Kereta Gear Manual atau Auto pilihan kalian?

4:00:00 PM 15 Comments A+ a-

hai kalian..

ha..sapa yang tak pernah memandu kereta?? kalau cakap pernah kang ramai pulak akan angkat tangan nak jawab..jadi daku pon tanya lah kepada kalian-kalian semua..sape lah yang tak pernah memandu kereta? rata-rata ramai yang pernah pandu kot...tipulah tak pernah kan..nak-nak ada lesen laju je kalian bawak yer...hehe

daku ambil lesen motor dari tingkatan 4 lagi..7 tahun yang lepas..kalau lesen kereta pulak 5 tahun lepas..maknanya dah lama la daku ni memandu..tapi tak la di katakan pro sangat..hehhe

oh yer...bila daku dah memiliki My Persona Elegance selama 5 bulan baru daku terpikir nak tulis entry ni...kalian guna transmisi kereta ape yer?


Manual atau Automatik? Boleh bagi pandangan sikit?

Bukan apa kita masa school driving punya lah susah nak belajar guna manual kan..kereta ayah kita pon manual..jadi secara tak langsung kita pon dah terbiasa guna MANUAL kan.. susah? tak susah pon kot cuma kena pandai main clutch dan minyak jer...hehe cuma daku tak pandai time bukit..memang fail nak control minyak dan clutch tu..sebab bila kat bukit confirm lah akan terreverse kereta kalau tak pandai main control...tu yang takut langgar kereta belakang..memang gerun lah..huhu lagi 1 time trafik light asyik mati enjin jer..malu giler ah...orang lain dah jalan..kereta daku baru nak start enjin balik..kihkihkih cuma tu je kot kelemahan daku..

tapi bila daku beli kereta Persona ni rasa kelainan yang amat..AUTOMATIK first time daku pakai..giler ah! terkial-kial nak belajar..bukan ada sekolah yang ajar guna automatik kan..hahaha dah biasa guna manual tang auto jer fail..nasib baik lah cepat jer belajar...

serius nak cakap! guna manual lagi best sebabnya cepat pickup bila nak speeding tapi kalau auto...mak ai...berjanggut tunggu...lambat giler babas...hahaha dah tu minyak tu cepat habis..adooi!! daku memang suka pandu kereta laju-laju...haha bila kereta lain slow...mula lah nak angin dalam hati..adoii..bila lah nak sampai ni...

tapi tu lah auto ni lebih di katakan orang perempuan sebabnya mudah di kendalikan..bila melalui jalan bandar yang jem senang je kalau guna auto. kaki pon tak penat nak tukar-tukar clutch. kita hanya tekan minyak tanpa fikir pon nak tukar gear..kan senang tu..lagipon untuk kemudahan masa depan..mana tahu daku tak larat masa mengandung nak drive kereta. jadi guna auto lagi senang bukan. dah mula pikir dah..hehe

betul lah orang cakap bila dah guna auto tak boleh bawak manual..sebab dah terbiasa dengan situasi yang lain..ikut keselesaan kalian la yer..tapi Alhamdulilah daku masih boleh bawak kedua-duanya...

oh kalian bagaimana?? jom kongsi-kongsi..

more info pasal kereta gear auto dan manual di SINI yang tepat..

All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

15 insan comel komen

Write insan comel komen
dollymoon
AUTHOR
4/16/2011 4:05 PM delete

akak..mnual pon ok gak..nt klau keta auto x da mnual gak kna wak..
tp sy ttp plih aunto..cz x pndai mnual..heee...

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
4/16/2011 4:08 PM delete

dollymoon hahah ya lah..tapi janji kena pandai pakai dua2lah kalau tak susah tak pndai bawak..

Reply
avatar
HAJAR hasan
AUTHOR
4/16/2011 4:14 PM delete

hee~ at first hajar sangat suka manual. wlupun rmi ckp susah. especially kat bukit. teehee~

tp, bile dh drive auto. yup. auto sgt senang. relax je. ;)

Reply
avatar
annenyss
AUTHOR
4/16/2011 4:16 PM delete

vote fer auto . HAHA

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
4/16/2011 4:27 PM delete

hajar hasan ha tahu xpe..tu lah anggapan jijah sebelum ni..yup auto lagi sng kan..

Reply
avatar
cik diba
AUTHOR
4/16/2011 4:28 PM delete

auto is the best.....relex je klau ngah jem...kalau tak..mampus nk tercabut kaki rasa nya..

Reply
avatar
Asha Shalina
AUTHOR
4/16/2011 4:31 PM delete

sy pilih manual. :)
klu drive pun sy prefer manual.
lg pun xpenah bwk auto. haha..
ari tu racing ngn mbe bwk auto..mmg konfem kete dy xleh pegi. manual jugak menang. ;p

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
4/16/2011 4:33 PM delete

cik diba
sokong!! kalau jem tak larat betul nak tekan clutch..lenguh kaki lah..

Reply
avatar
Mrs Fazlee
AUTHOR
4/16/2011 4:35 PM delete

aku lagi suka bawak auto. senang. kalu jem tak saket kaki :)

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
4/16/2011 4:37 PM delete

asha shalina confirm kete auto kalah bila racing dgn manual..tu pasal jijah suka kalau autoo..speed laju oo..

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
4/16/2011 4:45 PM delete

mrs fazlee hehe mmg pon bila jem sng je tekan minyak nak buat ape pon xpe..relax..

Reply
avatar
4/16/2011 5:10 PM delete

haha..statement kawen tu tak boleh tahan.. bwhaha

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
4/16/2011 6:30 PM delete

the lady&amp:Mr vampire haha amboi laju je hang na....hehe

Reply
avatar
4/16/2011 8:29 PM delete

auto tetap dhati... hahaha!! xsuke racing... suke mkn angin... kuikuikuikui :P (kompem org blakang hangin jek bile aku yg bwk)

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
4/17/2011 2:08 PM delete

nurra fedilia da miss pooh hahaha lau jijah tu confirm memotong sambil muka kerek giler...dalam hati cakap lmbat tol bawak kete...hahaa

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!