kat my account...tolong mama

http://mamazakuan.blogspot.com/

tolong shout kat shoutbox ek

Reply
avatar
4/18/2011 3:11 PM delete

ala . . . .. . sye pkai yahoo. . cmne nk tukar ? erm . .ta faham le. .

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!