Sunday, May 29, 2011

Anak Kurang Berat Bagaimana Mengatasi-Part 3 [Mengalakkan Anak Makan]


sambungan dari entry
Part 1- Kanak-kanak Kurang Berat Badan
Part 2- Kenapa Berlakunya Kurang Berat Badan


Part 3-
Bagaimana hendak Menggalakkan Anak Makan



1. Rancang menu anak kalian
2. Sentiasa perkenalkan anak dengan makanan baru
3. Libatkan anak dalam penyediaan makanan
4. Beri makanan kegemaran anak
5. Hidangkan makanan beraneka warna dan bentuk untuk menarik minat anak makan
6. Guna peralatan makanan yang pelbagai warna dan bentuk
7. Elak memberi snek menhampiri waktu makan utama
8. Elak menyusukan anak menghampiri waktu makan.



bersambung Part 4...

12 comments:

  1. nice info..ibu perlu kreatif..baru anak selera nak makan ..

    salam kenal..follow sini ..harap tak keberatan ke blog ibu wafiq ..

    ReplyDelete
  2. @yaya azura~ yup...sbb kbykkn budak tak nak makan..jadi ibu kena la cr altenatif lain..

    ReplyDelete
  3. tq ye bg cadangan..tp anak akak dah dekat 2 tahun..akak mmg menyusu badan tp dah campur susu..nie dalam proses nak ceraikan susu ...

    ReplyDelete
  4. <--tunggu ada anak nti ~

    ReplyDelete
  5. bagi cekelat... kompom nk..

    ReplyDelete
  6. nampak senang je..tapi ssh gk jadi ibu kan

    ReplyDelete
  7. kene bnyk sabar jd ibu nie..heee..kerenah anak anak mcm mcm..:)..

    ***gaye cakap mcm la berpegalamn..weee.:p

    ReplyDelete
  8. wah..banyaknya ibu2 yg komen kat sini...

    sesetengah anak2 ni kalau sebut KFC atau MekD...makan lalu bukan main..tapi kalau sayur puas suruh...

    ReplyDelete
  9. nice tips...
    xnak beranak ramai nanti ^^ kekekkeee

    ReplyDelete
  10. ni untuk kanak-kanak kecil..macam na lak dengan kanak2 dah tuo mcam ni?huhuhu..

    http://jejakkakikukecil.blogspot.com/2011/05/kentang-dapat-menambah-berat.html

    ReplyDelete
  11. saye nie dah terlebih makan, so camne? :p

    ReplyDelete
  12. cik azizah, nak tanya ni umur alis baru 16 tahun, tinggi 161 berat 41. terlalu kurus kan. macam mana ye nak dapatkan berat yg ideal :) please...

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!