Rindu nak pakai Baju Kurung | ♥Cik Azizah♥

Wednesday, April 13, 2011

Rindu nak pakai Baju Kurung


5 tahun yang lepas selepas tamat tingkatan 5 sementara nak tunggu result SPM kan bosan menganggur belajar menjahit baju kurung. masa tu bayaran 150 kot untuk seumur hidup sebab daku memang kenal rapat dengan tukang jahit ni. dia tak kesah daku nak belajar banyak mane janji tu je jumlah nya..ingat senang ke kita nak menuntut ilmu dengan bayaran yang murah? hehee dan baguslah akak ni langsung tau tak berkira..macam-macam baju daku belajar ada baju kurung pesak gantung,baju kurung biasa,baju kurung kedah,baju kebaya. paling susah nak buat baju kebaya lah. leceh giler-giler tau..banyak benda nak ukur sini lah ukur sana lah leceh. tapi ilmu kena tuntut jugak kan...

 ni baju kurung biasa* daku berjaya buat* yehaa ^^

orang kata bila perempuan dah pandai menjahit senang lah. untung suami dan anak sebab nanti boleh jahit sendiri untuk family..ye dak? tak payah susah nak beli dah siap..ala...kalau tempah kain ela pon dah 50+ upah jahit je dah 30+..orang kata baik beli da siap senang..tu ikut pandangan masing-masing la kan..kalau dah pandai jahit ni tak payah dah upah orang..kan da boleh jimat tu...*untung encik tentera laut kan* hehe

baju kurung pesak gantung*daku buat jugak* Alhamdulilah ^^

tu citer dulu...sejak dah masuk kolej dan bekerja ni..dah tak ingat dah seni-seni menjahit lagi..adoi! siusly! lupa! tapi kalau ikut pelan InsyaAllah boleh ikut slow-slow kot..hehee kalau time raya je rajin la jahit baju kurung..setahun sekali mahu nya tak lupa..tahun lepas ada juga la 4 pasang daku jahit..Alhamdulilah..maknanya di sini setahun sekali lah daku ni menjahit baju kurung..

selepas jadi jururawat ni..tak pakai dah baju kurung yalah pergi keje pon pakai uniform bila masa nak pakai baju kurung kan..kalau kuar jalan-jalan pon pakai tshirt dan seluar jeans. tu je. bila ada kenduri kawin atau kursus baru lah pakai baju kurung. tu pon jarang-jarang sekali ada. huhu

baju beli dah siap..hehe

kalau terdesak sangat nak pakai baju kurung baru daku terus beli je dah siap..lebih berbaloi kan. sekali sekala nak merasa jugak pakai dah siap punya..hehee Alhamdulilah setakat ni lebih 20pasang dah daku jahit baju kurung sendiri termasuk baju adik dan baju kurung emak...Syukur..


Rindu nak pakai baju kurung. kan lebih manis dan sopan kan berbaju kurung. ibarat perempuan melayu terakhir lah gamaknya. InsyaAllah ^_^




6 doakan kimi jadi anak soleh :):

AYuNG said...

wow...jijah pndai menjait rupanya..:D

Cik Azizah said...

@ayung boleh la yung..lepas diri sendiri...hehe

Syafiq Rosli said...

pandai ye jahit..:)
yeah2 pakai bju kurung lbih baik

Cik Azizah said...

@syafiq rosli boleh la ckit2...ayu kan lau girl pakai baju kurung...tu lebih baik..

dollymoon said...

somel laa...

Cik Azizah said...

@dollymoon hehe blushing ^_*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © 2011-2013 Reserved to Cik Jijah's Blog's
Design by Azhafizah.Com