Thursday, August 25, 2011

Bayi Pramatang bayi pagi tadi



arghhhh.....baru ku sedar jam sudah menunjukkan jam 2pm. baru nak bangun tidoo.. giler kentang daku ni bangun lewat matahari dah terpacak atas kepala. grrr!!


ini lah penangan orang syif malam. malam berjaga siang membuta. muahaha ^^


berkenaan entry jijah pagi tadi sejurus balik keje klik sini. ramai gak teka ya. pandai korang semuanya. ngeee~~


baiklah baby boy ni memang tak sihat. betol cakap nuyui dan kak halila baby ni tak sihat. tapi baby ni sebenarnya bayi pramatang. iaitu lahir pada usia 32week. masa lahir beratnya 1.2kg je. kecik yang sangat kan.






ni tekaan mereka-mereka. sipi-sipi je jawapan nya. hehe






kami sebagai nurse akan memantau berat bayi ni 2 hari sekali. sehinggalah berat bayi ni mendapat 1.7kg. dan baru boleh di benarkan balik. jadi ketika ini usia bayi ni dah sebulan dan berat 1.68kg. selain tu jika ibu tak cukup beri susu badan. susu tambahan terpaksa di gunakan untuk menaikkan berat badan bayi. pengambilan multivitamin juga di berikan kepada bayi ini.


masa ni jijah tengah mandikan baby boy ni lah. nampak tak tuala tu. oh ya. jijah main dengan baby je sebab jijah keje wad kanak-kanak. weee~~


kesian bayi ni. memang halus sangat. jijah nak mandikan pon takut. takut terlepas je. huhuhu tapi Alhamdulilah semuanya baik.


baiklah bayi pramatang adalah bayi yang di lahirkan sebelum 37 minggu.Ada banyak sebab kenapa perkara ini boleh berlaku, antaranya mungkin gaya hidup ibu sendiri seperti merokok, mengambil makanan yang kurang berkhasiat, tekanan fizikal, pengambilan alkohol, dadah dan pelbagai lagi.


Selain itu, ia juga boleh disebabkan ketidakseimbangan hormon, masalah struktur rahim, penyakit ketika dalam kandungan, umur ibu lebih 35 tahun atau kurang daripada 19 tahun dan pelbagai sebab lain yang tidak diketahui.



44 comments:

  1. cousin nad pernah pramatang..7 bulan dah keluar...tubuh badan besar botol air mineral jer...skrang pon kene g hospital jer...:(

    ReplyDelete
  2. yui doakan bby ni cpt sihat..

    dan leh kuar dr hospital tu..

    amiinn..

    ReplyDelete
  3. bestnye kerja dgn baby.. hehe

    ReplyDelete
  4. hehe.. kecik nya.. takut la jugak kan nak pegang... anak2 kak tiga2 .. 3.1 ke atas.. besar ,,, senang sikit,, senang nak jaga.. hehe..

    Harap2 baby ni dapat la balik berhari raya dan sihat.. sihat tu yg utama..

    ReplyDelete
  5. Harap dia akan cepat-cepat sihat...

    Sipi-sipi...?

    ReplyDelete
  6. baru tahu sebab2 pre-mature birth ni...thanks.

    ReplyDelete
  7. bagus lah jiejah ni ^_^
    best lah jd nurse hehee~

    ReplyDelete
  8. saya adek beradik suma lahir 7 bulan. hehe tapi takda la premature sangat. berat okay rasanya. logik ke? =D

    dalam gamba baby tuh nampak besaq ja. huhu

    ReplyDelete
  9. fathiah hamim: hehe nampak besar sebab jijah snap dekat lah..ngeee~~

    ReplyDelete
  10. kalau sekali tengok baby ni macam ade sakit lain je?huhu..ade problem lain ke selain pramatang?

    ReplyDelete
  11. oh..erm..
    tp dari segi nama premature
    rasa2 dah tahu maksud kot
    agak je la :0

    jijah lg pakar benda ni

    ReplyDelete
  12. Salam.. Kalau baby berusia 23 minggu ada harapan ke nak hidup?

    ReplyDelete
  13. Salam.. Kalau baby berusia 23 minggu ada harapan ke nak hidup?

    ReplyDelete
  14. @Rosmaini Bin Din ehh ada harapan hidup la..janji cukup sifat..tapi pramatang la..

    ReplyDelete
  15. Terima kasih atas jawapan jijah tu...Semalam doktor cakap ada pendarahan dalam kepala baby dan darah putih terlalu tinggi 60%...sekarang baby dah 8 hari dalam inkubator...

    ReplyDelete
  16. @Rosmaini Bin Din InsyaAllah mudah2an baby selamat yer.. sama2 kita doakan.. ada harapan untuk hidup..kuatkan semangat yer..

    ReplyDelete
  17. Terima kasih di atas kata2 semangat azizah tu...hari ni hari ke 9 baby dlm inkubator...nama baby saya siti aqilah dayana...

    ReplyDelete
  18. @Rosmaini Bin Din sedapnya nama baby :) insyaAllah baby boleh bertahan.. biasa kalau baby pramatang gitu memang lama dalam incubator..sebab nak naikkan berat badan dan mainntain kepanasan badan dia dalam tu..

    ReplyDelete
  19. Terima kasih...hari ni hari ke 10 baby kat hospital. .smlm tgk baby...mata sebelah kiri dah terbuka sedikit...bila sebut nama...baby bagi respond dgn cuba membuka matanya...sian gak tgk baby...

    ReplyDelete
  20. @Rosmaini Bin Din Alhamdulilah dah ada perkembangan baby sikit2 yer.. syukur lah..moga2 baby selamat..

    ReplyDelete
  21. Salam...Hari ni hari ke 11 baby aqilah kat hospital...masa melawat td baby aqilah tgh tido...macam mana nak tahu berat baby aqilah yang terkini ye?pada waktu bila doktor atau nurse akan timbang baby pramatang seperti aqilah?terima kasih

    ReplyDelete
  22. @Rosmaini Bin Din biasa akan timbang pagi2.. dan akan timbang selang 2hari sekali untuk tgk peningkatan berat badannya.....

    ReplyDelete
  23. Terima kasih di atas info yg diberikan...boleh tak saya sentuh tangan dan kaki baby aqilah selalu...selalunya saya panggil nama baby aqilah dan dia beri respond tp masalahnya bila dia beri respond mesin (alarm) akan berbunyi...takut gak dibuatnya...adakah tindakan saya tu akan membahayakan baby aqilah?

    ReplyDelete
  24. @Rosmaini Bin Din taklah bahayakan baby.. ni sebab di badan baby ada wayar yg di sambung ke mesin.. tu bila baby bergerak automatik mesin akan bunyi..

    ReplyDelete
  25. Terima kasih di atas info tersebut...semalam gi tgk baby aqilah...dia dah pakai pampers sepenuhnya...apa fungsi wayar yg disambungkan pada tali pusat baby ye?

    ReplyDelete
  26. @Rosmaini Bin Din oo tu mungkin untuk masukkan ubat dalam salur darah baby. mungkin kat tangan/kaki salur darah susah nak dapat maka jalan terakhir talipusat nya..

    ReplyDelete
  27. Terima kasih di atas info tersebut...

    ReplyDelete
  28. @Rosmaini Bin Din sama2 en rosmaini.. semoga baby aqilah cepat sihat n membesar dengan jayanya :)

    ReplyDelete
  29. Amin...terima kasih di atas doa azizah kpd baby aqilah...hari ni hari ke 14 baby aqilah di hospital...apakah kesan jika baby aqilah terlalu byk bergerak...berapa kerapkah susu yg diperlukan oleh baby aqilah...baru td hospital call minta susu lg...

    ReplyDelete
  30. @Rosmaini Bin Din biasa baby pramatang di beri susu 3jam sekali..

    ReplyDelete
  31. Oh ye ke...hari ni hari ke 16 baby aqilah di hospital...kedua dua mata dah buka...nampak dah besar sikit...cuma baby aqilah tak suka duduk diam...abis semua wayar dia langgar...kadang2 sampai pampers pun beralih tempat dibuatnye...

    ReplyDelete
  32. Terima kasih di atas info yg diberikan...hari ni hari ke 16 baby aqilah di hospital...kedua dua mata dah buka...cuma dia tak suka dok diam2...abis semua wayar dia usik...tu yg tangan dia kena bedung...huhuhu...sian dia...

    ReplyDelete
  33. @Rosmaini Bin Din maknanya dia dah aktif la tu.. Alhamdulilah..baby kat hosp.. macamner gan wife?wife encik rosmaini kat rumah ke kat hosp jaga baby?

    ReplyDelete
  34. Terima kasih...wife saya pantang kat rumah sendiri je...dekat ngan hospital....senang kalau ada apa2 panggilan dari hospital...td pon hospital call nak minta ambik darah wife...hari2 saya dan wife tgk baby aqilah...gilir2 tgk baby aqilah sbb bawa anak sulung...

    ReplyDelete
  35. @Rosmaini Bin Din oh baby jelah kat hosp..takpe lah dugaan tu kan...harap tabah yer.. InsyaAllah baby aqilah akan sihat..

    ReplyDelete
  36. Terima di atas doa azizah...hari ni hari ke 18 baby aqilah di hospital...td masa gi tgk takde tiub ke dlm mulut baby aqilah...ada tiub ke hidung aje...kedua dua tangan dah kena bedung...kaki tak dok diam...

    ReplyDelete
  37. @Rosmaini Bin Din tiub kat hidung tu mungkin sebab pemberian susu atau mungkin oksigen..

    ReplyDelete
  38. Mungkin oksigen sbb kat mulut dah satu tiub halus....tp tiub tu tak masuk kat hidung pun..depan hidung je...adakah baby aqilah dah mula bernafas sendiri?

    ReplyDelete
  39. @Rosmaini Bin Din oh oksigen la tu bila tiub kat luar hidung saja.. iya baby dah mula utk bernafas sendiri.. bila oksigen dlm badan dia ok mereka akan slow2 buka tiub tudan aqilah tak perlu pakai oksigen lagi..

    ReplyDelete
  40. Alhamdulillah...syukur ada perkembangan positif drpd baby aqilah...kalau ada apa2 info bgtau ye...terima kasih

    ReplyDelete
  41. @Rosmaini Bin Din sesama.. jijah bantu sikit2 saja :)

    ReplyDelete
  42. Hari ni hari ke 21 baby aqilah di hospital...perkembangan terkini... berat baby aqilah turun dari 670 gram ke 640 gram...baby aqilah telah menggunakan tiub pernafasan melalui mulut semula kerana baby aqilah tidak dapat menyesuaikan diri dgn tiub ke hidung krn ia menyebabkan baby aqilah banyak meronta dan bergerak...kesian baby aqilah...semoga baby aqilah kuat semangat dan tabah menempuhi hidup di inkubator...amin

    ReplyDelete
  43. @Rosmaini Bin Din InsyaAllah Amin.. encik n keluarga banyakkan berdoa untuk baby aqilah yer.. tu la kekuatan yg ada :) moga baby aqilah sihat dan membesar.. mudah2an..

    ReplyDelete
  44. Sebulan berlalu tanpa disedari...baby aqilah semakin sihat...berat terkini 910 gram...ROP screening pun ok...sekarang menunggu masa untuk bernafas sendiri tanpa tiub oksigen dan pindah ke zon kuning...cuma masalah kpd ibunya iaitu penghasilan susu badan semakin kurang...boleh berikan cadangan tak bagaimana nak bagi tambah susu...terima kasih

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!