Tuesday, March 29, 2011

Suka duka pelatih lepasan separa perubatan SPA8


Disebabkan SPA8 sekarang sedang memaklumkan pengambilan pelatih baru untuk Program Latihan Separa Perubatan untuk sesi kemasukan Julai 2011 ni...daku pon nak berkongsi pengalaman daku kerana daku juga adalah pelatih lepasan dari tajaan SPA8 Kementerian Kesihatan Malaysia..

Alhamdulilah daku adalah pelatih lepasan daripada SPA8 intake julai 2007..daku pada awalnya memang mengisi borang SPA8 ni sejurus lepas SPM tahun 2005..tak lah berminat sangat dalam bidang perubatan cuma mengisi nya pon secara suka-suka..lagipun keluarga pula mendorong menceburi bidang ini kerana peluang pekerjaan yang cerah..ya memang betul!
lama juga menunggu keputusan sebelum dipanggil untuk di temuduga...sempat juga lah daku belajar setahun di Politeknik dalam bidang Akauntansi...daku memang minat akaun ok!

dan kemudian,

surat sampai dari SPA untuk di interview pada bulan 1 2007...interview untuk menduduki peperiksaan sebelum masuk latihan separa perubatan 2007..peperiksaan ini ada 3 bahagian..Bahagian 1 =seksyen A sahsiah diri,seksyen B minat, Bahagian 2 berkaitan pengetahuan am dan Bahagian 3 matematik..kesemua soalan adalah soalan objektif...



setelah selesai peperiksaan bertulis,
Surat Panggilan Temu duga pula menyusul pada bulan 4 2007
ini baru betul-betul interview berkaitan kerjaya yang kita pohon...
jujur daku kata...daku tak tahu langsung dulu pasal kerjaya nurse
keje nurse syif pon daku main hentam je masanya...
tak minat la katakan! jawapan interview pon entah ape2...


emm...tah camner pulak boleh sangkut...
ingatkan jawapan merapu,merepek masa interview dulu dah kena reject rupa-rupanya pada bulan 7 keputusan temuduga interview hari tu telah melayakkan daku di pilih sebagai CALON SIMPANAN.. ok Calon Simpanan jer kan..niat dihati harap-harap tak dapat lah...hehehe..so tak berharap ape-ape pon..sebab dia kata kalau tak terima apa-apa surat maknanya terbatal lah...


dan..dan... je berharap sangat tak dapat...last-last selang beberapa hari kemudian surat panggilan masuk pulak menyusul! adeh....


akhirnya berjaya diterima memulakan latihan pada Julai 2007

itu cerita 4 tahun yang lalu...sepanjang belajar daku di taja sepenuhnya oleh SPA..

biasiswa bulanan rm621.21
elaun buku rm250 setahun
elaun alat perkakas rm25.00 sekali jer
elaun kertas kerja rm90 setahun
penginapan dan uniform disediakan

daku hanya belajar je...semua perkara sudah disediakan..apa nak lagi kan...sehingga lah tamat 3 tahun belajar dan Lulus dengan cemerlang peperiksaaan LEMBAGA JURURAWAT MALAYSIA dan harus berbangga dengan kejayaan diri yang meletakkan daku sebagai seorang nurse.....dan Alhamdulilah setelah tamat belajar.. selang sebulan kemudian kerja sudah menanti untuk diserap...inilah dikatakan rezeki...memang asalnya daku tak minat dan tak sangka akan terlibat dalam kerjaya ni...rezeki Allah nak bagi siapa yang tahu bukan..

pesanan...dunia sekarang kita jangan memilih pekerjaan..tak semestinya apa yang ada di hadapan mata itulah pekerjaan kalian..tidak!! rezeki Allah nak bagi antara cepat atau tidak aje..tapi tetapkan lah hati sentiasa berdoa agar dimurahkan rezeki..

tak minat jadi nurse...kalian boleh memohon pelbagai jawatan lain..bukan anggap nurse je dalam bidang perubatan..banyak lagi...ada Farmasi,Inspektor Kesihatan,Teknologi Makmal Perubatan,mungkin juga Juru Xray dan sebagainya...semuanya dalam bidang yang sama dan saling berkaitan...

kepada adik-adik lepasan SPM yang menanti ke mana hala tuju sebenar..mohon lah SPA8 dalam bidang separa perubatan...nescaya kalian tak akan rugi...InsyaAllah..







81 comments:

  1. Salam..hurm..bru je apply =)

    ReplyDelete
  2. selamat berjaya kepada semua yang akan mengikuti lahitan ni :)

    ReplyDelete
  3. Salam.saya setuju dengan pendapat saudari,zaman skrg ni kita tak perlu sangat nak memilih kerja..saya nak tanya,betulkah jururawat lelaki diperlukan dalam perkhidmatan kesihatan..agaknya berapa ramai?setahu saya jururawat lelaki masih baru di malaysia ni..saya juga berminat dan telah memohon spa 8 tahun lepas.tapi masih belum dipanggil temuduga.

    ReplyDelete
  4. syukri~ waalaikumslm.. terima komen di sini...ya mmg betul! jururawat lelaki sgt2 di perlukan dalam perubatan...biasanya jururawat lelaki bkerja yg general wad atau wad lelaki yg sebelum ni nurse pompuan kendalikan..dengan adenya male nurse..wad lelaki lagi mudah dkendalikan oleh male nurse..

    pasal mohon thn lps..mungkin belum sampai masa lagi..sebab jijah dulu pon lepas setahun baru di pnggil interview

    ReplyDelete
  5. dah dapat surat tawaran . nanti 6.mei interview. takutt

    ReplyDelete
  6. @ anis norhana tahniah..gudluck ya..selamat mjawab interview nanti..

    ReplyDelete
  7. salam kak, sy nak tnye, kak jijah exam aing2 kan? in case sy ni exam serentak. 8.00 Pagi -Peperiksaan Khas, 9.00 Pagi - Temu Duga. mcm ne ye? pastu selalunye soklan ape yg dorang tnye mase interview? hope kak jijah sudi share :)

    ReplyDelete
  8. Askm. Tqvm 4 ur tips saudari. Ia memberi sy smgt utk meneruskan Pembantu Pembedahan Pergigian Pelatih. Saya mempunyai Sarjana Muda Pengurusan, so sambil tunggu jwpn KPLI & SPA sambil tu sy bljr pembantu pembedahan pergigian...- ikhlas MOBIN

    ReplyDelete
  9. @misz eyza07~ persoalan dah di jawab ter dalam entry ni JAWAPAN

    ReplyDelete
  10. @isabin~ tahniah! pembantu pembedahan pergigian best tu..oh tunggu panggilan keje pgurusan yer..

    ReplyDelete
  11. salam kak..saye nak tnye..saye baru je dapat surat tawaran interbiu SPA 29/4 nie..dats mean interbiu ni sume 4 july intake ke?harap akak dpat membantu..^_^

    ReplyDelete
  12. @tanabe~ waslam...tahniah dpt interview.. yer syg... 4 july ni semua intake masuk kolej yang di tawarkan.

    ReplyDelete
  13. kak,nak tnye klu da tamat 3 thun spa ni,leh smbung degree directly ke?atau msti nak kne keja dgn krajaan dlu.and cara pnilaian spa cmane ye,guna pointer jg ke?and lepas spa ada peluang ke nk smbung degree overseas? (sory soln pnjang mcm essay) :)

    ReplyDelete
  14. @vanessa~ kalau da tamat bljr 3tahun..tak leh amik degree terus syg..keje tunggu confirm 1 tahun then baru leh amik degree PJJ. keje gan gov kena 4 thn sebelum nk tukar keje lain. yup..pointer jugak..mcm biasa..kalau pointer kurang kena repeat paper atau rpt sem. degree overseas? tak pasti tu..tapi boleh akak rasa..

    ReplyDelete
  15. okayy :) thanks kak.ur the best.

    ReplyDelete
  16. salam,,akq..ps kite isi borng tu mmg kne tgu stahun ke bru dpt pgglan interview??

    ReplyDelete
  17. salam,,akq,,ps kite isi borang spa,,die pnye interview mmg lmbt ke??smpai kne tggu stahun??

    ReplyDelete
  18. @karaooul~ waalaikumslm..masa akak dulu lambat..setahun baru di panggil..tapi dalam ms setahun tu dah ade interview semua...tapi panggilannya masuk setahun lepas tu..tapi skrang akak tgk panggilan cepat je..

    ReplyDelete
  19. Saya dpt, dn tatau agy nk pegi atau x? tolong reply....tarikh dftr dh dkt, klu M.A dier bley sambung degree aper?

    ReplyDelete
  20. andreluqman;

    kalau MA jijah tak pasti la degree ape..tapi leh dapat sampai penyelia MA

    ReplyDelete
  21. hai...selamat sejahtera..aku pun sama kes dgn awak nie..januari thn depan aku ikut latihan nurse..biasanya,macam mana nak tau tmpt latihan kita kat mana???mcm mana jugak nak check on9??takde pun sy cari2..xkanlah dalam surat ada tp check online takde??

    ReplyDelete
  22. angel_ikemen : kalau untuk latihan jururawat rasanya takde dalam online untuk check. semuanya surat yang hantar kat rumah samada belajar dekat tempat kolej kesihatan KKM sendiri atauupon tumpang kat kolej swasta.

    ReplyDelete
  23. Salam,akak.nak tanya..adik saya dia dah habis dah SPA sbagai nurse..sekarang tunggu nak kerja lah. kalau dia nak sambung degree in nursing kena tunggu setahun ye baru boleh apply e-pjj degree..? kalau nak smbung e-pjj degree th kat mana yg ok,uitm ok x? tapi ada org kata kena ada experience kerja 3tahun dulu baru boleh apply..betul ke?

    ReplyDelete
  24. askum kak..sy nk tnya ni..kalau dpt calon simpanan je ada peluang ke nk sertai latihan nurse ni..

    ReplyDelete
  25. @tikaw'slm.. yup masih ada peluang..akak dulu calon simpanan..lepas je sebulan terus di panggil masuk nurse..tp tumpang masuk kolej swasta..sbb kolej kkm dah penuh..

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum. Kak azizah waktu kat poli dlu gna ptptn ker? n lpas dpt twran spa8 dlu mcm mna dgn hutang ptptn wktu stdy kat poli dulu? still kena bayar ker? Hrap kak azizah sudi nak jwab. :D

    ReplyDelete
  27. @Syafiqah Suriansah waalaikumslm dik... yup masa kat poli akak guna ptptn..lps dpt spa8 akak stop sampai sem habis..masa tu sem 3.. so hutang ptptn akak 7500 akak bayar ansuran sampai sekarang..

    ReplyDelete
  28. salam kak.. sy minat sngat nursing nie..n baru nk pegi interview kali ke 2 .. 7 haribln 10 nie..hope sume ok..haritue dah interview tpi xdapat huhu...

    ReplyDelete
  29. @ShopboxCoreamari ok kali ni pasti berjaya! akak doakan.. buat relax je dik.. dulu akak langsung xpandai nak jawab interview..main hentam je..tak sangka dapat..kawan akak yg beriya nak masuk nurse study interview punya rak tapi tak dapat,..rezeki kot kan..

    ReplyDelete
  30. @azizah :) In Shaa Allah kalau ade rezeki huhu.. xlme lgi dah result nk kluar...soo scary... ntah berjaya ke tak huhuhu...hope sume ok ;)

    ReplyDelete
  31. @ShopboxCoreamari InsyaAllah mudah2an dapat.. Amin..

    ReplyDelete
  32. @azizah :) aminn :) tq kak hehe.. skrg betugas kt hospital mne kak?

    ReplyDelete
  33. @ShopboxCoreamari sekarang akak kat hosp wanita dan kanak2 LIKAS, KK Sabah... hee meh la posting sabah..hee

    ReplyDelete
  34. @azizah :) kak sy dpt calon simpanan jugak huhuhu ;)de harapan ke ek?

    ReplyDelete
  35. @ShopboxCoreamari ada harapan la syg.. akak dulu pon calon simpanan tak sampai sebulan dia panggil belajar tapi bukan belajar kat kolej kerajaan.. tumpang kat kolej swasta..tapi elaun semua tetap kerajaan bagi..

    ReplyDelete
  36. yeke kak... huhu..sume yg jdi calon simpanan mmg anta kolej lain ke? xde ke yg anta kt kolej kkm jugak

    ReplyDelete
  37. @ShopboxCoreamari xde.. calon simpanan semua hantar kat kolej lain macam Masterskill, Mahsa, UCSI..

    ReplyDelete
  38. @azizah :) oo yeke kak hiks... tapi kan semua calon simpanan tetap dapat tempat la ek? huhu

    ReplyDelete
  39. @azizah :) tq sngt ats sume information tue taw hee ;)

    ReplyDelete
  40. Akak, Saya pon calon simpanan gak, Program Penolong Pegawai Perubatan.. Betul ke ada chance dapat?
    baru je semalam check result... Sedih sbb dah dua kali jadi calon simpanan dalam tahun ni...

    #btw, first intake bila? januarikah??

    ReplyDelete
  41. @Encik KOKO kalau PPP akak tak pasti la.. masa akak jadi calon simpanan nurse terus kena panggil.. intake januari..

    ReplyDelete
  42. akak , kalau check online tak dapat , ada harapan tak boleh terima surat in case dapat ka.

    ReplyDelete
  43. akak , kalau check online tak dapat , ada harapan tak terima surat in case dapat ka ?

    ReplyDelete
  44. @aten natasha alamak tak pasti la yunk.. masa akak dulu cek online ada then surat pon sampai.. buat rayuan la kalau tak dapat..

    ReplyDelete
  45. macam mana nak buat rayuan kak ?

    ReplyDelete
  46. @aten natasha nanti ada keluar untuk buat rayuan.. akak tak tahu la macamner..huhuhu

    ReplyDelete
  47. Salam..kak sya dpt intake jnuari ni..nati kt cna cra bljr dia mcm mna ek..??? Sya dpt jauh dri fmly..

    ReplyDelete
  48. Salam..kak sya dpt lthn jururwt ..intake jan..sya nk tnye cra pmbljrn dia mcm mna ek...??? Sy dpt tmpt bljr jauh dri fmly..

    ReplyDelete
  49. @Ezza Syafeira cara pembelajaran? macam dalam bilik kuliah la.. belajar anatomi tubuh dulu semuanya sains yg kita belajar dulu..

    ReplyDelete
  50. salam kak,saya dpt intview pembantu pertahanan awan,akak rasa ok x..

    ReplyDelete
  51. @mazlan mat din kalau adik minat dengan pekerjaan itu boleh teruskan..lagipon bukan mudah kan nak dapat pekerjaan tetap n kerajaan :)

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum :)

    Akak sy nak tanya ni, kalau jd calon simpanan ni memang ada harapan ke nak dapat utk intake seterusnya?

    Sbbnya sy calon simpanan jugak. Interview bulan 11 tahun lepas.

    Rasa2 intake bulan 7 ni calon simpanan ada harapan tak?

    ReplyDelete
  53. @Putri Nur Zafirah insyaAllah ada harapan nak join nurse.. dulu jijah pon calon simpanan..

    ReplyDelete
  54. Salamm. . Sya dub dab koz tak lma lg sa interview latihan jurupulih perubatan angota , confuse la ley akak bg idea ke apa sya nak jwp naty lau d tanya jika d hantar d tmpt yg jauh adakah anda b'sdia?hehe lau ble biar la yg pawerr ckit hehe

    ReplyDelete
  55. Haii kak. . Saya tengah blurr skg nie coz april nie sya interviw jurupulih p'ubtan . .

    ReplyDelete
  56. Salamm. . Sya dub dab koz tak lma lg sa interview latihan jurupulih perubatan angota , confuse la ley akak bg idea ke apa sya nak jwp naty lau d tanya jika d hantar d tmpt yg jauh adakah anda b'sdia?hehe lau ble biar la yg pawerr ckit hehe

    ReplyDelete
  57. @Yonn Yonz jawap la saya bersedia di hantar ke tempat jauh kerana pekerjaan saya memerlukan saya berkhidmat ke mana saja..hahaha

    ReplyDelete
  58. as salam akak. adakah bmi dititik berat kan dlm pengambilan pelatih latihan separa perubatan?

    ReplyDelete
  59. @asyura;)) xpasti pula skrg.. ms jijah dulu xde la pulak..huhu

    ReplyDelete
  60. salam...nk tye le...klu kite dpat dalam EMAIL utuk temuduga latihan separa perubatan dalam course kejururawatan...makne nye nanti, kite interview untuk course kejururawatan je la kan...???

    sebabnyer dalam SURAT POS...tak dinyatakan course nursing..just list secara general 5 course (farmasi, penolong prubatan, nursing,dll)

    ReplyDelete
  61. @dbskhaah kalau interview course jururawat..soalan2 pon berkaitan jururawat..

    ReplyDelete
  62. kirenyer kite tak bole pilih course lain le ye...??? just nursing?? memandangkan dalam SURAT POS ade list kan 5 course len....sebenar nyer "agak tidak berminat dgn nursing course" ^^

    ReplyDelete
  63. @dbsktry pegi dulu la.. mane tahu masa interview dia suruh pilih course mane yg nak.. prepare je baca apa2 pon..

    ReplyDelete
  64. okeh...thanks a lot Cik Azizah~~~~

    ReplyDelete
  65. assalamualaikum pn:) nk tny lh..bila keluar keputusan temu duga yer? (bagi calon yg dipanggil temu duga pd bln oktober)..tq

    ReplyDelete
  66. Kak , sy pula masa priksa online dia kata tak bjaya . Tpi tpi dlm surat dia kata calon simpanan . Ada harapan ker tu ?

    ReplyDelete
  67. Kak , kalo online kate tidak bjaya , pastu kat surat pulak calon simpanan . Ada harapan ke ?

    ReplyDelete
  68. @ansar rock kalau dapat surat dah tentu dari SPA8 kan.. jadi kalau calon simpanan in shaa Allah ada harapan untuk join nursing..

    ReplyDelete
  69. hai akak..sya next mth dpt pnggilan pegi intrview..akak boleh share tak soalan2 msa akak pegi intrview ..? nerves sgt ni..hehe

    ReplyDelete
  70. Akak, pengambilan nurse bulan brape ye?

    ReplyDelete
  71. salam kak, sy pun calon simpanan juga dan sy jga tlah mndpt surat panggilan kemasukan julai nie tap sy tak tau lah d mana nk cek online untk muat turun surat tawaran.. huhu

    ReplyDelete
  72. @Fefyie Liuona kena muat turun online surat tawaran ke.. time sy xde pulak.. surat tawaran tu akan sampai rumah

    ReplyDelete
  73. salam kak..
    sy pn dpt tawaran julai ni..agak pening gak nk cri kt mne ruangan surat tawaran..huhu..btw seronok bace blog akk.. =)

    ReplyDelete
  74. @Ms LoA LoA... surat tawaran nnt akn sampai rumah tu... sabar la yer

    ReplyDelete
  75. salam..yuran pengajian ditanggung sepenuhnya ke ??? tak perlu buat pinjaman ke??

    ReplyDelete
  76. @IZANI IKHWAN kalau latihan separa perubatan ni mane de pinjaman.. semua kerajaan uruskan..

    ReplyDelete

Assalamualaikum... Hai Blogger Hebat!
Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini...
Korang Komen Jijah, Jijah Akan Komen Blog Korang Pula Yer.

Tq

Copyright © ♥Cik Azizah♥ Designed by azhafizah.com