Sunday, June 26, 2011

Perbezaan antara Campaigns,Buffered Earning dan Metered Earning






nampaknya ramai yer newbie mula menapak dalam bidang blogging ni. teringat jijah masa mula-mula newbie. jijah start daftar dengan nuffnang masa bulan 9/2010 buat blog bulan 2/2010. tapi masa tu memang tak ramai lagi heboh pasal nuffnang. lama kan blog jijah takde iklan sejak tubuhnya blog. huhuhu

ok..ok...straight to the point

ramai yang bertanya kan kepada jijah apa itu Buffered Earning(BE), Metered Earning(ME) dan Campaigns (kempen). tolong!! mereka semua tak paham! ala kalau blogger lama mungkin dah tahu benda ni. tapi ni jijah nak bagitahu kat newbie ni ha.. mereka yang tak tahu ape-ape. ramai bertanyakan kat jijah ni.

mula-mula sekali kalau newbie akan jumpa Campaigns kan.

Apa itu Campaigns/Kempen?

Campaigns ni hasil dari orang klik iklan kat blog kita tu. Bila ada orang klik iklan kita baru lah income bertambah. Tapi harus di ingat Campaigns ni bukan Buffered Earning tau!!



mesti blog kalian macam ni kan. ni KEMPEN!!


Tapi jijah tak berapa gemar lah Campaigns ni sebab tak masyuk. huhuhu Macam gambar kat atas tu contoh Campaigns jijah. kalau ada orang nak klik iklan yang ada dalam blog kita maka ia akan bertambah la. kalau tak memang tak naik langsung. ni semua ada kan. yang banyak merungut jumlah tak gerak tu ni lah kempen.

Apa itu Buffered Earning?

ha.. yang ni best sebab masyuk. Buffered Earning ni pulak income dari pengiklan. Pengiklan akan memilih blog kita untuk di jadikan sebagai iklan berdasarkan trafik kita. Iklan BE ini jijah suka sebab ia akan sentiasa bergojet-joget dalam blog kita. Memang BE ni akan sentiasa keluar untuk bergojet. memang kalian akan sentiasa nampak lah.Kalau ada klik pada kempen buffered itu maka ia adalah Bonus CTR iaitu 0.2% dari nilai buffered. hehehe ini contoh 1st BE yang jijah dapat ia akan keluar kat bawah kotak Buffered Earning.




Di bawah ni contoh iklan BE yang ada kat blog jijah


ni jumlah BE yang jijah dapat


Kenapa jijah cakap BE ni best sebab masyuk?? sebabnya income dari BE ni akan meningkat cepat dari income Campaigns tu ha. Kalau kalian punya trafik tinggi lagi tinggi lah income tu masuk.Kalau sikit jadi sikit jugak lah income tu. Dia akan update hari-hari berapa jumlah yang akan masuk bergantung pada trafik kalian. Rajin blogwalking,post entry adalah salah satu faktor income kalian boleh naik.


Apa itu Metered Earning?

Metered Earning ni pulak adalah Himpunan hasil jumlah income iklan Buffered Earning yang telah tamat tarikhnya. Jadi bila buffered ni dah habis dan tamat impression nilai buffered earning akan dicampurkan dengan nilai CTR so bertukar menjadi metered.
BE tu takkan kekal lama sampai masa dia akan tamat. jadi bila BE tamat tempoh pengiklanan maka ia akan bertukar jadi ME. ME tu kalian akan ketahui jumlah income kalian. huhuhu inilah contoh ke-7 ME jijah yang kesemuanya selamat di metered kan. huhuhu


ni jumlah BE jijah yang dah ME.


Fuh...dah tamat dah apa yang jijah nak sampaikan kat kalian newbie ni. Harap-harap ada yang paham yer. kalau tak paham tanya lah. jijah ni tak pandai mengajar. memang tak sesuai jadi cikgu jadi nurse pun jadi lah. eh ade kena mengena ke. hahaha


yehaa!! dah selamat cashout semua jumlah Rm149.15 dalam entry ini.


p/s en nuffnang tolong kasi BE banyak-banyak kat jijah... jijah dah promote ni. muahahaa ^^ first time tunjuk jumlah amout nuffnang! grrr!!


34 comments:

  1. awak s still compius.. camne nak jdkan dia kpd BE @ ME? huhuhu.. sory nyusahkan.

    ReplyDelete
  2. ooo...baru pahamm...abes nak dapat BE tu kene tunggu pengiklan pilih blog kite la?mak aih..ade ke pengiklan nak masuk blog nad tgk?uikk

    ReplyDelete
  3. @oshin~ heheh sesama :) tak phm tnya lagi k..


    @lynda~ BE atomatik akan jadi ME kalau dah ta,at iklan tersebut yunk... yang penting sekaling mcmaner nak dapat BE dan trafik tinggi


    @missnadh~ hahaha nadh hantar soalan kat nuffnang.. tanya "ape itu BE" nanti dia akan jawab then tak lama kemudian nadh akan dapat BE...hehe jijah buat cmtu dulu..

    ReplyDelete
  4. hehee . faham2 . nice info ;)

    ReplyDelete
  5. dni takde BE la,a dah. uwaaaaaaaaa sedeyyyhhh

    ReplyDelete
  6. ooo macam tu...baru lagi...

    ReplyDelete
  7. tq cik azizah for the info, tapi nak tnya betul ke ia bergantung pada trafik? saya tak rasa buffered earning jadi bertambah bila trafik tinggi, makin sikit adalah (ini pendapat sy berdasarkan pengalaman sy) kalau salah tolong betulkan erk..ok, saya baru dapat BE dalam 6 hari yg lepas. bila check kat earning, saya dapati BE ni earning dia sebenarnya one fix amount, contohnya utk ari pertama hingga keempat, saya dapat dalam lebih kurang RM4 jer sehari (trafik maintain 800UV paling kurang) ...hari kelima trafik saya mencanak naik sampai 3000UV, so keesokan (iaitu hari ni la) bila check earning, terkejut tgk earning hanya bertambah Rm2. waaa, 800UV RM4, tapi 3000UV hanya RM2? harap bole perjelaskan sbb anda lebih lama ngn Nuff ni =)

    ReplyDelete
  8. @cesc aiman~ dalam blog jijah bergantung pada trafik..bila lama trafik jatuh maka xde naik BE jijah. tapi kalau pasal bila up uv ke 3k tapi earning makin kurang tu jijah tak pasti lah. sebab jijah tak pernah pon kira berapa dia naik dalam sehari dan berapa trafik jijah sehari. hehee jijah tak lama jugak guna nuffnang. blogger otai lagi tahu kot pasal ni...

    ReplyDelete
  9. thanx jijah.. br je paham now perbezaan sumernye.. rupenye kite kne rajin BW ye itk dptkn iklan BE, igt kn jumlah followers kne tggi, hehe..ptt la xpenah dp BE.. XP

    ReplyDelete
  10. nisa;

    emm xjugak rajin bw..cuma cr nak dptkan BE tu kena antar tiket kat nuff lu...

    ReplyDelete
  11. waaah...thanx for ur inf0....baru taw pasal ME tu...klu x tertnya2 jgk...hehe

    ReplyDelete
  12. suka baca entry ini... iLmu nuffnang bertambah :-)

    ReplyDelete
  13. bnyk gk tu..

    list list movie yang mcm best bulan july depan http://eleventx.blogspot.com/2011/06/upcoming-july.html

    ReplyDelete
  14. best nye cik jijah..anis pon nak..tp xtau dah na wat cene..na berblog pon mls dah rasenye..huuuu

    ReplyDelete
  15. tahniah cik jijah! kalau nak terus menerus dapat BE tu cmne plak? huhuhu

    ReplyDelete
  16. @cik misi;
    haha. nasib baik paham.lalala


    @ulan;
    ala sis lagi tahu pasal nuffnang ni


    @saiazuan;
    yey! jijah tunggu harrypotter!


    @anismelon;
    lor..syg la dear..kalau berblog benti takat tu je.hehe


    @fahmi;
    nak terus menerus tak la selalu dpt.kdg2 ikut pihak pengiklan nak bertapak. tapi rajin la update entry,blogwalking dan update bio..hehe

    ReplyDelete
  17. yeay ! da jelas sumanye :D tengs kak

    ReplyDelete
  18. alif haris;

    sesama dik..selamat mencuba yer..

    ReplyDelete
  19. oooooo bru phm..kalo x blur jgk la..hehe thnx tw cik jijah!

    ReplyDelete
  20. aziza esa: hehe sesama. suka kalau dah paham..ngee~~

    ReplyDelete
  21. errr...agak samar2 lagi...
    tp da ada sedikit gambaran dalam kepala hotak pakcik nie..
    thanx 4 da info,amat berguna utk newbie mcmpakcik nie...=)

    ReplyDelete
  22. xaci de: welcome...harap2 lebih berguna lagi.

    ReplyDelete
  23. Thanks kak..baru paham dgn lebih jelas. =))

    ReplyDelete
  24. may maisarah: hehe sesama dear..bagus la paham!

    ReplyDelete
  25. baru akak faham.. tp dengki pasal jumlah cashout tu... hahhahha

    jijah, jijah ckp kene rajin hntar ticket kt nuff kan.. emmm akak nk tnya.. contoh2 "karangan" apakah yg patut dihantar tu... hihii

    ReplyDelete
  26. intanberlian: cth krgan yg dihantar "bagaimana cara untuk mendapatkan BE" nanti nuffnang akan reply. n tak lama pastu nuff bg lah BE...insyaAllah.

    ReplyDelete
  27. salam jijah.. nk tanya kenapa earning aku cam x nk gerak je .. ke mmg xde org nk klik iklan nuff aku.. huhu sedihnya.. tgk traffic byk gak.. jijah tlg klikkan boleh hehe

    ReplyDelete
  28. cik jijah..thanks amat..sekarang baru la clear..tapi kirenye campaign tu pun kire cam earning kite jugak la kan..hehe =)

    ReplyDelete
  29. Oww, skang baru guwa faham. TQ2 4 da info. Heheh. :)

    ReplyDelete
  30. jijah...lepas antar tiket kat nuffnang berapa lama die balas..n die reply kat email ke ?

    ReplyDelete
  31. @::Aja:: haah die reply kat email..rajin2 cek email ok..biasa tak sampai seminggu die dah reply dah yang!

    ReplyDelete
  32. @cik azizah...td ade digi tergolek2...after lunch dh ilang.hahaha..pening..ok.tengkiu..:)

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!