Wednesday, June 15, 2011

Kahwin atau Beli Rumah Dulu?



emm.. maaf tadi petang tak sempat nak bw. ni baru terkedek-kedek nak belogpecut! tadi encik tentera laut datang rumah. jadi masa dihabiskan pada beliau lah.


tapi bila datang rumah paling tak suka part ni kesian encik tentera laut apabila mak daku sudah bertanya, "Bila nak masuk meminang?".. mesti telinga dia berasap asyik mendengar soalan yang sama diajukan berulang-ulang kali. Kalau ikutkan hati, sekarang juga dia nak kahwin. Tapi apakan daya.. duit simpanan belum cukup lagi. kuang. kuang. kuang.


dia nak beli rumah. tapi harga rumah sekarang mane lah dapat dengan harga RM100k ke bawah kan. then nak simpan duit nak kawin pulak. adeh..




so kalau dia beli umah dulu..pastu baru nak kawin tak ke kesian dia. beli umah sekarang ni bukannya murah..mahu ada rm100k+. tapi kalau dia beli rumah dulu..alamatnya daku x kawin la sebab rumah pon dah mahal..


tapi kalau nak kawin dulu then nak beli rumah pulak. rasa dah tak mampu pulak. emm


Nak tanya skit pendapat kalian semua yg dah berumahtangga.. kalian beli rumah sebelum kahwin atau selepas kahwin? Pada pandangan kalian mana yg paling sesuai??


culik kat gugel


36 comments:

  1. kalo tak mampu lagi..
    sewa dulu rumah biasa..
    nanti, bila ekonomi rumah tangga makin ok..beli la rumah.

    ReplyDelete
  2. baik beli umah dulu...kawen skarang ni murah jer. Tapi rumah akan jadik lagik mahal...

    ReplyDelete
  3. semua brgntung pda rezeki seseorng tu..... :-)....klu sya mna2 pun tk pe...hehe

    ReplyDelete
  4. kawin je dlu..dh ade rejeki lbh sok bru le beli umah..tp pe2 pn kputusannye, yg pnting hepi..hikhik

    ReplyDelete
  5. kawin dulu..pastu combine gov loan dua2 org,beli umah besau,nama umah letak atas nama jijah

    ReplyDelete
  6. Eza rasa kan cik Azizah, kawen la dulu...Tak baik tangguh benda baik..Hehe..Eza penah dgar, kalau cpt2kan hal nikah ni..Allah akan bagi rezeki lebih lagi lpas tu...So, jangan isau. Lepas nikah nanti, insyaAllah akan dipermudahkan pembelian rumah idaman cik Azizah dan Incik tentera laut..:)

    ReplyDelete
  7. biasala tuh, kalau dak ke hulu ke hilir ngan si dia mesti family duk tanya punya..hehe..

    ikut rezeki jijah, kahwin nak kumpul duit..beli rumah pun nak kena kumpul duit...tp, kalau kahwin, bagi sekali gus jer...beli rumah boleh bayar bulan2..

    masing2 ada kelebihan masing2...kira bajet, kalau cukup...boleh buat dua2 sekali..kalau x cukup, pikir mana yg lebih perlu..rumah ker kawen???

    ReplyDelete
  8. syazwan;

    tu la ingat tak berapa nak mampu ni nak sewa dulu..kawin baru beli rumah.

    ReplyDelete
  9. noh;

    dia ingat nak beli umah dulu..mmg rumah akan mahal..nanti jdi rugi pulak kalau tak beli rumah awal2..

    ReplyDelete
  10. al azrul;

    em takat ni rezeki tak nmpak lagi ke arah mane,,hehe

    ReplyDelete
  11. mr curly;

    hehehe arrghh nak kawin dulu umah pulak xde,,huhu

    ReplyDelete
  12. ss rasa kawen dulu. bahaya lah takde ikatan pape ni kan. ape2 pon boleh jadi. kate orang, lepas kawen ni tambah2 rezeki. haa manelah tau kan, lepas kawen sok dapat duk umah banglo ke kan? hehe. ;)

    ReplyDelete
  13. nuyui;

    eh yui kena pikir dah dr sekarang,hehe

    ReplyDelete
  14. terbelog;

    boleh eh combine gov loan.. ok gak tu..tapi tu dah di kira harta sepencarian..

    ReplyDelete
  15. eza boom boom;

    yeker syg..harap2 camtuh la rezeki nanti..ingat nak kawin dulu tapi pening la kepala..argghh!

    ReplyDelete
  16. ayung:

    kawin penting..rumah pon penting.. harga umah makin mahal. tapi kawin orang byk pulak dah bising..

    kesian dia..mesti dia tension..emm

    ReplyDelete
  17. siti safiyyah;

    Kawin dulu.. emm harap-harap tu keputusan jijah..InsyaAllah ade rezeki lepas kawin pulak kan..

    ReplyDelete
  18. kawen dulu...cepat2 suh abg tentera darat tu masuk meminang!

    ReplyDelete
  19. mestilah beli rumah dulu. lol

    ReplyDelete
  20. bagi saya kahwin dulu baru beli rumah...
    rumah kalau 100k pun bukan beli pakai duit cash...buat loan...kalau dah kahwin lagi senang dapat loan rumah...lagipun epf boleh combine dgn spouse untuk bayar downpayment rumah...

    ReplyDelete
  21. cik panadol;

    encik tentera laut lah..hehe

    ReplyDelete
  22. fairuz;

    beli umah ye..emm dipertimbangkan..

    ReplyDelete
  23. khairil;

    dah kawin baru sng buat loan umah kan..epf gan spouse tu tak paham..hehe

    ReplyDelete
  24. beli rumah dulu.ehee, esp. lelaki :)

    ReplyDelete
  25. Cik Azizah: kita boleh bawa keluar sejumlah amaun dari EPF kita dan pasangan kita juga pun sama...jadi kedua2nya boleh digabungkan...

    saya tak pasti berapa jumlahnye ..rasa2 10% dari jumlah EPF kita kot...

    kalau EPF kita ada 100K jadi 10% ialah 10K + dgn epf pasangan kita... boleh bayar downpayment utk rumah (selalunya d/payment utk rumah 10% dari harga rumah itu)

    katalah harga rumah 100k d/pymnt dia 10K...duit EPF yang digabungkan tadi mungkin lebih dari 10K...


    dan kalau ada lebih duit tu boleh buat renovation rumah baru lagi...

    saya buat mcm tu dulu...bagi saya kahwin ni pintu rezeki lagi terbuka...tambah2 dapat pula cahayamata...

    ReplyDelete
  26. kawin dulu la...sbb kawin tu kan org cakap mendirikan rumahtangga...so ko dh ada rumah la kan...hehehe...

    apa2 pon pelan2 la...sbb idup berumahtangga nie org cakap kena bersusah2 dahulu baru berkat...kena banyak sabar...lau nak terus senang semua dh lengkap baru nak kawin...jawabnya lambat la...xbaik melengah2 kan perkara baik nie

    ReplyDelete
  27. khairil:


    oooh gitu ke...almaklumlah xde pengalaman..tapi kerajaan tak de epf la...huhuhu

    ReplyDelete
  28. eddie;

    yelah betol juga kata eddie tu..insyaAllah kawin dulu...akan jijah bincang balik dengan si dia...

    ReplyDelete
  29. hye azizah.
    jumpa blog kamu dlm sahabat blogger..

    pada pendapat sara,
    kahwin dulu..
    benda yg baik untuk menyatukan pasangan suami isteri jgn ditangguh kerana mengejar harta dunia.

    selepas kahwin boleh menyewa dulu dimana-mana.pada masa yang sama,salah seorang apply kerja goverment./tukar kerja gaji dan entitlement yg lebih menarik.

    kemudian,baru buat pinjaman loan untuk pembelian rumah..

    slow-slow ,
    Rezeki org yg berkahwin ini sentiasa ada:)

    p/s :harap2 sara pun nak kawen cepat2..hehe


    love,
    sarahata

    http://sarahata.blogspot.com

    ReplyDelete
  30. sarah;

    insyaAllah syg..jijah pon rasa kawin dulu...bila dah kawin baru lah pikir nak beli rumah..harap2 mcm tu keputusan jijah

    ReplyDelete
  31. hafizah ayu:

    hehheee jom kawin jom!!

    ReplyDelete
  32. kak..car umh lu.bru kwin..hee...
    :)

    ReplyDelete
  33. hi ... sy type kat google rumah atau kahwin sebab sy mempunyai dilema yg same.. suddenly fall into this blog.hahha..so beli rumah ke kahwin? for my case, finally i choose for kahwin dlu kot..rumah tu nnti laki mesti lg rase bertanggungjawap sebab tu nafkah die kene sediakan..kite as perempuan leh bantu mcm buat join loan or ect :P..sorry menyemak kat ruang komen ye..:).salam perkenalan

    ReplyDelete
  34. @nuruldoory kawen dulu yunk.. Alhamdulilah jijah dah kawen sekarang..pintu rezki terbuka lepas kawin.. lepas ni tinggal nak beli rumah/peralatan untuk di duduki :)

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!