Day 28 – In this past month, what have you learned?

by - 10:00:00 PM


30 days 3o challenge~ rujuk entry ini kalau nak tahu apa daku buat..


sejak kebelakangan ni banyak benda jijah belajar.


mula masuk alam pekerjaan tak sama macam alam study dulu. yang rata-rata bila mahu kemana-mana ada orang akan backupkan kita.

tapi bila masuk alam pekerjaan semua serba serbi atas bahu kita sendiri. semua keputusan kita kena buat. selagi tak bercanggah dengan ape yang di ajar.

baru-baru ni jijah ada terlibat dengan kes kematian. sampai pihak keluarga menuntut pampasan ganti rugi. sehinggakan saban hari kena berulang naik turun bilik mesyuarat untuk soal jawab. takut sangat. hati tak tenteram. tidur dah tentu tak lena.

haruslah kita cakap apa yang kita alami. sungguh berat dugaan itu! sehinggakan jijah rasa macam nak je resign dalam bidang ni. tapi jijah masih kuat. sokongan family yang terus bagi jijah semangat hingga saat ni!

dari situ jijah belajar erti SABAR dan hingga kini masih belajar erti sabar! bukan semua benda kadang-kadang kita boleh sabar bukan. banyak aspek dalam erti sabar ni.






dari pengalaman tu jijah lebih BERHATI-HATI dalam melakukan tugas. jijah sedar jijah tak perfect nak lakukan banyak perkara dalam sesuatu masa. tak boleh! tapi sekurang-kurangnya jika kita berhati-hati kita mungkin boleh atasi semua perkara. ya itu jijah pegang sekarang ni. pengalaman dah mengajar jijah.




dan apabila terjadinya sesuatu. kita jangan pernah lupa dengan Allah. di saat tu lah kita sebagai hambaNya amat memerlukan bantuan. dan sesungguhnya Allah lebih mengetahui apa yang tersirat mahupon tersurat di sebalik dugaan.




sekian..

You May Also Like

9 insan comel komen

  1. yer..pengalaman itu mendewasakan dan mematangkan kita dengan liku-liku hidup...selamat menempuh cabaran hari mendatang!!!

    ReplyDelete
  2. bgskan pengalaman hidup ni
    semua org akan rasa
    tp dlm cara berlainan

    ReplyDelete
  3. kesabaran amat diperlukan dalam menjalani liku-liku kehidupan..kadang-kadang kita diambang kesedihan, kadang2 kita meraikan kegembiraan..Jadi, love ur life dear...

    ReplyDelete
  4. sabar itu sebahagian dari iman okey...:)



    JOM singgah blog saya nak...Benci r aku dokter tu...ubat? lagi la

    ReplyDelete
  5. huhu alam pekerjaan memang lain drpd alam s2dy kan ..

    bersabarlah atas segala dugaan dlm pekerjaan, pasti itu mnjadi pengalamn yg mengajar kita :)

    ReplyDelete
  6. semoga terus sukses ye cik jijah :)

    ReplyDelete
  7. pengalaman byk mengajar kt..

    p/s: haah,kowamas..nape jijah??tp yui bab emas aje..

    ReplyDelete
  8. sabar2...semoga kita semua terus bersabar..:)

    ReplyDelete
  9. p/s: hakhak..yerlah tu kot..yui tau pasal emas je..pnjam meminjam,no komen.. ngeh3..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!