Tips untuk Mata Rabun


Kali ni..daku nak kongsikan bagaimana nak elakkan mata daripada menjadi RABUN..

1.  Makan makanan yang mengandungi Vitamin A dan D, kangkung, carrot, buah buahan seperti epal, mangga, betik.

2. Lakukan urutan mata:
-kening
-tengah kening
-antara dua kening
-hujung mata
-bawah mata

Mulakan urutan dari tengah kening ke tengah, hujung mata dan ke bawah mata, macam urutan separa bulat. Ia untuk melancarkan peredaran darah ke mata

2.Tutup kedua-dua belah mata. Letak jari telunjuk dan jari tengah pada tengah-tengah mata,dan tekan dengan lembut. Ini  untuk mengurangkan regangan otot mata.

3.Minyak zaitun (olive oil),Vitamin E oil or Almond oil di sapukan pada keliling mata dan urut mata pada titik akupuntur tadi.Nak guna krim mata pun boleh jugak..

3. Ambil eye supplement yang mengandungi  Billberry, Lutein atau supplement lain

4.Letakkan uncang teh chamomile pada mata

5.Rendam carrot dalam air panas dan tinggalkan beberapa minit.Minum air tersebut 3 kali sehari sebelum makan

6.Rendam kapas dalam air sejuk atau air mawar,dan letak pada mata

7.Suka melihat pada pemandangan yang hijau seperti pokok-pokok lebih-lebih lagi pada waktu pagi. -komen dari Khairil


selamat mencuba ^^




Previous
Next Post »

28 insan comel komen

Write insan comel komen
syafie
AUTHOR
6/01/2011 12:43 PM delete

ni tip utk elakkan mata jadi rabun kalau dah rabun mcmana pula?

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
6/01/2011 12:53 PM delete

syafie~ boleh je amalkan di atas..yang penting makan makanan seperti no 1. supaya rabun tak terlalu tinggi :)

Reply
avatar
6/01/2011 1:03 PM delete

tips nak elak denyut kat pale??

kt ngah sakit ni..terasa kat antara kening ni..

adoohh.

Reply
avatar
Nour Akmal
AUTHOR
6/01/2011 1:36 PM delete

tips yg baik utk sy juga ni...=)
tq..

Reply
avatar
COTTON LADY
AUTHOR
6/01/2011 1:47 PM delete

wooooooo nurse jijah bg tips~jom2 try ^.^

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
6/01/2011 2:24 PM delete

nuyui~ ade..tapi kena cari daun turi la syg..tak pon yui mandi.

Petua redakan sakit kepala

Jangan Abaikan Mandi

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
6/01/2011 2:24 PM delete

nour akmal~ sesama :) amalkan yer..

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
6/01/2011 2:25 PM delete

cotton lady~ jom2 amalkan makanan yg sihat untuk mata sihat..ngee~

Reply
avatar
6/01/2011 2:53 PM delete

thanxx for the tip . .
sangat menarik . .nak cube jugak la . .:)

Reply
avatar
6/01/2011 3:27 PM delete

seb bek lum rabun agy

Reply
avatar
mia.lia
AUTHOR
6/01/2011 4:14 PM delete

mata sy mmg da rabun pn.. haha.. tp sy suke urut mate ^^

Reply
avatar
6/01/2011 4:34 PM delete

hakhak..

mandi kt x terabai tau..

bila nk join??hehe..gurau je tau..jgn mrh..slmt bkerja!!

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
6/01/2011 4:42 PM delete

@puteri natassia~ jom cuba..yg penting makan byk vitamin2..syur2an..


mia.lia~ urut mata guna pelembabnya rasa segar je..ekeke:p

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
6/01/2011 4:43 PM delete

nuyui~ tak marah geram je..bahaha~~ InsyaAllah jijah join sebelum tamat contest k..ngee~~

Reply
avatar
Khairil
AUTHOR
6/01/2011 4:44 PM delete

satu lagi selalu tgk benda2 yang menghijau seperti pokok2 , hutan..pada rumput dan juga bendang....

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
6/01/2011 4:49 PM delete

khairil~ bendang tu yg penting tu..kahkahakah~ yup..tumbuhan hijau yg segar baik untuk kesihatan mata..lebih2 pagi pada waktu pagi..

Reply
avatar
6/01/2011 4:55 PM delete

tips utk KURUS ................plizzz
paling senang !

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
6/01/2011 4:58 PM delete

qaseh dalia adelia~ hehe yg penting cukupkan lebih sayuran tu..

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
6/01/2011 4:58 PM delete

nuyui~ ok..tungguu~~

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
6/01/2011 4:59 PM delete

miss secreto de amor~ nak kurus ke..emm..untuk gemuk ade lah..sebb jijah kurus..kahkahkah~~

Reply
avatar
:: nYsA ::
AUTHOR
6/01/2011 5:11 PM delete

follow me back yaa

Reply
avatar
Ini Kisah Tia
AUTHOR
6/01/2011 5:38 PM delete

thanks info ni . ada jugak yang Tia tak tau dah tau sekarang ;)
Mengaku Pernah Main

Reply
avatar
eclipsesweet
AUTHOR
6/01/2011 6:31 PM delete

wah.. nice info dear.. tq.. =,=

Reply
avatar
key-one
AUTHOR
6/01/2011 6:35 PM delete

kalu amalkan..boley ilang rabun tak?? haha

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
6/01/2011 6:48 PM delete

@nysa~ thanks sudi drop komen


@tia~ yeker..mekasih dear..sama2 kia beramal ya


@eclipsesweet~ welcome dear :) cuba lah


@key-one~ haha sekurang2nya tak lah tinggi sgt tahap kerabunan tu..bahaha~~

Reply
avatar
HALIM
AUTHOR
6/02/2011 2:39 AM delete

Tips yang paling senang untuk diamalkan. Thanks ye Cik Azizah!!
^_^

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
6/02/2011 3:05 AM delete

halim~ sesama ^^ sng kan..sama2 kita beramal.

Reply
avatar