Kenapa Adik Beradik Tak Boleh Kahwin Serentak?

10:00:00 PM 34 Comments A+ a-


Assalamualaikum..


setelah berbagai masalah timbul dalam kepala otak daku ni. tiba masa daku meluahkan perasaan yang terpendam sekian lama. ececeh poyo gila ayat!


strait to the point ok. kenapa ya adik beradik tidak boleh berkahwin/nikah serentak? banyak suara-suara daku dengar yang  mengatakan memang adik beradik tak boleh kahwin serentak. 


emm..

Reason yang selalu daku dengar tak elok kawin adik beradik sekali mengikut kepercayaan orang tua-tua nanti ada salah satu pasangan tu tak kekal perkahwinannya. 

daku nak tanya sejauh mana kebuktian itu? Mitos atau Fakta??

kenapa daku utarakan persoalan begini? 


seperti yang di ketahui umum *chitt!! umum la sangat bajet macam daku retis kot.* daku rancang nak tamatkan zaman solo ewah ewah nak bersanding dengan adik perempuan daku bersama pasangan masing-masing, InsyaAllah tahun depan. 


tapi bila daku suarakan begini rata-rata mereka akan cakap "Adik beradik x elok kahwin pada tahun yg sama.. nnt salah seorang cerai!!" mitos atau fakta?? daku bertambah cuak beb!


tapi betul ke kalau berkahwin serentak akan bercerai? mungkin ada tapi kebetulan kot. tapi kalau sebelum tu dah cakap macam tu. mereka seolah olah mendoakan perkahwinan itu tak bahagia. betol tak. cakap2 tu kan satu doa.


daku rasa bersanding sama sama tak pe kot sebab yang penting muafakat dalam rumahtangga itu sendiri. jodoh pertemuan di tangan Tuhan..kita hanya mampu merancang tapi Allah yang menentukan.


apabila kahwin serentak ni senang jimat belanja sekali jalan. lebih-lebih lagi kami dua orang adik perempuan yang last tinggal. kesian kat makayah daku. kalau buat dua kali majlis dah tentu orang tua tu kepenatan nak buat kenduri kendara. dan daku pon tak nak menyusahkan mereka. kalau nikah serentak kan lebih jimat belanja. orang pon akan datang satu kali gus. ye dak. muahaha ^^



tapi  apabila dengar suara orang tua-tua cakap daku jadi takut. takut sangat tak bahagia perkahwinan daku dengan abg navy. Nauzubillah! mintak simpang~~ daku berdoa semoga tanggapan itu tidak benar sama sekali.


erm....siapalah daku nak meramal masa depan. tapi daku cuba buat terbaik dalam rumahtangga. terima segala yang mendatang. rezeki, jodoh, pertemuan, maut semua dalam ketentuan tuhan. itu semua ketentuanNya. dan siapalah daku ni untuk menidakkannya kan. yang penting kena lah muafakat moga membawa berkat. InsyaAllah ~~





Mitos atau Fakta?? apa pendapat korang.. tolong daku!!

bukankah lebih baik korang mendoakan yang baik baik bagi kedua bakal raja sehari tu. bahagia bersama pasangan hingga akhir hayat. itu lebih baik bukan. doakan daku bahagia hingga akhir hayat. jauhkan dari perkara-perkara negatif itu. Amin.




All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

34 insan comel komen

Write insan comel komen
cik Es ღ
AUTHOR
10/07/2011 10:04 AM delete

huhu- mitos k0t! jodoh pertemuan di tngan tuhan..ada je yg kwen serentak bahagia smpai sekarang :)

Reply
avatar
AYuNG
AUTHOR
10/07/2011 10:10 AM delete

penah dgr pasal nih..
tp x tau kesahihan nya tahap mana..

tp...klu nak di pikir kan logik,
mungkin pihak keluarga yang buat kenduri tuh xnak rasa terbeban..

cth nya: kalau sorg kawen bulan 1 sorg lagi bulan 10, kan ker mcm dh membebankan pihak2 tertentu..

mungkin sbb tuh la kot...
lebih afdal buat jer serentak..

wallahualam...

Reply
avatar
Miss Tasantek
AUTHOR
10/07/2011 10:19 AM delete

tak lah...itu cerita dulu2 je. yang kite dengar selalu kalau bersanding serentak nanti salah satu pasangan ditimpa bala/musibah/kesusahan and so On..
tapi...
kawan kite adik beradik die 14 orang. ada kakak and abg die sanding serentak.
alhamudlillah..smpai skang elok je..
bila kita terlalu percaya pada sesuatu yang kita tak tahu dalilnya, allah akan uji kita untuk tengok akidah kita...

Reply
avatar
10/07/2011 10:21 AM delete

ha,betoi2....prnh dgr gak....org kata,xelok akad nikah hari yg sama....tp tahun yg sama tu xtau la plak.....kalau akad nikah hr yg sama,slh sorg akan hncur....hmm tah la....kbtln ja kot.....heheh

Reply
avatar
10/07/2011 10:27 AM delete

leh je adik-beradik kawin serentak dlm 1 majlis.. sy dh 2-3 kli gi majlis yg adik-bradik kawin..ok je diorg tue.. ^_^

Reply
avatar
10/07/2011 10:35 AM delete

spt yg yui bgth malam td..

lau rasa takut, nikah ahri lain..biar sanding sekali..

tp bg yui,itu semua MITOS sahaja..

ada ja ramai yg wat cmtu..reason byk..tp alhmdulillah,kekal..

siapa kt nak kata mcm tu?? Jika ALLAH dah kata,jodoh kamu smapai mcm ni aje,tetap mcm tu..

kt manusia merncag dan cuba jg rumh tgga elok2..

so,terpulang pd jijah ea..

p/s: aish,cam ak plak dah lama kawen..muahahah..

Reply
avatar
Fariza
AUTHOR
10/07/2011 10:40 AM delete

salam. :)
kenapa x boleh nikah/kahwin serentak?
ada dlm larangan Islam tak? yg mana penting? Islam atau adat? manusia dr dulu terlalu ikut adat (stgh) tu sbb terjadi mcmni. kita buat mana yg baik. mulut2 manusia smpia bila pun mcmtu. hurm. hantaran sama salah. hantaran genap salah. sirih xda salah. sempit btl. sorry. dlm Islam xda semua tu.

ada kwn fariza, adik beradik kawin n nikah thn yg sama tp berlainan bulan. alhamdulillah semuanya ok.

mcm fariza, kami 2 beradik akan kahwin serentak. ok je. org lain nk kata, ada aku kesah? kisahlah apa yg Allah kata.

Reply
avatar
10/07/2011 11:02 AM delete

salam...hye azizah...slm kenal ya..=) sy tpanggil utk beri komen ..haha...psl tjuk entri awk nie,sy xdela pngalaman...sbb sy ank tunggal pompuan,ade 2 abg je.. tp tjadi pd one of my bff, bkn saje mak dia xbagi saing adik beradik pompuan,nk saing dgn abg dia pon xbagi...da bmsm muka mrk adik beradik sbb rebutkn sape nk kawen dlu..hehe,kbykn yg sy dgr adik beradik pompuan je yg xbole..tapi sy xpecaye.,sy bknla yg tllu pcayekn adat. alasannya mcm yg awk ckp la,slh satu xkekal...ianya bkn fakta pon...itu org dulu2 kate..itula adat.. kkdg adat nie mnyusahkan..xde pon dlm agama melarang.. pnah sy dgr al-kuliah bincgkan tajuk nie...ustaz tu ckp kan ke bagus disaingkn,xkirala dua beradik ke..nak saingkan smpai 4 beradik pon bole..kan mjimatkn,xmmbazir..klu awk free carila kt tonton tv3,bole dgr balik alkuliyyah kot cr tjuk yg mmbncgkn psl kawen adik beradik nih,sy lupe plak tjuk alkuliyyah pd hr tu ape..hehe...tp mmg ade.. klu x rjuk pd ustaz/yg arif ttg agama ttg kesasihan adik beradik xleh saing kawen..

Reply
avatar
Azzah
AUTHOR
10/07/2011 11:06 AM delete

tak pernah dengar pun.kami pun bersanding serentak tapi nikah hari lain..cuma kot nanti ada yang terasa sebab sorang dapat anak awal,sorang lagi belum..

Reply
avatar
shida'R
AUTHOR
10/07/2011 11:08 AM delete

dear jiejah cuba add kat fb ustazah bahiyah..boleh tnya dia direct mgkin dia blh bg penerangan yg lebih betul dan telus..ok :)

Reply
avatar
Marniey
AUTHOR
10/07/2011 11:17 AM delete

tak pasti jugak. =.=`

Reply
avatar
yana
AUTHOR
10/07/2011 12:18 PM delete

hmm..penah dgr jugak owg tua2 ckp cmtuh akak..tp..jdoh..sape tawu kan..

Reply
avatar
yana
AUTHOR
10/07/2011 12:19 PM delete

hmm..penah dgr jugak owg tua2 ckp cmtuh akak..tp..jdoh..sape tawu kan..

Reply
avatar
10/07/2011 2:01 PM delete

tak pernah dgr lak fakta atau mitos camtu..adakah fiza ketinggalan zaman..pada fiza lagi jimat buat serentak..jimat masa,tenanga dan cost..jodoh tu kan ketentuan Allah..kite hanya merancang..berdoalah ^^

Reply
avatar
Pink Addict!
AUTHOR
10/07/2011 5:52 PM delete

salam..ngarut je kot...org yg xkawen serentak pn ramai je ceraikan...pk sdare sy kawen serantak smpi skrg kekal..anak pn msg2 da 5 org..bslin gilir tiap tahun huhuh

Reply
avatar
10/07/2011 6:46 PM delete

salam..tak pernah dgr lagi pasal ni..tp asenya memang mengarut je..mitos semata2...

sume jodoh kan kt tgn Tuhan..yg penting muafakan & tolak ansur dlm rumahtangga..

wah..taun depan kahwin?tahniah ye jijah!!muahaha ^^

Reply
avatar
sha my heart
AUTHOR
10/07/2011 9:06 PM delete

Mak kite tak bagi kahwin sama2 nanti bercerai katanya. Lagi best, majlis khas utk kite je. Hehe~

Reply
avatar
Hime
AUTHOR
10/07/2011 9:54 PM delete

hanya Allah yg menentukan pjg pendek jodoh kita.jgnla mudah percaya ckp2 org yg tak berasas.totally nonsense

Reply
avatar
kakngah
AUTHOR
10/07/2011 10:07 PM delete

sorang nikah 31/12..
sorang lg 01/01
masih boleh buat majlis serentak walaupun tahun berbeza..
kehkehkeh!!!

Reply
avatar
Myra Anne
AUTHOR
10/07/2011 10:57 PM delete

mitos je..ibu n makcik kte kawen sama ok je smp skng..bahagia je..huhu

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
10/07/2011 11:10 PM delete

Miss Tasantek: betol gak tu kan..bila kita terlalu percaya benda tu..Allah akan uji..masa tu la kita di timpa kesusahan..bagus komen ni dear :)

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
10/07/2011 11:12 PM delete

Fariza: tu la yg org tua2 cakap.. mmg xde dlm hadis atau dalil..lau terjadi pon..kebetulan kot.. huhuhu suka komen awk fariza. buat jijah semangat!

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
10/07/2011 11:14 PM delete

with love:zaren: wah..ni yg jijah rasa nak cari balik alkuliyah tu..terima kasih sudi drop komen dear :) nak cuba cari.

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
10/07/2011 11:16 PM delete

Azzah: huhuhu tu yg maksud jijah tu..takut bila sorg lom ade anak. sorang da ade anak..tu yg org tua kaitkan dengan perkataan begitu..huhuhu -_-

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
10/07/2011 11:18 PM delete

Myra Anne: hehe dua2 ada anak ramai tak?? ngeee~~

Reply
avatar
stellaizz
AUTHOR
10/08/2011 12:03 AM delete

stella dulu naik pelamin serentak ngan adik ipar stella(adek husband)

bkn x elok just pernikah tu kena jarak kan x lehh nikah serentak..mcm abg nikah dulu ..kemudian ke esokkan haru baru adek lehh nikah....

org tua kata dulu x elok..tp jodoh pertemuan,perpisahan semua ditangan allah..kita hanya mampu merancang tuhan menentukan.....

Reply
avatar
stellaizz
AUTHOR
10/08/2011 12:03 AM delete This comment has been removed by the author.
avatar
10/08/2011 12:04 AM delete

pernah gak dengar cmtuu.. haha entahlah sbb jodoh semua ni ditgn tuhan... ingatkn dh kawen akk nie , haha . sorry terpangil puann plakk :P

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
10/08/2011 12:39 AM delete

stellaizz: yup kak..jodoh pertemuan semua di atas ketentuan Allah..siapalah kita menidakkanya kan..

Reply
avatar
Ibu Amani
AUTHOR
10/08/2011 7:26 AM delete

akak dulu kawin serentak ngan adik kepada suami akak..smpi skrg alhamdulillah....jodoh semua ketentuan dariNya:)

Reply
avatar
n-ya
AUTHOR
10/08/2011 11:17 AM delete

erm...ye ek cenggitu...cousin n-ya yg adik beradik dh byk yang sanding sama...ok jek sampai skrg.murah rezeki adalah.bnda ni hanya tuk meraikan pengantin ja.kalu da sampai menyusah diri baik tak payah...ni fakta dari ustaz n-ya dulu...:)

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
10/09/2011 12:11 AM delete

n-ya : yeker.. lau cam gitu..InsyaAllah takde ape2 yg berlaku kan..berpegang teguh pd akidah kita..dlm dalil pon xde cakap begini kan..ni semua org tua2 punya adat :)

Reply
avatar
piet mat
AUTHOR
12/31/2016 8:27 PM delete

Assalam...cik azizah...benda ni jadi sendiri pada diri sy sekarang disebabkan kepercayaan oleh ibu sy sendiri...serabut jadi kepala...sampai dah bergaduh dah pun family sy dan family bakal wife sy...xtahu nak buat mcmana....dah 29 sy hidup ni x penah pun degar pun adikberadik x boleh kawin dalam tahun islam yg sama...tibe2 time serius nak kawin ni jadi plak kat diri ni...x tahu laa mcmana nak buat...benda ni semua menyusahkan anak2 nak kawin..menggarut....

Reply
avatar
12/31/2016 10:26 PM delete

bersabarlah.. doakan yg baik2.. kalau boleh elakkan dari berkahwin serentak adik beradik

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!