Wednesday, August 10, 2011

Tips Untuk Merancang Dapat Anak Kembar






Dalam keadaan biasa satu kembar akan berlaku daripada 80 kehamilan. Kejadian kandungan kembar sedikit dipengaruhi oleh baka dan keturunan.  


Jika anda atau pasangan dilahirkan kembar maka peratusan untuk mendapat anak kembar adalah sangat tinggi. Bagaimanapun bukan bermakna mereka yang tidak mempunyai keturunan kembar tidak berpeluang untuk mendapat anak kembar. Segalanya boleh berlaku dengan keizinan dari Allah SWT selain bantuan pelbagai teknologi perubatan yang semakin canggih. 

Wanita yang sedang menjalani rawatan kesuburan, peluang dapat anak kembar bagi mereka yang makan pil subur (clomiphene) ialah antara 5-10%, sedangkan mereka yang menerima suntikan hormon subur atau menjalani rawatan bayi tabung uji[IVF], peluang dapat anak kembar ialah 20-30%.  

Anda boleh mencuba rawatan tersebut, tetapi rawatan suntikan hormon subur membawa risiko kembar sampai lapan yang akhirnya akan gugur.




*******************************


petua orang tua-tua kata makan makanan berkembar contoh pisang kembar. tapi kebanyakan terbukti berhasil. sejauh mana keberkesanannya wallahualam. 




21 comments:

  1. Wahhhh.... Info bagus gilerrr ni....

    ReplyDelete
  2. wahhh takut2 smpai lapan..payah mau jaga..hehehe

    ReplyDelete
  3. wahhh takut2 smpai lapan..payah mau jaga..hehehe

    ReplyDelete
  4. wahhh takut2 smpai lapan..payah mau jaga..hehehe

    ReplyDelete
  5. cik jijah teringin nak anak kembar kut?...hehe

    ReplyDelete
  6. nk suntik2 x pyh la jijah hehe
    kalo mkn mknn berkembar tu ok la kot hehe

    ReplyDelete
  7. wahhh. bestnya anak kembar. pakej 2 terus. nak try la suntikan..kih kih~

    ReplyDelete
  8. cunndaa ade keturunan kembar sebelah arwah abah dan mama....

    abah ade adik kembar dan anak buah kembar

    belah mama pulak, mama ade anak buah kembar 3..

    ReplyDelete
  9. alamakkk.. nak kena try nihh.. hehehhe

    ReplyDelete
  10. teringin nak anak kembar..hahah gatal

    ReplyDelete
  11. kalau pakcik afzal kembar..ada potensi tak afzal dapat anak kembar?

    ReplyDelete
  12. my name is mar: hehe ce cuba lah...hehe

    etong: hehe kalau ade rezeki InsyaAllah.. lalala

    khairil: haha kalau ade rezeki jijah nak sgt kembar. senang bela sekali gus.

    terbelog: hehe tapi kang dapat kembar siam. naya pulak..hehe

    cik kiwi's: berani eh nak try injection tu..kihkih

    cundaa: potensi dapat anak kembar mmg banyak cundaa! untung la..bestnya..

    wan_cikgumuzik: hehe ha cikgu...kembar sekali gus tau! jijah nantikan..Amin..

    cik najihah: nak jugak! xpe..mane tahu ade rezeki nanti.

    aku afzal: ade. kalau ada keturunan kembar. untung lah.

    ReplyDelete
  13. wahh! nak anak kembar jugak. hehe

    ReplyDelete
  14. shida'R: hehe bagusnya kan dpt anak kembar

    blossom daisy: ngeee~~ ikut la petua di atas. kahkahkah

    ReplyDelete
  15. gugu nk cuba la nti ;) hehehehe.

    ReplyDelete
  16. hakahakkk.......suka laa....

    ReplyDelete
  17. cik gugu:
    kalau ada keturunan kembar lagi best! hehe


    wany:
    ngehngehngeh..suka kembar kan!

    ReplyDelete
  18. alahamdulillah...sy bru lahirkan ank kembar..now dh 5 bulan..msa awl2 mgandung sy ada mkn pisang yg bkembar..mentua sy tegur org mgndung jgn mkn pisang bkembar camtu tp dh mkn..nk kta apa lg...2 mggu lps tu sy g scan doc ckp sy pregnang kembar..terkejut la jgk..teringat kta2 mentua sy...hehe...tp smua 2 kuasa Allah..x de kaitan dgn mkn pisang kembar...dh rezeki...pluang sy dpt kembar maybe cerah sbb sebelah suami n sy mmg ada kembar...wallahualam...

    ReplyDelete

Assalamualaikum... Hai Blogger Hebat!
Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini...
Korang Komen Jijah, Jijah Akan Komen Blog Korang Pula Yer.

Tq

Copyright © ♥Cik Azizah♥ Designed by azhafizah.com