Thursday, May 26, 2011

Objektif dari Kursus Pengurusan Susu Ibu 20 Jam


Assalamualaikum kalian..

wah. 14jam belog terbiar tanpa kasih sayang. ni yang rasa nak peluk cium lama-lama ni ibarat seorang ibu dan babynya didakapi dengan erat semasa pemberian breast feed. 


ececeh.. daku baru balik dari Kursus Pengurusan Laktasi 20 Jam lah. wah akhirnya tamat juga kursus daku selama 3 hari dengan jayanya! Tahniah jijah! bahaha~~



Penyusuan Susu Ibu Pilihan Terbaik!!

POLISI

Semua ibu di galakkan menyusu anaknya dengan SUSU IBU sahaja dari lahir sehingga berumur 6 BULAN.
dan meneruskan sehingga mencapai umur 2 TAHUN.
MAKANAN PELENGKAP perlu diberikan mulai umur 6 BULAN


dengan kursus ni Objektif yang daku dapat adalah


  1. Dapat memahami kepentingan penyusuan susu ibu dan hubungannya dengan tumbesaran dan perkembangan kanak-kanak
  2. Yey! daku dapat pengetahuan dan kemahiran yang mencukupi dalam semua aspek pengurusan laktas
  3. Dapat juga mengendali dan mengatasi masalah-masalah berkaitan dengan penyusuan susu ibu
  4. Akhirnya daku dapat melaksanakan program pengurusan susu ibu dengan baik dalam memberikan pendidikan dan perkhidmatan kepada kalian-kalian semua terutamanya kalian yang di alam maya ni lah.

seronok tau dengar ceramah pasal payudara je. itu ini lah. lepas ni kalau kalian ade masalah dengan payudara kalian jangan ragu-ragu tanya pada daku ye. InsyaAllah daku cuba jawab mane yang termampu. ekeke ;p


lagi  1 jangan anggap tetek kalian tu besar/kecik penghalang pada penyusuan susu ibu! no way! tak semestinya ok! jangan kata tetek kecik takde susu dan jangan pula kata ala tetek besar mesti susu banyak ni! eh.takde.. takde istilah itu!


semua wanita samada tetek kecik ke. besar ke semua mampu memberikan susu ibu kepada babynya. cuma mind set perbetulkan lah sikit. nak baby sihat? nak baby pandai? berilah susu ibu!! jangan kata kerja penghalang untuk kalian menyusu! tidak!!!


nanti daku akan update kan lebih banyak info tentang penyusuan susu ibu yang terkandung
  1. Faedah-faedah Kolostrum
  2. Faedah-faedad Susu Ibu untuk Bayi
  3. Faedah-faedah Susu Ibu Untuk Ibu
  4. Faedah Ibu dan Anak Bersama Sepanjang Masa[ Rooming In]
  5. Kepentingan Penyusuan Sepenuhnya[Exclusive]
  6. Faedah Pemberian Susu Ibu Secara Demand
  7. Bagaimana Memastikan Susu Ibu Mencukupi
  8. Kepentingan Penyusuan Awal Dalam Masa 1 Jam Selepas Bersalin
  9. Teknik dan Penyusuan Susu Ibu Yang Betul
  10. Cara Penyimpanan Perahan Susu Ibu
  11. Panduan Penyusuan Susu Ibu Bagi Ibu Yang Bekerja
  12. Keburukan Susu Botol

sikit-sikit daku updatekan nanti ye. tapi sebelum tu mari kita mulakan buat TETEK PALSU! bahahaa~~

asalnya stokin yang di isi dengan kapas




tetek normal kot. hehe


crack nipple- puting merekah


nipple crack- merekah


baik lah yang paling penting kalian haruslah menyusukan anak kalian. jangan la bagi susu botol. ai tak suka u!






10 comments:

  1. kalau ada dah ada baby nanti,.aini nak susukan dia sampai umur 2tahun,. nanti dia jadi pandai,.kih3 org ckap la kan,.=))

    ReplyDelete
  2. er.. tetek palsu...hehehe

    btw, bnyak kebaikan susu ibu ni kan..:D

    ReplyDelete
  3. @nurul aini norazman~ memang pon syg..susukan sampai 2 tahun k.. nanti jijah update bagi ibu yg bekerja..

    ReplyDelete
  4. @abu~ hehe banyak sgt kebaikan..nnti jijah update baca yer..

    ReplyDelete
  5. @abu~ hehe banyak sgt kebaikan..nnti jijah update baca yer..

    ReplyDelete
  6. hakhakhak~ ayat dlm entry nih.....xley blah!! =P

    ReplyDelete
  7. ade pulak kelas buat tetek palsu. kang ade bapok2 nak guna teknik ni untuk nampak lebih anggun. hahaha..

    ReplyDelete
  8. @misssandwich~ nak sedarkan masyarakat kena buat ayat begini..hohoho


    @asada ryutaro~ bahaha~~ bukan la..ni sebagai model..nak tunjuk kat ibu cara untuk breastfeeding..huhu

    ReplyDelete
  9. cemane pula kalo nipple kena blister milk...? ade white spot di tgh2 nipple...

    ReplyDelete
  10. @Only God Know yang tu kitorang xde buat pon..haha

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!