Suka duka pelatih lepasan separa perubatan SPA8


Disebabkan SPA8 sekarang sedang memaklumkan pengambilan pelatih baru untuk Program Latihan Separa Perubatan untuk sesi kemasukan Julai 2011 ni...daku pon nak berkongsi pengalaman daku kerana daku juga adalah pelatih lepasan dari tajaan SPA8 Kementerian Kesihatan Malaysia..

Alhamdulilah daku adalah pelatih lepasan daripada SPA8 intake julai 2007..daku pada awalnya memang mengisi borang SPA8 ni sejurus lepas SPM tahun 2005..tak lah berminat sangat dalam bidang perubatan cuma mengisi nya pon secara suka-suka..lagipun keluarga pula mendorong menceburi bidang ini kerana peluang pekerjaan yang cerah..ya memang betul!
lama juga menunggu keputusan sebelum dipanggil untuk di temuduga...sempat juga lah daku belajar setahun di Politeknik dalam bidang Akauntansi...daku memang minat akaun ok!

dan kemudian,

surat sampai dari SPA untuk di interview pada bulan 1 2007...interview untuk menduduki peperiksaan sebelum masuk latihan separa perubatan 2007..peperiksaan ini ada 3 bahagian..Bahagian 1 =seksyen A sahsiah diri,seksyen B minat, Bahagian 2 berkaitan pengetahuan am dan Bahagian 3 matematik..kesemua soalan adalah soalan objektif...



setelah selesai peperiksaan bertulis,
Surat Panggilan Temu duga pula menyusul pada bulan 4 2007
ini baru betul-betul interview berkaitan kerjaya yang kita pohon...
jujur daku kata...daku tak tahu langsung dulu pasal kerjaya nurse
keje nurse syif pon daku main hentam je masanya...
tak minat la katakan! jawapan interview pon entah ape2...


emm...tah camner pulak boleh sangkut...
ingatkan jawapan merapu,merepek masa interview dulu dah kena reject rupa-rupanya pada bulan 7 keputusan temuduga interview hari tu telah melayakkan daku di pilih sebagai CALON SIMPANAN.. ok Calon Simpanan jer kan..niat dihati harap-harap tak dapat lah...hehehe..so tak berharap ape-ape pon..sebab dia kata kalau tak terima apa-apa surat maknanya terbatal lah...


dan..dan... je berharap sangat tak dapat...last-last selang beberapa hari kemudian surat panggilan masuk pulak menyusul! adeh....


akhirnya berjaya diterima memulakan latihan pada Julai 2007

itu cerita 4 tahun yang lalu...sepanjang belajar daku di taja sepenuhnya oleh SPA..

biasiswa bulanan rm621.21
elaun buku rm250 setahun
elaun alat perkakas rm25.00 sekali jer
elaun kertas kerja rm90 setahun
penginapan dan uniform disediakan

daku hanya belajar je...semua perkara sudah disediakan..apa nak lagi kan...sehingga lah tamat 3 tahun belajar dan Lulus dengan cemerlang peperiksaaan LEMBAGA JURURAWAT MALAYSIA dan harus berbangga dengan kejayaan diri yang meletakkan daku sebagai seorang nurse.....dan Alhamdulilah setelah tamat belajar.. selang sebulan kemudian kerja sudah menanti untuk diserap...inilah dikatakan rezeki...memang asalnya daku tak minat dan tak sangka akan terlibat dalam kerjaya ni...rezeki Allah nak bagi siapa yang tahu bukan..

pesanan...dunia sekarang kita jangan memilih pekerjaan..tak semestinya apa yang ada di hadapan mata itulah pekerjaan kalian..tidak!! rezeki Allah nak bagi antara cepat atau tidak aje..tapi tetapkan lah hati sentiasa berdoa agar dimurahkan rezeki..

tak minat jadi nurse...kalian boleh memohon pelbagai jawatan lain..bukan anggap nurse je dalam bidang perubatan..banyak lagi...ada Farmasi,Inspektor Kesihatan,Teknologi Makmal Perubatan,mungkin juga Juru Xray dan sebagainya...semuanya dalam bidang yang sama dan saling berkaitan...

kepada adik-adik lepasan SPM yang menanti ke mana hala tuju sebenar..mohon lah SPA8 dalam bidang separa perubatan...nescaya kalian tak akan rugi...InsyaAllah..






Previous
Next Post »

81 insan comel komen

Write insan comel komen
Novelgurl
AUTHOR
3/29/2011 11:33 PM delete

Salam..hurm..bru je apply =)

Reply
avatar
ardinihumaira
AUTHOR
3/30/2011 11:27 AM delete

selamat berjaya kepada semua yang akan mengikuti lahitan ni :)

Reply
avatar
4/01/2011 10:44 AM delete

Salam.saya setuju dengan pendapat saudari,zaman skrg ni kita tak perlu sangat nak memilih kerja..saya nak tanya,betulkah jururawat lelaki diperlukan dalam perkhidmatan kesihatan..agaknya berapa ramai?setahu saya jururawat lelaki masih baru di malaysia ni..saya juga berminat dan telah memohon spa 8 tahun lepas.tapi masih belum dipanggil temuduga.

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
4/01/2011 11:03 AM delete

syukri~ waalaikumslm.. terima komen di sini...ya mmg betul! jururawat lelaki sgt2 di perlukan dalam perubatan...biasanya jururawat lelaki bkerja yg general wad atau wad lelaki yg sebelum ni nurse pompuan kendalikan..dengan adenya male nurse..wad lelaki lagi mudah dkendalikan oleh male nurse..

pasal mohon thn lps..mungkin belum sampai masa lagi..sebab jijah dulu pon lepas setahun baru di pnggil interview

Reply
avatar
4/18/2011 9:11 PM delete

dah dapat surat tawaran . nanti 6.mei interview. takutt

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
4/18/2011 9:24 PM delete

@ anis norhana tahniah..gudluck ya..selamat mjawab interview nanti..

Reply
avatar
misz eyza07
AUTHOR
4/20/2011 11:54 PM delete

salam kak, sy nak tnye, kak jijah exam aing2 kan? in case sy ni exam serentak. 8.00 Pagi -Peperiksaan Khas, 9.00 Pagi - Temu Duga. mcm ne ye? pastu selalunye soklan ape yg dorang tnye mase interview? hope kak jijah sudi share :)

Reply
avatar
isabin
AUTHOR
4/26/2011 6:32 PM delete

Askm. Tqvm 4 ur tips saudari. Ia memberi sy smgt utk meneruskan Pembantu Pembedahan Pergigian Pelatih. Saya mempunyai Sarjana Muda Pengurusan, so sambil tunggu jwpn KPLI & SPA sambil tu sy bljr pembantu pembedahan pergigian...- ikhlas MOBIN

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
4/26/2011 6:53 PM delete

@misz eyza07~ persoalan dah di jawab ter dalam entry ni JAWAPAN

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
4/26/2011 6:55 PM delete

@isabin~ tahniah! pembantu pembedahan pergigian best tu..oh tunggu panggilan keje pgurusan yer..

Reply
avatar
tanabe
AUTHOR
4/26/2011 11:15 PM delete

salam kak..saye nak tnye..saye baru je dapat surat tawaran interbiu SPA 29/4 nie..dats mean interbiu ni sume 4 july intake ke?harap akak dpat membantu..^_^

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
4/27/2011 3:36 PM delete

@tanabe~ waslam...tahniah dpt interview.. yer syg... 4 july ni semua intake masuk kolej yang di tawarkan.

Reply
avatar
vanessa
AUTHOR
4/29/2011 12:12 AM delete

kak,nak tnye klu da tamat 3 thun spa ni,leh smbung degree directly ke?atau msti nak kne keja dgn krajaan dlu.and cara pnilaian spa cmane ye,guna pointer jg ke?and lepas spa ada peluang ke nk smbung degree overseas? (sory soln pnjang mcm essay) :)

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
4/29/2011 11:40 AM delete

@vanessa~ kalau da tamat bljr 3tahun..tak leh amik degree terus syg..keje tunggu confirm 1 tahun then baru leh amik degree PJJ. keje gan gov kena 4 thn sebelum nk tukar keje lain. yup..pointer jugak..mcm biasa..kalau pointer kurang kena repeat paper atau rpt sem. degree overseas? tak pasti tu..tapi boleh akak rasa..

Reply
avatar
vanessa
AUTHOR
4/29/2011 12:31 PM delete

okayy :) thanks kak.ur the best.

Reply
avatar
Karao0ul
AUTHOR
5/23/2011 5:41 PM delete

salam,,akq..ps kite isi borng tu mmg kne tgu stahun ke bru dpt pgglan interview??

Reply
avatar
Karao0ul
AUTHOR
5/23/2011 5:42 PM delete

salam,,akq,,ps kite isi borang spa,,die pnye interview mmg lmbt ke??smpai kne tggu stahun??

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
5/23/2011 11:13 PM delete

@karaooul~ waalaikumslm..masa akak dulu lambat..setahun baru di panggil..tapi dalam ms setahun tu dah ade interview semua...tapi panggilannya masuk setahun lepas tu..tapi skrang akak tgk panggilan cepat je..

Reply
avatar
AndreLuqman
AUTHOR
6/25/2011 2:06 AM delete

Saya dpt, dn tatau agy nk pegi atau x? tolong reply....tarikh dftr dh dkt, klu M.A dier bley sambung degree aper?

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
6/25/2011 9:54 AM delete

andreluqman;

kalau MA jijah tak pasti la degree ape..tapi leh dapat sampai penyelia MA

Reply
avatar
angel_ikemen
AUTHOR
10/16/2011 2:04 AM delete

hai...selamat sejahtera..aku pun sama kes dgn awak nie..januari thn depan aku ikut latihan nurse..biasanya,macam mana nak tau tmpt latihan kita kat mana???mcm mana jugak nak check on9??takde pun sy cari2..xkanlah dalam surat ada tp check online takde??

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
10/16/2011 11:20 AM delete

angel_ikemen : kalau untuk latihan jururawat rasanya takde dalam online untuk check. semuanya surat yang hantar kat rumah samada belajar dekat tempat kolej kesihatan KKM sendiri atauupon tumpang kat kolej swasta.

Reply
avatar
haniliyana
AUTHOR
3/04/2012 10:11 PM delete

Salam,akak.nak tanya..adik saya dia dah habis dah SPA sbagai nurse..sekarang tunggu nak kerja lah. kalau dia nak sambung degree in nursing kena tunggu setahun ye baru boleh apply e-pjj degree..? kalau nak smbung e-pjj degree th kat mana yg ok,uitm ok x? tapi ada org kata kena ada experience kerja 3tahun dulu baru boleh apply..betul ke?

Reply
avatar
tika
AUTHOR
5/13/2012 5:26 PM delete

askum kak..sy nk tnya ni..kalau dpt calon simpanan je ada peluang ke nk sertai latihan nurse ni..

Reply
avatar
ziezah
AUTHOR
5/14/2012 10:33 AM delete

@tikaw'slm.. yup masih ada peluang..akak dulu calon simpanan..lepas je sebulan terus di panggil masuk nurse..tp tumpang masuk kolej swasta..sbb kolej kkm dah penuh..

Reply
avatar
7/07/2012 8:10 PM delete

Assalamualaikum. Kak azizah waktu kat poli dlu gna ptptn ker? n lpas dpt twran spa8 dlu mcm mna dgn hutang ptptn wktu stdy kat poli dulu? still kena bayar ker? Hrap kak azizah sudi nak jwab. :D

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/07/2012 10:07 PM delete

@Syafiqah Suriansah waalaikumslm dik... yup masa kat poli akak guna ptptn..lps dpt spa8 akak stop sampai sem habis..masa tu sem 3.. so hutang ptptn akak 7500 akak bayar ansuran sampai sekarang..

Reply
avatar
10/04/2012 10:38 PM delete

salam kak.. sy minat sngat nursing nie..n baru nk pegi interview kali ke 2 .. 7 haribln 10 nie..hope sume ok..haritue dah interview tpi xdapat huhu...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/06/2012 9:59 AM delete

@ShopboxCoreamari ok kali ni pasti berjaya! akak doakan.. buat relax je dik.. dulu akak langsung xpandai nak jawab interview..main hentam je..tak sangka dapat..kawan akak yg beriya nak masuk nurse study interview punya rak tapi tak dapat,..rezeki kot kan..

Reply
avatar
12/06/2012 12:59 PM delete

@azizah :) In Shaa Allah kalau ade rezeki huhu.. xlme lgi dah result nk kluar...soo scary... ntah berjaya ke tak huhuhu...hope sume ok ;)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
12/06/2012 5:46 PM delete

@ShopboxCoreamari InsyaAllah mudah2an dapat.. Amin..

Reply
avatar
12/07/2012 11:34 AM delete

@azizah :) aminn :) tq kak hehe.. skrg betugas kt hospital mne kak?

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
12/07/2012 9:13 PM delete

@ShopboxCoreamari sekarang akak kat hosp wanita dan kanak2 LIKAS, KK Sabah... hee meh la posting sabah..hee

Reply
avatar
12/08/2012 12:52 AM delete

@azizah :) kak sy dpt calon simpanan jugak huhuhu ;)de harapan ke ek?

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
12/08/2012 10:30 AM delete

@ShopboxCoreamari ada harapan la syg.. akak dulu pon calon simpanan tak sampai sebulan dia panggil belajar tapi bukan belajar kat kolej kerajaan.. tumpang kat kolej swasta..tapi elaun semua tetap kerajaan bagi..

Reply
avatar
12/08/2012 11:30 PM delete

yeke kak... huhu..sume yg jdi calon simpanan mmg anta kolej lain ke? xde ke yg anta kt kolej kkm jugak

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
12/09/2012 5:17 PM delete

@ShopboxCoreamari xde.. calon simpanan semua hantar kat kolej lain macam Masterskill, Mahsa, UCSI..

Reply
avatar
12/09/2012 9:00 PM delete

@azizah :) oo yeke kak hiks... tapi kan semua calon simpanan tetap dapat tempat la ek? huhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
12/09/2012 10:10 PM delete

@ShopboxCoreamari InsyaAllah semua dapat tempat..

Reply
avatar
12/10/2012 2:15 PM delete

@azizah :) tq sngt ats sume information tue taw hee ;)

Reply
avatar
Encik KOKO
AUTHOR
12/10/2012 11:48 PM delete

Akak, Saya pon calon simpanan gak, Program Penolong Pegawai Perubatan.. Betul ke ada chance dapat?
baru je semalam check result... Sedih sbb dah dua kali jadi calon simpanan dalam tahun ni...

#btw, first intake bila? januarikah??

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
12/11/2012 8:46 AM delete

@Encik KOKO kalau PPP akak tak pasti la.. masa akak jadi calon simpanan nurse terus kena panggil.. intake januari..

Reply
avatar
aten natasha
AUTHOR
12/11/2012 5:43 PM delete

akak , kalau check online tak dapat , ada harapan tak boleh terima surat in case dapat ka.

Reply
avatar
aten natasha
AUTHOR
12/11/2012 5:44 PM delete

akak , kalau check online tak dapat , ada harapan tak terima surat in case dapat ka ?

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
12/12/2012 10:29 AM delete

@aten natasha alamak tak pasti la yunk.. masa akak dulu cek online ada then surat pon sampai.. buat rayuan la kalau tak dapat..

Reply
avatar
aten natasha
AUTHOR
12/12/2012 5:12 PM delete

macam mana nak buat rayuan kak ?

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
12/12/2012 6:13 PM delete

@aten natasha nanti ada keluar untuk buat rayuan.. akak tak tahu la macamner..huhuhu

Reply
avatar
aten natasha
AUTHOR
12/13/2012 4:09 PM delete

tengs banyak2 kak. :D

Reply
avatar
Ezza Syafeira
AUTHOR
12/18/2012 5:33 PM delete

Salam..kak sya dpt intake jnuari ni..nati kt cna cra bljr dia mcm mna ek..??? Sya dpt jauh dri fmly..

Reply
avatar
Ezza Syafeira
AUTHOR
12/18/2012 5:36 PM delete

Salam..kak sya dpt lthn jururwt ..intake jan..sya nk tnye cra pmbljrn dia mcm mna ek...??? Sy dpt tmpt bljr jauh dri fmly..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
12/18/2012 7:25 PM delete

@Ezza Syafeira cara pembelajaran? macam dalam bilik kuliah la.. belajar anatomi tubuh dulu semuanya sains yg kita belajar dulu..

Reply
avatar
1/05/2013 1:56 PM delete

salam kak,saya dpt intview pembantu pertahanan awan,akak rasa ok x..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
1/05/2013 7:31 PM delete

@mazlan mat din kalau adik minat dengan pekerjaan itu boleh teruskan..lagipon bukan mudah kan nak dapat pekerjaan tetap n kerajaan :)

Reply
avatar
3/19/2013 3:00 PM delete

Assalamualaikum :)

Akak sy nak tanya ni, kalau jd calon simpanan ni memang ada harapan ke nak dapat utk intake seterusnya?

Sbbnya sy calon simpanan jugak. Interview bulan 11 tahun lepas.

Rasa2 intake bulan 7 ni calon simpanan ada harapan tak?

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/19/2013 6:02 PM delete

@Putri Nur Zafirah insyaAllah ada harapan nak join nurse.. dulu jijah pon calon simpanan..

Reply
avatar
Yonn Yonz
AUTHOR
4/01/2013 2:21 PM delete

Salamm. . Sya dub dab koz tak lma lg sa interview latihan jurupulih perubatan angota , confuse la ley akak bg idea ke apa sya nak jwp naty lau d tanya jika d hantar d tmpt yg jauh adakah anda b'sdia?hehe lau ble biar la yg pawerr ckit hehe

Reply
avatar
Yonn Yonz
AUTHOR
4/01/2013 2:24 PM delete

Haii kak. . Saya tengah blurr skg nie coz april nie sya interviw jurupulih p'ubtan . .

Reply
avatar
Yonn Yonz
AUTHOR
4/01/2013 2:25 PM delete

Salamm. . Sya dub dab koz tak lma lg sa interview latihan jurupulih perubatan angota , confuse la ley akak bg idea ke apa sya nak jwp naty lau d tanya jika d hantar d tmpt yg jauh adakah anda b'sdia?hehe lau ble biar la yg pawerr ckit hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/01/2013 9:12 PM delete

@Yonn Yonz jawap la saya bersedia di hantar ke tempat jauh kerana pekerjaan saya memerlukan saya berkhidmat ke mana saja..hahaha

Reply
avatar
asyura;))
AUTHOR
4/15/2013 4:02 PM delete

as salam akak. adakah bmi dititik berat kan dlm pengambilan pelatih latihan separa perubatan?

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/15/2013 7:49 PM delete

@asyura;)) xpasti pula skrg.. ms jijah dulu xde la pulak..huhu

Reply
avatar
dbsk
AUTHOR
4/26/2013 11:22 AM delete

salam...nk tye le...klu kite dpat dalam EMAIL utuk temuduga latihan separa perubatan dalam course kejururawatan...makne nye nanti, kite interview untuk course kejururawatan je la kan...???

sebabnyer dalam SURAT POS...tak dinyatakan course nursing..just list secara general 5 course (farmasi, penolong prubatan, nursing,dll)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/26/2013 1:20 PM delete

@dbskhaah kalau interview course jururawat..soalan2 pon berkaitan jururawat..

Reply
avatar
dbsk
AUTHOR
4/26/2013 2:18 PM delete

kirenyer kite tak bole pilih course lain le ye...??? just nursing?? memandangkan dalam SURAT POS ade list kan 5 course len....sebenar nyer "agak tidak berminat dgn nursing course" ^^

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/26/2013 2:35 PM delete

@dbsktry pegi dulu la.. mane tahu masa interview dia suruh pilih course mane yg nak.. prepare je baca apa2 pon..

Reply
avatar
dbsk
AUTHOR
4/26/2013 2:47 PM delete

okeh...thanks a lot Cik Azizah~~~~

Reply
avatar
9/14/2013 10:23 PM delete

assalamualaikum pn:) nk tny lh..bila keluar keputusan temu duga yer? (bagi calon yg dipanggil temu duga pd bln oktober)..tq

Reply
avatar
ansar rock
AUTHOR
12/05/2013 11:36 PM delete

Kak , sy pula masa priksa online dia kata tak bjaya . Tpi tpi dlm surat dia kata calon simpanan . Ada harapan ker tu ?

Reply
avatar
ansar rock
AUTHOR
12/05/2013 11:39 PM delete

Kak , kalo online kate tidak bjaya , pastu kat surat pulak calon simpanan . Ada harapan ke ?

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
12/06/2013 11:16 AM delete

@ansar rock kalau dapat surat dah tentu dari SPA8 kan.. jadi kalau calon simpanan in shaa Allah ada harapan untuk join nursing..

Reply
avatar
3/18/2014 1:03 PM delete

hai akak..sya next mth dpt pnggilan pegi intrview..akak boleh share tak soalan2 msa akak pegi intrview ..? nerves sgt ni..hehe

Reply
avatar
ns ayuni
AUTHOR
3/28/2014 3:05 PM delete

Akak, pengambilan nurse bulan brape ye?

Reply
avatar
Fefyie Liuona
AUTHOR
5/30/2014 12:59 PM delete

salam kak, sy pun calon simpanan juga dan sy jga tlah mndpt surat panggilan kemasukan julai nie tap sy tak tau lah d mana nk cek online untk muat turun surat tawaran.. huhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/30/2014 7:18 PM delete

@Fefyie Liuona kena muat turun online surat tawaran ke.. time sy xde pulak.. surat tawaran tu akan sampai rumah

Reply
avatar
Ms LoA LoA...
AUTHOR
6/02/2014 3:13 PM delete

salam kak..
sy pn dpt tawaran julai ni..agak pening gak nk cri kt mne ruangan surat tawaran..huhu..btw seronok bace blog akk.. =)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
6/02/2014 9:07 PM delete

@Ms LoA LoA... surat tawaran nnt akn sampai rumah tu... sabar la yer

Reply
avatar
IZANI IKHWAN
AUTHOR
12/03/2014 5:31 PM delete

salam..yuran pengajian ditanggung sepenuhnya ke ??? tak perlu buat pinjaman ke??

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
12/03/2014 7:01 PM delete

@IZANI IKHWAN kalau latihan separa perubatan ni mane de pinjaman.. semua kerajaan uruskan..

Reply
avatar