Saturday, May 21, 2011

Kaum Lelaki!! Cara Menambah bilangan sperma




Kalian nampak foto di atas tu ape...ok jawab sendiri.. 
Hah adakah abg-abg kat luar sana tu yakin yang kalian benar-benar subur? hahaha soalan cepu mas ni yer..

Ok lah kesuburan seseorang lelaki dipengaruhi oleh kuantiti dan kualiti sel sperma yang dihasilkan di testis.
Satu petanda yang mudah untuk kita lihat jika sepasang suami-isteri itu mengalami masalah kesuburan ialah dengan melihat kemampuan mereka untuk menimang cahaya mata. betul tak. 

Bayangkan setelah setahun lebih kalian berkahwin tapi kalian masih gagal hamil (bagi isteri). Adakah ianya disebabkan oleh si isteri?
Tak semestinya ya!! Kaum lelaki turut ada risiko untuk mengalami masalah ketidaksuburan.Mungkin disebabkan bilangan sperma anda tak cukup atau tidak sihat dalam kata lain.

Usah risau, sekarang banyak cara untuk menambah bilangan sperma abg-abg ni.


1. kalian boleh meningkatkan makanan yang kaya dengan zat besi. emm makanan macam tiram,daging kambing,lembu kekacang ni kan tinggi kandungan zinc. eh selain tu tomato juga mengandungi unsur lycopene yang dapat meningkatkan bilangan sperma! lepas ni boleh lah makan tomato banyak-banyak yer. hehe

2. kalau kalian suka makanan vitamin C dan E itu lagi bagus sebab ia mampu meningkatkan keupayaan sperma untuk berenang dan bergerak. tak lupa juga dengan amalan makan herba seperti ginkgo biloba,horny goat weed. ala ni boleh di dapati di farmasi.

3. oh ya! daku pasti senaman ni pasti semua abg-abg tahu kan. Senaman kegel ialah senaman bagi mengemut otot PC  iaitu (otot ketika kalian tahan kecing). Ianya mampu bukan sahaja menambahkan isipadu pancutan sperma malah dapat juga memberi kemampuan kalian menahan dan mengawal pancutan ari mani kalian ketika bersama isteri.opsssss!! lelaki yang dah berkahwin je yer. 18sxxx

4. banyakkan minum air kosong untuk mengelakkan sel dalam badan kalian kering. jadi minum lah sekurang-kurangnya 6 gelas air kosong sehari. Yang paling penting elakkan meminum kopi!! sebab ia membuatkan sel sperma kehilangan air dalam sel.

5. Rajin kan bersenam. daku tahu orang lelaki ni aktif kan. Senaman mampu meningkatkan kadar pengaliran darah ke bahagian zakar kalian serta meningkatkan tahap testosterone. Apa yang pastinya, senaman ialah baik untuk kesihatan seks kalian juga.

6. ni khas untuk orang dah kahwin yer.. Kerapkan melakukan hubungan intim untuk meningkatkan lagi kebarangkalian agar persenyawaan sperma kalian dan ovum isteri kalian boleh berlaku. Sel sperma hanya mampu bertahan dan subur setiap 24-36 jam sekali. Selepas tempoh masa tersebut, sel-sel sperma akan ‘dikitar semula’ dan akan menghasilkan semula sel-sel sperma yang baru di mana ianya akan mencapai tahap kematangan 24-36 jam seterusnya.

Maka,
dengan tips-tips ni kalian boleh cuba amalkan dalam meningkatkan tahap kesuburan kalian sebagai seorang lelaki! jika kalian seorang wanita, kalian boleh kongsikan artikel ni bersama-sama suami, tunang ataupun rakan-rakan lelaki kalian k..InsyaAllah dengan usaha yang betul dan doa yang tak putus-putus kalian mampu menimbang cahaya mata yang di idam-idamkan.


sumber: kursus perkahwinan




29 comments:

  1. wahhh..nurse jijah dh bg tips tu..huhu..=)

    ReplyDelete
  2. aduhaiii..nuru xde bf :( xpe2,,nty dah ade nuru suh die bce ni ehheheh

    ReplyDelete
  3. baru hari nie thu..hehe...good tips..=)

    ReplyDelete
  4. wow! rajen cik azizah buat research hehe

    ReplyDelete
  5. suka kerap kann hubungan intim tuuu..
    hahahahaha..nasib belum kawin..
    hak3

    ReplyDelete
  6. yer..lelaki sila baca :) info yg sgt baik!

    ReplyDelete
  7. wahhhh thanks for sharing..hehheheheh

    ReplyDelete
  8. tq..nnt amalkan..
    merokok bleh mngurangkn sprma dari 8 juta ke 4juta..separuh hilang tu..jgn amalkn yg diatas je kalau tk berenti isap rokok ..

    ReplyDelete
  9. @arulchelsea~ bagus info tu!..thanks sharing is caring ^^

    ReplyDelete
  10. teror jijah bab2 macam nih...ha3

    nie tips. bagus2 untuk lelaki,

    ReplyDelete
  11. @syaf~ hehe tips je... suka kongsi ilmu dengan org lain..sbb ramai lelaki lain yg tak tahu!

    ReplyDelete
  12. Wahhh...
    Rajin Ye Bt Research..
    TQ Ilmu Berguna..

    ReplyDelete
  13. @shafiq hashim~ sesama...untuk ilmu pengetahuan ape salahnya..hehe

    ReplyDelete
  14. info tentang lelaki tidak subur di SIHAT SELALU - Lelaki Punca Tidak Subur

    ReplyDelete
  15. armouris~ wah info lagi..bagus! mekasih

    ReplyDelete
  16. nape nk elak kan minum kopi?adehh..penat amal kn kopi JANTAN..wakkakaka

    ReplyDelete
  17. Sperma banyak pom xguna kalu asyik duk onani...tembak kat luar...knapa tembak kt luar??ada bini pom xbrapa nak layan suami..asyik tembak kat luar sperma pom jd sikit...wahai isteri2..jgn biarkn suami sperti itu ya...amik ubat mcm2 pom xguna pd aku klu sikap isteri seperti itu....

    ReplyDelete
  18. Sperma banyak pom xguna kalu asyik duk onani...tembak kat luar...knapa tembak kt luar??ada bini pom xbrapa nak layan suami..asyik tembak kat luar sperma pom jd sikit...wahai isteri2..jgn biarkn suami sperti itu ya...amik ubat mcm2 pom xguna pd aku klu sikap isteri seperti itu....

    ReplyDelete
  19. hehe.. Tq nurse! good info indeed. Kita adalah apa yang kita makan. Kene jaga makan jugak kan....

    *Jom singgah blog saya
    http://vitaminformeandyou.blogspot.com/

    ReplyDelete
  20. ==================================
    ==================================
    ARTIKEL MAKANAN KESUBURAN YG BEST
    ==================================
    ==================================
    Terima kasih atas artikel yang bagus ni.

    Zaman sekarang ni nak makan dengan sihat pun susah. Sayur sayuran di pasaraya pun banyk racun serangga.

    Menakutkan bila baca. kesan pada kesihatan. Boleh sebabkan kanser dan kemandulan.

    Mazni nak tambah sikit point diatas ni, selain makanan banyak faktor lain menyumbang pada kesuburan.

    Selain keturunan, cara hidup tak sihat pun boleh sebabkan ketaksuburan. Makan banyak fast food. Berat badan obesiti.

    Faktor makanan memang banyak beri kesan susah dapat anak. Nak subur pun kena makan makanan berkhasiat juga

    lagi best Selain usaha cara fizikal, kita pun kena banyakkan doa pada Allah swt.

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++
    CONTOH DOA DIDALAM AL QURAN UNTUK ZURIAT
    ++++++++++++++++++++++++++++++++++
    Doa untuk dapat zuriat, Doa Nabi Zakaria Surah Maryam ayat 4-5

    “Ya Tuhanku, sungguh tulangku sudah lemah dan kepalaku dipenuhi uban, dan aku tidak pernah kecewa bagi berdoa kepadaMu, ya Tuhanku.

    Dan sungguh, aku khuatir pada keluarga sepeninggalanku dan isteriku seorang yang mandul. Maka anugerahilah aku seorang anak daripada sisi-Mu…”


    Elok amalkan bersama Doa dari Surah Al-Furqan : 74

    Maksudnya : Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) Yang berdoa Dengan berkata:

    “Wahai Tuhan kami, berilah Kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami

    Perkara-perkara Yang menyukakan hati melihatnya, dan Jadikanlah Kami Imam ikutan bagi orang-orang Yang (mahu) bertaqwa.

    ===================================
    3 TIPS MENGANDUNG DENGAN MUDAH
    ===================================

    Semoga perkongsian ini membawa manfaat ek.
    (\(\
    ( -.-) RING3
    o__(")(") DARI MAZNI

    (\_/)
    (='.'=) HELLO3
    (")_(")

    ReplyDelete
  21. Salam....saya copy paste dari blog lain, very good info jadi saya kongsikan kat sini.

    Dalam majalah 'Men's Health' kalau nak banyakkan air mani lelaki kena amalkan makan banyak protin, vitamin E dan zink sebab air mani lelaki kaya dgn protin dan zat mineral.

    Cuba suruh suami banyakkan makan Quaker Oats. Kalau org pompuan makan oats akan perbanyakkan susu badan bila menyusu anak tapi bila org laki makan oats pasti akan bertambah "susu jantan"!!! Suami saya dah cuba memang berkesan dan banyakkan minum air kosong.

    Untuk melazatkan air mani, suami kena amalkan makan banyak buah2an terutama buah nenas dan buah kurma, pasti rasa air mani akan berubah membuatkan isteri2 gembira mendapat khasiatnya.

    ReplyDelete
  22. Salam....saya copy paste dari blog lain, very good info jadi saya kongsikan kat sini.

    Dalam majalah 'Men's Health' kalau nak banyakkan air mani lelaki kena amalkan makan banyak protin, vitamin E dan zink sebab air mani lelaki kaya dgn protin dan zat mineral.

    Cuba suruh suami banyakkan makan Quaker Oats. Kalau org pompuan makan oats akan perbanyakkan susu badan bila menyusu anak tapi bila org laki makan oats pasti akan bertambah "susu jantan"!!! Suami saya dah cuba memang berkesan dan banyakkan minum air kosong.

    Untuk melazatkan air mani, suami kena amalkan makan banyak buah2an terutama buah nenas dan buah kurma, pasti rasa air mani akan berubah membuatkan isteri2 gembira mendapat khasiatnya.

    ReplyDelete
  23. ok saya check sekarang jugak!! :D (terus ke toilet)

    ReplyDelete
  24. Produk kesuburan lelaki, ProXeed Plus rm220..pm..penakepam@gmail.com

    ReplyDelete
  25. Salam, saya mempunyai produk untuk uji kesuburan lelaki hanya di rumah. Ini dapat menjimatkan masa dan malu untuk ke hospital. Dengan hanya melakukan di rumah, anda dapat tahu keputusan normal atau tidak. Ini penting sebagai persediaan anda untuk rumah tangga anda.

    Sesiapa berminat, boleh wassap saya di 017-6268424 atau bukak blog ini.
    http://www.reichhealthcare.blogspot.com

    ReplyDelete

Assalamualaikum... Hai Blogger Hebat!
Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini...
Korang Komen Jijah, Jijah Akan Komen Blog Korang Pula Yer.

Tq

Copyright © ♥Cik Azizah♥ Designed by azhafizah.com