Thursday, May 19, 2011

Khasiat Minum Susu Segar


Selamat pagi kalian...

Dah sarapan belum ni.. Apa kata pagi ni kalian sarapan dengan minuman bersusu. Tak kira susu penuh krim ke, Low Fat ke dan paling penting ianya Susu Segar.

Susu berguna untuk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan, membekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi 3 unsur semulajadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak. 

Susu adalah makanan yang paling lengkap dan berkhasiat. Ia mengandungi 6 kelas makanan yang amat diperlukan oleh tubuh iaitu karbohidrat, lemak, protein, semua jenis vitamin, mineral dan air. Ia berkhasiat untuk merawati kesihatan umum dan merupakan penawar kelupaan yang berkesan.

Rasullullah s.a.w menerangkan, susu boleh menguatkan belakang, menambah akal, memperbaiki penglihatan dan menghindari penyakit lupa. Susu yang terbaik untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri-biri dan lembu yang segar.  


CARA MINUM :
i) Sekurang-kurangnya minum segelas pada sebelah pagi dan malam
ii) Baca "Bismillah" dan doa minum susu seperti yang dibaca oleh Rasullullah s.a.w.




7 comments:

  1. Minum susu boleh beratkan tulang and buat kita jadi tinggi! Dibuktikan oleh diri sendiri.. Hehe.. Sebab dulu saye ni ringan and pendek.. :P

    ReplyDelete
  2. Ummu qaseh~ wah bagusnya...jijah nak minum susu byk2 lagi lah..

    ReplyDelete
  3. @cik muda sae~ susu tu tambah lah dengan ginseng..bagus tu...jom kita buat resepi sndiri nak..heheh

    ReplyDelete
  4. sdap susu ni..

    meh cik jijah,ader tag kamoo..

    http://nusha1706.blogspot.com/2011/05/contest-blog-paling-comel.html

    ReplyDelete
  5. kak izan dulu2 tak suka susu. skrg dah jatuh cinta!

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!