Salam Ramadhan Al Mubarak

Assalamualaikum... Selamat Menyambut Ibadah Puasa ^^ Alhamdulilah kita masih di beri peluang oleh Allah SWT kerana dapat di b...


Assalamualaikum...Selamat Menyambut Ibadah Puasa ^^


Alhamdulilah kita masih di beri peluang oleh Allah SWT kerana dapat di beri kesempatan untuk menjalani ibadah puasa lagi pada tahun ini.


Semoga bulan yang penuh berkat ni di hiasi dengan amalan taqwa. Bulan Ramadhan bulan yang berganda-ganda amalan. semoga kalian hiasi amalan dengan amalan yang mulia. dan mendapat pahala yang berlipat kali ganda. InsyaAllah.


Di sini jijah sertakan..

Fasa-fasa puasa yang berjaya:

 1. Fasa pertama (2-3 hari): Perut akan terasa lapar, badan cepat letih, cepat marah kerana kadar glukosa dalam darah rendah
 2. Fasa kedua (3-14 hari): Kurang selera makan, senang gelap mata, nafas berbau, lidah menjadi putih atau berdaki manakala badan menjadi lesu.
 3. Fasa ketiga (14-akhir puasa): Lidah menjadi bersih, nafas hilang bau, selera makan baik, tenaga mula pulih dan kadar glukosa menjadi normal kembali. Di fasa ini juga mental, emosi dan badan semakin optimum dan   diri menjadi orang baru. Keadaan puasa begini hanya dicapai oleh mereka yang benar-benar mengawal makan dan minum supaya proses asidosis dan ketosis di dalam badan berjalan lancar.


InsyaAllah pada bulan puasa ini lebih banyak tips akan jijah kongsikan pada kalian semua. bersama-sama kita beramal dalam penuh keberkatan. InsyaAllah.Jijah akhiri dengan sabda Rasulullah SAW  yang bermaksud: 

"Ada banyak orang yang berpuasa tetapi ia tiada memperolehi dari puasanya itu, selain dari lapar dan dahaga (yakni tiada mendapat pahala)."

You Might Also Like

16 insan comel komen

 1. Selamat menjalani ibadah puasa dan semoga penghayatan Ramadan kali ini lebih baik berbanding sebelumnya kerana kita tidak mengetahui, adakah kita masih ada peluang untuk bertemu Ramadan seterusnya. Wassalam

  ReplyDelete
 2. salam ramadhan.. selamat berpuasa ,puasa bagi penuh yyeaa.. ekeke..

  http://asyrafasnawi.com

  ReplyDelete
 3. jiejah sygs..selamat berpuasa ^_^

  ReplyDelete
 4. Selamat menyambut bulan puasa ;D

  ReplyDelete
 5. Selamat menjalani ibadah puasa..semoga ibadah kita di terima Allah...amin...

  ReplyDelete
 6. waaa..baru tao pasal fasa tuh..selamt puaseee :D

  ReplyDelete
 7. oouh baru alif tawu kebaikannya tu ..
  huhu ..
  selamat berpuasa kak ^^

  ReplyDelete
 8. selamat berpuasa cik azizah. nice info!

  ReplyDelete
 9. dtg sini bg senyuman, nk bawak milo tp xleh, pose kaaan =)
  http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/selamat-berpuasa-ya.html

  ReplyDelete
 10. salam ramadhan cplud n L :)

  ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!