Wednesday, June 1, 2011

Tips untuk Mata Rabun


Kali ni..daku nak kongsikan bagaimana nak elakkan mata daripada menjadi RABUN..

1.  Makan makanan yang mengandungi Vitamin A dan D, kangkung, carrot, buah buahan seperti epal, mangga, betik.

2. Lakukan urutan mata:
-kening
-tengah kening
-antara dua kening
-hujung mata
-bawah mata

Mulakan urutan dari tengah kening ke tengah, hujung mata dan ke bawah mata, macam urutan separa bulat. Ia untuk melancarkan peredaran darah ke mata

2.Tutup kedua-dua belah mata. Letak jari telunjuk dan jari tengah pada tengah-tengah mata,dan tekan dengan lembut. Ini  untuk mengurangkan regangan otot mata.

3.Minyak zaitun (olive oil),Vitamin E oil or Almond oil di sapukan pada keliling mata dan urut mata pada titik akupuntur tadi.Nak guna krim mata pun boleh jugak..

3. Ambil eye supplement yang mengandungi  Billberry, Lutein atau supplement lain

4.Letakkan uncang teh chamomile pada mata

5.Rendam carrot dalam air panas dan tinggalkan beberapa minit.Minum air tersebut 3 kali sehari sebelum makan

6.Rendam kapas dalam air sejuk atau air mawar,dan letak pada mata

7.Suka melihat pada pemandangan yang hijau seperti pokok-pokok lebih-lebih lagi pada waktu pagi. -komen dari Khairil


selamat mencuba ^^





28 comments:

  1. ni tip utk elakkan mata jadi rabun kalau dah rabun mcmana pula?

    ReplyDelete
  2. syafie~ boleh je amalkan di atas..yang penting makan makanan seperti no 1. supaya rabun tak terlalu tinggi :)

    ReplyDelete
  3. tips nak elak denyut kat pale??

    kt ngah sakit ni..terasa kat antara kening ni..

    adoohh.

    ReplyDelete
  4. tips yg baik utk sy juga ni...=)
    tq..

    ReplyDelete
  5. wooooooo nurse jijah bg tips~jom2 try ^.^

    ReplyDelete
  6. nuyui~ ade..tapi kena cari daun turi la syg..tak pon yui mandi.

    Petua redakan sakit kepala

    Jangan Abaikan Mandi

    ReplyDelete
  7. nour akmal~ sesama :) amalkan yer..

    ReplyDelete
  8. cotton lady~ jom2 amalkan makanan yg sihat untuk mata sihat..ngee~

    ReplyDelete
  9. thanxx for the tip . .
    sangat menarik . .nak cube jugak la . .:)

    ReplyDelete
  10. mata sy mmg da rabun pn.. haha.. tp sy suke urut mate ^^

    ReplyDelete
  11. hakhak..

    mandi kt x terabai tau..

    bila nk join??hehe..gurau je tau..jgn mrh..slmt bkerja!!

    ReplyDelete
  12. @puteri natassia~ jom cuba..yg penting makan byk vitamin2..syur2an..


    mia.lia~ urut mata guna pelembabnya rasa segar je..ekeke:p

    ReplyDelete
  13. nuyui~ tak marah geram je..bahaha~~ InsyaAllah jijah join sebelum tamat contest k..ngee~~

    ReplyDelete
  14. satu lagi selalu tgk benda2 yang menghijau seperti pokok2 , hutan..pada rumput dan juga bendang....

    ReplyDelete
  15. khairil~ bendang tu yg penting tu..kahkahakah~ yup..tumbuhan hijau yg segar baik untuk kesihatan mata..lebih2 pagi pada waktu pagi..

    ReplyDelete
  16. tips utk KURUS ................plizzz
    paling senang !

    ReplyDelete
  17. qaseh dalia adelia~ hehe yg penting cukupkan lebih sayuran tu..

    ReplyDelete
  18. miss secreto de amor~ nak kurus ke..emm..untuk gemuk ade lah..sebb jijah kurus..kahkahkah~~

    ReplyDelete
  19. thanks info ni . ada jugak yang Tia tak tau dah tau sekarang ;)
    Mengaku Pernah Main

    ReplyDelete
  20. wah.. nice info dear.. tq.. =,=

    ReplyDelete
  21. kalu amalkan..boley ilang rabun tak?? haha

    ReplyDelete
  22. @nysa~ thanks sudi drop komen


    @tia~ yeker..mekasih dear..sama2 kia beramal ya


    @eclipsesweet~ welcome dear :) cuba lah


    @key-one~ haha sekurang2nya tak lah tinggi sgt tahap kerabunan tu..bahaha~~

    ReplyDelete
  23. Tips yang paling senang untuk diamalkan. Thanks ye Cik Azizah!!
    ^_^

    ReplyDelete
  24. halim~ sesama ^^ sng kan..sama2 kita beramal.

    ReplyDelete

Assalamualaikum... Hai Blogger Hebat!
Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini...
Korang Komen Jijah, Jijah Akan Komen Blog Korang Pula Yer.

Tq

Copyright © ♥Cik Azizah♥ Designed by azhafizah.com